Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nytt poängräkningssystem och svenska favoriter – skidskyttesäsongen kör igång i Kontiolax med blåvit optimism: ”Nu tränar vi skidskytte som en gren”

Uppdaterad 29.11.2022 16:24.
Tero Seppälä fixar sina stavar.
Bildtext Tero Seppälä är Finlands största skidskyttehopp i vinter.
Bild: Tomi Hänninen

När världscupen i skidskytte startar på tisdag i Kontiolax så hör svenskarna Elvira Öberg och Sebastian Samuelsson till favoriterna till att ta hem totalcupen. Finland är med i årets världscup med rekordstor trupp.

I fjol gjorde Finland en av sina bästa laginsatser på många år. På såväl dam- som herrsidan var man bland de elva främsta i nationscupen och därmed har man fem startplatser till årets världscup på både dam- och herrsidan.

Tero Seppälä slutade på en tolfte plats i världscupen och även i år förväntas han vara den som skall stå för framgången.

– I fjol gjorde jag stora framsteg och jag hoppas den trenden håller i sig. Att få klättra upp på prispallen är definitivt målet, säger Seppälä till Yle Sporten i Kontiolax.

Mari Eder har visat god skidform innan säsongsstarten och har igen chans att vara med och kämpa om framskjutna placeringar – så länge skyttet fungerar.

– Jag har haft en bra träningssäsong och farten i spåret känns bra. Jag tror att jag i enskilda tävlingar har chans att till och med kämpa om pallplaceringar.

Ny norsk tränare

Finlands nya chefstränare, norrmannen Erik Bartlett Kulstad, har ändrat på träningsupplägget. Nu satsar man mer på kvalitet än mängd i träningsväg, samtidigt som fokus legat på att vara snabbare på vallen.

Kulstad verkar ha varit den fräscha fläkt som landslaget behövde för att ändra på rutiner och träningskultur som varit rådande en längre tid.

– Nu tränar vi skidskytte som en gren. Inte som skidåkning och skytte, vilket lite varit fallet tidigare, säger Kulstad.

Mari Eder blickar bakåt.
Bildtext Mari Eder valde att fortsätta karriären.
Bild: Tomi Hänninen

Det finska damlaget i Kontiolax består av Mari Eder, Erika Jänkä, Nastassia Kinnunen, Venla Lehtonen, Suvi Minkkinen. Herrarna som deltar är Tuomas Harjula, Olli Hiidensalo, Heikki Laitinen, Jaakko Ranta, Tero Seppälä.

Nytt poängräkningssystem

Till den här säsongen förändras poängsystemet i världscupen. Tidigare år har de två sämsta tävlingarna räknats bort ur sammandraget. Men från och med i år räknas alla lopp med i totalcupen.

Samtidigt förändrades poängräkningen också. Nu belönas seger och pallplaceringar med högre poäng än tidigare.

Då en seger i fjol gav 60 poäng får segraren i år 90 poäng. Också tvåan och trean får mera poäng än under tidigare säsonger. Det här kommer att gynna framförallt de som lyckas knipa topplaceringar genom hela säsongen.

Samtidigt har man inte råd att vara borta från världscuplopp om man vill gå för totalsegern. Den nya poängräkningen gör att världscupen troligtvis inte kommer att avgöras i avslutningen i Oslo, utan redan i ett tidigare skede under säsongen.

Svenska favoriter

Årets världscupsäsong fick sig en vändning redan innan den började, då de norska stjärnorna Tiril Eckhoff och Marte Olsbu Røiseland meddelade att det inte kommer att delta i Kontiolax.

Det här ger de de övriga favoriterna i kampen om totalcupen ett försprång som kan vara svårt för norskorna att knappa in. Elvira Öberg stiger upp som den hetaste kandidaten till seger i totalcupen.

Öberg, 23, kom tvåa i cupen i fjol och ser ut att ha tagit ett steg framåt igen till den här säsongen. Framförallt hennes fart i spåret kan vara mördande för konkurrenterna.

Bland de övriga kandidaterna till cupseger finns Dorothea Wierer, Denise Herrmann, Lisa Hauser och Hanna Öberg.

På herrsidan kan det det likväl bli svensk totalseger. Sebastian Samuelsson har sagt att totalcupen är ett av de stora målen den här säsongen. Svensken verkar dessutom vara i grym form.

Men Samuelsson kommer att ha betydligt fler konkurrenter än Öberg på damsidan.

Hela det norska laget med Johannes Bø och Sturla Laegreid i spetsen kommer definitivt att bjuda upp till kamp. Även den franska truppen med fjolårssegraren Quentin Fillon Maillet i spetsen kommer att finnas med i kampen.

Världscupen startar på tisdag med herrarnas distanslopp kl 14.15. Världscupen kommenteras på svenska av Magnus Eklöv

Programmet i Kontiolax

Tisdag 29.11 distans, herrar kl. 14.15

Onsdag 30.11 distans, damer kl. 14.15

Torsdag 1.12 stafett, herrar kl. 12.00

Torsdag 1.12 stafett, damer kl. 14.35

Lördag 3.12 sprint, herrar kl. 11.45

Lördag 3.12 sprint, damer kl. 14.45

Söndag 4.12 jaktstart, herrar kl. 13.15

Söndag 4.12 jaktstart, damer kl. 15.15

Tävlingarna kommenteras på svenska av Magnus Eklöv.

Diskussion om artikeln