Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Vår dystra syn på ekonomin har inte minskat konsumtionen – Jan von Gerich tror att vi först skippar bilen eller tv:n

Uppdaterad 30.11.2022 12:45.
En leende man i kavaj ser in i kameran.
Bildtext Jan von Gerich oroar sig för att båden den inhemska och utländska efterfrågan ska minska samtidigt.
Bild: Patrik Schauman / Yle

Konsumenternas syn på sin egen ekonomi nu är dystrare än någonsin. Samtidigt har de ekonomiska effekterna av det varit mindre än man kunde vänta sig.

Statistikcentralens enkäter visar att många av oss har lagt sina planer på att köpa bil eller bostad på is. Rekordfå planerar att skaffa kapitalvaror. Konsumenterna anser att det just nu är den sämsta tidpunkten någonsin för att investera eller ta lån.

Jan von Gerich som är chefsanalytiker på Nordea säger att det finns många risker med det låga förtroendet. Hittills har det ändå inte avspeglats i den egentliga konsumtionen.

– Vi har åtminstone inte sett ett sådant rejält fall i konsumtionssiffrorna som vi har sett beträffande konsumenternas förtroende. Det finns en klar risk att konsumtionen kommer att bli klart lägre än den varit hittills.

Många sätter nu sprätt på pengar de sparade under pandemin

En orsak till den fortsatta konsumtionen verkar vara de besparingar som folk har samlat på sig under pandemin.

– Folk har besparingar som de kanske ännu kan använda, säger Jan von Gerich.

Samtidigt kan ingen veta hur länge folk är villiga att fortsätta äta på sina besparingar för att kunna konsumera.

– Nej, det kan man inte. Nordea räknar med att största delen av de pengar vi samlade på oss under coronapandemin kommer att användas under det inkommande året. Bufferten skulle kunna räcka i ungefär ett och ett halvt år, men inte längre än så, säger Jan von Gerich.

Om de höga priserna eller prisökningen håller i sig efter det ser Nordea att endast högre löner kan hindra en minskning av köpkraften.

Samtidigt har alla inte klarat av att spara pengar under pandemin. Det gäller speciellt många låginkomsttagare.

– De drabbas nu hårt av de höga energipriserna. Därför är det viktigt att de stödåtgärder som man nu vidtar mest skulle hjälpa dem som faktiskt behöver hjälpen. Ett riktat stöd är också viktigt i en situation där centralbanken kämpar mot inflationen, säger Jan von Gerich.

Han oroar sig för att regeringar i euroområdet ska införa stora stödpaket som bara leder till att centralbanken måste höja räntan ännu mera.

– I en sådan situation kommer inte stödåtgärderna att hjälpa så som man skulle hoppas.

Servicenäringarna kan drabbas igen

Om vår dystra syn på det ekonomiska läget får oss att skära ner på vår konsumtion räknar Jan von Gerich med att det först drabbar dem som erbjuder sådana typer av varor och tjänster som vi inte absolut behöver.

– Kanske skjuter man på anskaffningen av en ny bil eller en tv. Man kanske också lämnar bort tjänster som man inte har ett absolut behov av. Sedan använder man sina pengar på det som är mest nödvändigt som mat, boende och uppvärmning.

Det finns alltså en risk att det precis som under coronapandemin är hotell-, restaurang- och kulturtjänster som lider mest av energikrisen, men säkert är det inte.

– Det kan också nu finnas en uppdämd efterfrågan som beror på att man inte kunde använda dessa tjänster under pandemin, säger Jan von Gerich.

Har du dragit ner på din konsumtion? Du kan delta i diskussionen fram till kl 18.

Diskussion om artikeln