Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Torr humor, knasiga funderingar och galna lekar – här får du Carro Nordbergs och Rebecka Hägert-Backulls favoriter på Arenan

Carro Nordberg och Rebecka Hägert-Backull från podden Föräldrasnack skålar med Mumin-muggar.
Bildtext Rebecka och Carro tipsar dig om de bästa serierna för din kaffepaus.
Bild: Yle

Äntligen en lugn stund när barnen somnat – men vad ska du se på? Behöver barnen underhållas medan du lagar middag? Föräldrasnack-poddens Carro Nordberg och Rebecka Hägert-Backull är här för att hjälpa dig.

Trebarnsmammorna Carro och Rebecka snackar i sin podd Föräldrasnack om olika utmaningar man möter som småbarnsförälder. Men den här gången ska de inte tala om sin podd utan tipsa dig om sina favoriter på Yle Arenan.

Vill du ha ännu fler Arenan-tips av Svenska Yle-profiler ska du komma ihåg att kolla längst ner i artikeln där du hittar dem alla.

Arenan-appen är ett måste i telefonen! Att få ett så bra innehåll utan konstanta reklampauser är uppfriskande i dagens samhälle där krystad reklam ska vevas in i allt.

― Rebecka Hägert-Backull och Carro Nordberg

Här får du Rebeckas tittningstips:

Dag och natt (Dag & Nat)

– Dag och natt är en dansk dramaserie där du får följa personalen på en förlossningsavdelning. Huvudbarnmorskan Ella (spelad av Sofie Gråbøl) har den svåra uppgiften att driva avdelningen trots personalbrist. Serien tar upp känsliga frågor som till exempel omskärelse, otrohet och att få barn i äldre ålder på ett sätt som varken är fördömande eller blir för krystat. Förlossningarna du får se är inga typiska filmförlossningar utan faktiskt ganska realistiska. Om du är intresserad av förlossningar och tiden kring en sådan kommer du att gilla denna serie!

Följ förlossningssjukhusets intriger här.

Chefsbarnmorskan Ella (Sofie Gråböl) håller en baby i famnen.
Bildtext Ella (Sofie Gråbøl) är en talangfull barnmorska som driver en populär förlossningsavdelning.
Bild: DR

Snöskoj!

– Snöskoj är serien du ska titta på tillsammans med dina barn om du själv också vill skratta. Humorn är så torr och ni får tillsammans skratta er igenom kompisbråk, knasiga funderingar, konflikter om småsaker och galna lekar! Motivationen att gå ut och hoppa i snön höjs verkligen av gänget i Snöskoj!

Vill du hänga med till drivorna hittar Snöskoj hittar du här.

Animerad bild på barnen i serien Snöskoj.
Bildtext Gör dig redo för galna och fantastiska lekar med dessa typer i Snöskoj.
Bild: Yle

Och sedan Carros tittningstips:

Min mans hustru (Mieheni vaimo)

– Det här är en serie du ska se om du gillar intriger. I den inhemska serien får du följa två kvinnor som upptäcker att de är tillsammans med samma man, en man som dör i början av serien. Detta gör att kvinnornas liv vävs samman och till slut leder omständigheterna till att de flyttar ihop, trots att det kanske inte är den optimala lösningen för någon av dem.

– Som tittare får du många gånger själv fundera på hur du skulle ha gjort i vissa situationer, för att sedan inse att det kanske inte skulle vara så svartvitt ändå. Pirjo Lonka och Sara Soulie gör fantastiska insatser i sitt skådespel och det är en fröjd att titta på serien tack vare dem.

Min mans hustru, som är nominerad till en Venlastatyett, hittar du här.

Planschbild för Min mans hustru-serien (Mieheni vaimo) men två kvinnoansikten i närbild.
Bildtext En man dör och det visar sig att han levt ett dubbelliv. Hur ska kvinnorna gå vidare när deras liv byggt på en illusion?
Bild: Lucy Loves Drama Oy

Vilda

– Gillar dina barn Vesta-Linnea är detta serien för dem! Vilda bor med sin pappa i en höghuslägenhet och när man är fem år är det mycket som händer i livet. Man får följa med Vilda när hon går på teater, har barnvakt, ska till tandläkaren och mycket mera.

– En riktigt feelgood finlandssvensk dramaserie som visar barnen att de nog kan om de vill. Och även om saker och ting inte går helt som man hade tänkt sig blir det nog oftast riktigt bra ändå. Jag ser gärna på serien tillsammans med mina barn, som fullkomligt älskar den!

Vildas äventyr kan du och barnen se här.

Vilda och pappa leker.
Bildtext I serien löser Vilda sina utmaningar på egna kreativa sätt som stärker hennes självförtroende.
Bild: Yle

Nyhetspodden

De korta avsnitten av Nyhetspodden passar perfekt åt en småbarnsförälder som inte får ha tv:n i fred för att se på nyheterna. Nuförtiden finns mitt nyhetsflöde helt och hållet i telefonen och poddar är ett utmärkt sätt att ta del av nyheter både från Finland, och från världen. Redaktionen gör ett utmärkt jobb när de väljer ämnen att lyfta i avsnitten. Detta är en podd som behövs på Yle och som jag varmt rekommenderar!

Knäpp på Nyhetspodden medan du fixar middag här.

Nyhetspoddens logo. På bilden syns poddvärdarna Johannes Tabermann och Jonna Nupponen.
Bildtext Nyhetspodden leds av Johannes Tabermann och Jonna Nuppola.
Bild: Yle