Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Tre nyheter du behöver ha koll på i dag

barn sitter i kärra fullastad med shoppingkassar.
Bildtext Fortfarande konsumerar finländarna friskt, trots dystra utstikter.
Bild: Diego Fedele / AAP / Reuters

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Vår dystra syn på ekonomin har inte minskat konsumtionen

Konsumenternas syn på den egna ekonomin är dystrare än någonsin.

Statistikcentralens enkäter visar att många av oss väntar med att köpa exempelvis bil eller ny bostad, och många konsumenter anser att det inte är en bra tidpunkt för att investera eller lån nu.

Hittills har det ändå inte märkts av i konsumtionssiffrorna, enligt Nordeas chefsanalytiker Jan von Gerich. Det beror bland annat på att åtminstone en del kan leva på besparingar som de samlat på sig under pandemin.

Har du själv dragit ner på din konsumtion? Delta i diskussionen här!

Natos utrikesministrar möts – Finland är med som observatör

Natos utrikesministrar möts i dag i den rumänska huvudstaden Bukarest, där Finland och Sverige för första gången får delta som observatörer.

Pekka Haavisto från Finland och Tobias Billström deltar för Finlands och Sveriges del, och de ska också ha ett separat möte med den turkiske utrikesministern Mevlüt Çavuşoğlu för att diskutera sina medlemskapssprocesser.

Under det två dagar långa utrikesministermötet kommer Natoländerna att diskutera bland annat kriget i Ukraina, och särskilt Rysslands systematiska bombningar av den civila infrastrukturen kommer vara högt på agendan.

Många unga veterinärer vill byta jobb samtidigt som behovet av veterinärer ökar

Många finländare skaffade sig sällskapsdjur under pandemin vilket har lett till att behovet av veterinärtjänster har ökat.

Samtidigt vill många unga veterinärer byta jobb, vissa rentav bransch, på grund av att jobbet är stressigt och för att de utsetts för orealistiska krav av djurägare.

Närmare hälften av unga, nyutexaminerade veterinärerna har övervägt att byta jobb.

I Västnyland skulle det dessutom behövas veterinärer som talar svenska, men eftersom studierna går helt på finska är det svårt att få tag på veterinärer som upplever att de kan tillräckligt bra svenska, berättar veterinären Heidi Rosengren.

Väder

Vädret är molnigt i hela landet och på många håll är det uppehållsväder. Tidvis kan det förekomma lätt snöfall eller underkylt duggregn.

Temperaturen är 0 till -5 grader i största delen av landet, bortsett från i sydvästra skärgården där temperaturen kan variera mellan 0 och +4 grader.