Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingforspolisen förbereder sig för minst fyra demonstrationer på självständighetsdagen

Helsingforspolisen förväntar sig att minst fyra demonstrationer hålls i Helsingfors under självständighetsdagen nästa tisdag.

Den högerextremistiska nationalistiska rörelsen Suomi Herää börjar demonstrera på eftermiddagen, varefter den nationalistiska gruppen 612:s fackeltåg följer.

En motdemonstration ordnas liksom tidigare år av gruppen Helsingfors utan nazister. Polisen är förberedd inför demonstrationerna och vill se till att demonstranternas tåg inte drabbar samman.

Studenterna ordnar även i år sitt traditionella fackeltåg genom Helsingfors.

Relaterat

Iranska demonstranter drabbar samman med säkerhetsstyrkor.

Washington Post: Videor ger bevis på fortsatta gripanden och våldsamma tillslag mot iranska demonstranter

Fyra månader efter upproren runt om i Iran är demonstranterna fortfarande på gatorna, och myndigheterna svarar fortfarande med våld och hot.

Kongressen röstade för andra gången emot att tidigarelägga valet i Peru

Perus kongress har för andra gången i år gett avslag på president Dina Boluartes förslag om att tidigarelägga presidentvalet så att valet skulle hållas i år. Valet har redan flyttats från år 2026 till april 2024.

Debatten om frågan pågick i fem timmar i kongressen. 68 röstade emot att valet skulle tidigareläggas, 54 för och två blankt.

Senast röstade kongressen emot presidentens förslag i lördags.

Boluarte har tidigare sagt att hon kommer att föreslå en grundlagsändring som skulle innebära att den första valomgången kunde ordnas i oktober i år och den andra i december.

Presidenten Pedro Castillo avsattes i december och sedan dess har protester brutit ut i landet. Demonstranterna kräver nyval och att Boluarte ska avgå.

Minst 48 personer har hittills dött i sammandrabbningar mellan polisen och demonstranterna. Ett av dödsoffren är en polis.

Källa: AFP

En demonstrant håller en bild av den fängslade civila ledaren Aung San Suu Kyi under en demonstration utanför Myanmars ambassad i Bangkok.

Ingen återgång till fred och demokrati i Myanmar – juntan förlänger undantagstillståndet

Kritikerar betraktar löftet om val i år som en bluff.

Gatuprotest i Paris.

Miljontals protesterade mot fransk pensionsreform – strejker slog ut delar av energiproduktionen

Majoriteten av fransmännen motsätter sig pensionsreformen.

Rasmus Paludan bränner koranen.

Finska polisen skulle inte tillåta koranbränning

Finsk lag skiljer sig från den i Sverige.