Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Cykelagenter som kritiserade Helsingfors snöröjning får inte fortsätta: Inget förändrades på två år, ofta var leder helt oframkomliga

Cykelagenter som kritiserade Helsingfors snöröjning får inte fortsätta: Inget förändrades på två år, ofta var leder helt oframkomliga - Spela upp på Arenan

Officiellt vill Helsingfors att fler väljer cykeln året om. Men i år har staden avslutat samarbetet med de vintercyklister som tidigare rapporterade om brister i vinterunderhållet.

Helsingfors har ett klart mål: år 2035 ska 20 procent av alla resor som görs inom staden ske med cykel. Inför 2020 var målet att andelen cykelresor skulle vara 15 procent. Det målet nåddes inte, i fjol var andelen resor på cykel bara 11 procent.

För att det utsatta målet ska uppnås måste det enligt cykelaktiva helt enkelt bli lättare at cykla året om.

Förra vintern hade staden 130 vintercyklister som dokumenterade och betygsatte snöröjningen av cykelvägarna. I år finns det inga. Staden säger att projektet inte nådde sitt mål.

Cyklisterna upplevde att ingen reagerade på deras respons medan entreprenörerna som skötte snöröjningen upplevde att kritiken kom för sent.

Inför den här vintern har Helsingfors stad sagt att snöröjningspraxis ska uppdateras och att avtalen med snöröjningsentreprenörerna ska ses över.

Diskussion om artikeln