Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Augustpris till Ellen Strömberg för ”Vi ska ju bara cykla förbi”

Uppdaterad 28.11.2022 19:45.
Ellen Strömberg tar emot priset Årets svenska barn- och ungdomsbok för "Vi ska ju bara cykla förbi" under Augustgalan i Konserthuset i Stockholm.
Bildtext Ellen Strömberg tilldelas Augustpriset för årets svenska barn- och ungdomsbok 2022.
Bild: Maja Suslin / TT / Lehtikuva

Finlandssvenska Ellen Strömberg tilldelas Augustpriset i kategorin årets svenska barn- och ungdomsbok 2022.

I kväll (måndagen 28.11) delades de svenska Augustprisen ut i följande kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Priset för Årets svenska barn- och ungdomsbok 2022 tillfaller Vi ska ju bara cykla förbi av Ellen Strömberg

Juryns motivering:

”Lyhört och träffsäkert skildras tonårens brytningstid då fantasierna om vem man vill vara plötsligt ska omsättas i praktik, då kompisrelationer sätts på prov och då den första kärleken känns både lockande och skrämmande. Med största respekt för både sina läsare och sina karaktärer ger Ellen Strömberg nytt liv åt ungdomslitteraturens mest ikoniska motiv.”

Bokpärm till ungdomsboken Vi ska ju bara cykla förbi. Bilden är ritad uppifrån så att man ser hur två ben trampar på en cykel.
Bild: Schildts & Söderströms

Ellen Strömberg är den första finlandssvenska barnboksförfattaren att vinna det svenska Augustpriset i kategorin barn- och ungdomslitteratur.

Läs Svenska Yles recension av Vi ska ju bara cykla förbi.

Lyssna på en intervju med prisvinnande Ellen Strömberg:

"Jag trodde aldrig i livet att jag skulle få Augustpriset!" Ellen Strömberg om den historiska vinsten

7:13

Ellen Strömberg är också nominerad till Finlandia Junior-priset år 2022 med boken Vi ska ju bara cykla förbi tillsammans med två andra finlandssvenska barn- och ungdomsböcker.

Finlandiaprisen i litteratur delas ut i på onsdag kväll – följ direktsändningen på Yle:

Finlandiaprisen i litteratur 2022 - Spela upp på Arenan

Priset för Årets svenska skönlitterära bok 2022 tillfaller Ia Genberg för romanen Detaljerna.

Juryns motivering:

”I Detaljerna blir en glödande feber en portal till det förflutna och de relationer som en gång betydde allt – i ett liv som inte längre finns. Med vemod, precision och lågmäld humor skriver Ia Genberg fram de skärvor som skapar en människa, och låter sin röst ljuda med omisskännlig klang. I den exakta känslan för de små detaljerna blir en hel värld levande.”

Omslaget till Ia Genbergs bok "Detaljerna".
Bild: Weyler förlag

Priset för Årets svenska fackbok 2022 tilldelas Jag har torkat nog många golv. En biografi om Maja Ekelöf av Nina van den Brink.

Juryns motivering:

”Maja Ekelöf, städerska och ensamstående fembarnsmor, gjorde succé med sin dagbok Rapport från en skurhink från 1970. Nina van den Brink väver skickligt ihop Maja Ekelöf – städerska, hyllad författare, abortförespråkare och vänsteraktivist – med berättelser om städerskor i sin egen familj.

De närgångna beskrivningarna av varje arbetsmoment och dess verkan på kroppen är nästintill poetiska. Boken är lika mycket ett starkt porträtt över ett av Sveriges mest gripande författarskap som en uppgörelse med välfärdsbygget som inte kom alla till del.”

Omslaget till Nina van den Brinks bok "Jag har torkat nog många golv. En biografi om Maja Ekelöf".
Bild: Norstedts förlag

Elektorsförsamling väljer pristagare

Svenska Förläggareföreningen instiftade Augustpriset år 1989 för att belöna och sätta fokus på de bästa nyutkomna böckerna på svenska varje år.

Sedan år 1992 delas priset ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.

En jury i respektive kategori nominerar sex titlar vardera.

De nominerade titlarna läses därefter av en elektorsförsamling bestående av 63 elektorer – 21 i vardera kategori. Elektorerna är spridda över hela Sverige och består av en tredjedel bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker med flera. Omröstningen är sluten. Den titel som får flest röster i respektive kategori vinner.

Prissumman är 100 000 kronor, dvs. drygt 9 600 euro.