Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

Tongåvan fyller 60 år - jubileumssändning i Yle Vega 9.12

Grafik med en röd grammofon och noter på blå bakgrund.
Bild: Clas Christiansen/Yle

Hjärtevarma hälsningar, svängande toner och hängivna lyssnare varje fredag i 60 år! Svenskfinlands älskade önskeprogram firas i Yle Vega den 9 december.

Tongåvan startade hösten 1962, inspirerad av det finska systerprogrammet Sävellahja, och fick då namnet En gåva i toner. Programmet kombinerade redan då välgörenhet med önskemusik. I begynnelsen sändes programmet på onsdagskvällar och var en halvtimme långt.

Tongåvan hör till Yles äldsta program. Bland svenskspråkiga radioprogram är Tongåvan äldst, tillsammans med väderrapporter, andakter och nyhetssändningar.

Tongåvan har haft en lång rad programledare under åren: Bland annat Ingeborg Gayer, Jerker Sundholm, Monika Groop, Stefan Härus, Benny Törnroos, Ann-Christine Schevelew, Cay Carlsson och Eva Arrhenius. Den allra första programledaren var Anders G Lindqvist.

Camilla Andelin tog över som programledare år 2008. Då ändrades namnet till Tongåvan, programmet blev direktsänt och förlängdes till en och en halv timme. Idag är programmet nästan tre timmar långt.

Med 15 år vid spakarna är Andelin Tongåvans långvarigaste programledare. Hon stortrivs med att samla Svenskfinland kring lägerelden på fredagskvällar.

– För mig är det inte fredag om det inte är Tongåvan. Musiken skapar en fin stämning och det känns bra att kunna samlas och ha det mysigt tillsammans oberoende av vad som händer i världen, säger Andelin.

Camilla Andelin bakom mikrofonen i en radiostudio.
Bildtext Camilla Andelin.
Bild: Barbro Ahlstedt/Yle

Alla hälsningar läses upp, Vikingarna hör till favoriterna

I snitt skickar lyssnarna in 170 hälsningar per vecka och alla hälsningar läses upp under sändningen. De mest hängivna lyssnarna hör av sig varje vecka. Till de populäraste önskelåtarna hör bland annat Vikingarnas Tiotusen röda rosor och Leende guldbruna ögon, California blue med Roy Orbison och De sista ljuva åren med Lasse Stefanz.

Att Tongåvan är viktig för många blev speciellt tydligt till exempel då coronapandemin nådde Finland och förändrade vår tillvaro. Då var det speciellt många som ville skicka kärlek och omtanke till sina medmänniskor, och samtidigt uttryckte sin tacksamhet över Tongåvan som ett bestående inslag i en föränderlig värld. Traditionellt rullar exceptionellt många hälsningar in även i jultider och inför morsdag och farsdag.

Tongåvans jubileum firas 9.12 med en specialsändning med start kl. 17.30. Programledare är Jukka Isojoki. Förutom Camilla Andelin medverkar även Tongåvans tidigare programledare, trogna lyssnare runt om i Svenskfinland och till och med en överraskningsgäst ända från Brasilien. Efter kl. 18 blir det skivrådet i specialtappning: Best of Tongåvan. Då får lyssnarna tycka till om de populäraste Tongåvan-låtarna från sex årtionden. Önskekonserten kör igång i vanlig ordning kl. 19.20. Denna gång samlar man in medel till insamlingen Jul i sinnet.

Tongåvan sänds i Yle Vega fredagar kl. 19.20–22 och finns tillgänglig på Yle Arenan i 30 dagar. Camilla Andelin hörs även i Familjekvällen, nyheter på lätt svenska, och en del specialkvällar i Yle Vega.