Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Interna dispyter ställer till det då Soc & kom ska välja ny rektor – nuvarande rektor anklagar beredningsgruppens ordförande för jäv

Uppdaterad 29.11.2022 09:46.
En vit byggnad fotograferad utifrån på vintern.
Bildtext Svenska social- och kommunalhögskolan.
Bild: Yle/Alexander Beijar

På tisdag ska Svenska social- och kommunalhögskolans styrelse välja ny rektor, men interna dispyter ser ut att kunna försvåra processen.

Den nuvarande rektorn Johan Bärlund har i ett brev till styrelsen och studentkårens medlemmar anklagat beredningsgruppens ordförande för jäv.

I mejlet, adresserat till studenterna vid Soc & kom, skriver Bärlund att han fått veta att beredningsgruppen enhälligt föreslår att en annan sökande än han själv väljs till rektor för perioden 2023–2027.

Enligt Bärlund har det en längre tid funnits konflikter mellan honom och beredningsgruppens ordförande. Konflikten ska ha kulminerat vid ett distansmöte i december i fjol.

Beredningsgruppens ordförande ska då, enligt Bärlund, låtit förstå att hen ska inleda en process för att få Bärlund avskedad.

Bärlund anser att dessa konflikter har lett till att gruppens ordförande inte har kunnat förhålla sig objektivt i processen för tillsättningen av rektor och har anfört invändning om jäv.

Johan Bärlund
Bildtext Johan Bärlund tillträdde som rektor vid Soc & kom i augusti 2018.
Bild: YLE / Mathias Gustafsson

Prorektor: Anklagelserna om jäv är välgrundade

Enligt prorektor Stefan Sjöblom är anklagelserna om jäv så välgrundade att styrelsen måste utreda problemet i grunden.

– Man kan inte ha jävsgrunder aktiva då man ska fatta beslut om rektor. Det är klart att den här jävsfrågan först måste utredas och styrelsen måste ta ställning till den.

Sjöblom kan ännu inte säga om det här försvårar valprocessen.

– Meningen var att styrelsen ska välja rektor vid sitt möte imorgon, men det beror nu på hur de förhåller sig till jävsfrågan. Det kan vara att det kräver ytterligare utredningar och att valet av rektor ytterligare skjuts fram.

Johan Bärlund tillträdde som rektor vid Svenska social- och kommunalhögskolan första augusti 2018. Bärlund innehar för tillfället professuren i nordisk rätt vid Helsingfors universitets juridiska fakultet.

Han är också docent i civil- och handelsrätt vid Helsingfors universitet och docent i handelsrätt vid Hanken.