Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Pro tukipiste om Svenska Yles granskning: Sexarbete och traumaterapi hör inte ihop – riskerar ge en felaktig bild av sexbranschen

Uppdaterad 04.12.2022 20:31.
poledance
Bildtext Spotlights tv-program “Terapi, healing och sex” berättade om den andliga coachen Kuuninjatar som ordnar kurser för kvinnor som vill börja sälja sex.
Bild: Yle/Anki Westergård

Sexarbetarnas intresseorganisation Pro tukipiste anser att det kan vara problematiskt om en kurs marknadsför sexarbete som ett bra arbete. Frågan har aktualiserats i Svenska Yles granskning av alternativa terapiformer.

Svenska Yle har bland annat granskat den andliga coachen Kuuninjatar som ordnar kontroversiella kurser för kvinnor som vill börja sälja sex.

– En kurs som marknadsför sexarbete som ett bra arbete, kan skapa en felaktig bild av vad jobb i sexbranschen egentligen innebär, säger Minna Huovinen på Pro Tukipiste.

poledance

Hon lär ut sex som livsenergi på kontroversiell kurs: Kvinnan får pengar, mannen sex och livsglädje

Finlandssvenska Kuuninjatar lär kvinnor hur de säljer sex och samtidigt blir ljusarbetare. Men den alternativa vården är oreglerad, vilket innebär att det inte finns något skydd för klienterna om något går fel.

Svenska Yle visade i tv-programmet Spotlight att bristen på reglering av den alternativa vården kan leda till att klienter råkar illa ut. I princip vem som helst kalla sig terapeut eller coach och erbjuda olika tjänster eller kurser.

Idag är det populärt att kombinera så kallat ljusarbete med olika alternativa terapiformer. Ljusarbete är en slags populariserad nyandlighet, där ljusarbetarna hjälper andra och arbetar för det goda i världen.

Kvinnan kan transformera mannens dåliga energier

Den andliga coachen Kuuninjatar ordnar en kurs där hon lär kvinnor sälja sex och samtidigt bli ljusarbetare.

Kuuninjatar menar att kvinnan och ljusarbetaren genom sex kan transformera dåliga energier av mannen och hjälpa honom finna sin livsgnista.

– Det är inte vi kvinnor som ska fixa deras problem, men vi kan erbjuda service för att hjälpa dem. Vi kan spegla dem i deras process, det är lite som en psykoterapeut, säger Kuuninjatar.

Pro tukipistes Minna Huovinen säger ändå att sälja sex i första hand handlar om att tjäna pengar, inte att hjälpa mannen med hans trauman.

– Man borde vara mycket försiktig om någon börjar sälja sex för att befria sexköparna från deras trauman, eller för att ens egna trauman ska lätta, säger Huovinen.

Terapi, healing och sex - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan