Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Krista Kiurus ministerium säger att alternativ vård inte hör till dem – utreder ändå kvacksalverilag

henrica fagerlund
Bildtext Spotlight undersökte bland annat en näringsidkare som lär kvinnor att sälja sex för att hela mäns trauman.
Bild: Anki Westergård / Yle

Svenska Yle lyfte i måndags fram problem inom den alternativa vården på grund av en brist på reglering. För tillfället är det konsumentskyddet som har ansvar.

Det här hör inte till vårt ministerium, säger man från Social- och hälsovårdsministeriet när Svenska Yle ber om en kommentar om måndagens granskning. Programmet lyfte fram två fall där alternativvård orsakat skada till den som mottagit vården.

– De här alternativa vårdmetoderna hör nuförtiden till Konkurrens- och konsumentverket eftersom de klassas som privata tjänsteleverantörer, säger medicinalrådet Kaisa Halinen vid Social- och hälsovårdsministeriet.

poledance

Hon lär ut sex som livsenergi på kontroversiell kurs: Kvinnan får pengar, mannen sex och livsglädje

Finlandssvenska Kuuninjatar lär kvinnor hur de säljer sex och samtidigt blir ljusarbetare. Men den alternativa vården är oreglerad, vilket innebär att det inte finns något skydd för klienterna om något går fel.

Med andra ord räknas inte de som använder alternativa vårdmetoder som patienter, utan som konsumenter eftersom de köper en tjänst. Konkurrens- och konsumentverket tar emot en handfull klagomål per år av missnöjda klienter som känner sig lurade.

Konsumentombudsmannen tar endast itu med sådana fall som myndigheten bedömer har en inverkan på ett stort antal konsumenter. Det här gör att många klienter inte får någon hjälp alls.

Inget lagförslag i sikte ännu

Småbarnsmamman Ksenia Kirpu berättar till exempel till Svenska Yle att en energihelare uppmanade henne att inte ta medicin, trots att hon var i psykos. Kirpu har senare vänt sig till olika myndigheter för att få helaren att sluta med sin verksamhet.

– Jag tycker att det är fel att vem som helst utan utbildning kan kalla sig energihelare. Jag har varit i kontakt med både konsumentskyddet och polisen, men ingen kunde hjälpa mig, berättar Kirpu i Spotlight.

Redan 2009 började man prata om att utreda en så kallad kvacksalverilag. Lagens mål är att reglera och ställa krav på den alternativa vården. Utredningar om hur man ska gå till väga har inte startat, även om det står i Sanna Marins (SDP) regeringsprogram.

– Det har kommit en pandemi, ett krig och annat emellan, som försenat vissa ärenden. Vi ska försöka få igång utredningen i början av nästa år, säger Halinen.

Terapi, healing och sex - Spela upp på Arenan

Allt är dock i barnaskor, det finns ingen riktigning eller något program som skulle indikera hur utredningen ska genomföras. Halinen säger att det behövs en bred expertis och samarbete med olika aktörer för fältet för alternativvård är så brett.

– Det är inte en utredning som färdigställs snabbt.

Hur etiskt är det att sälja kurser som uppmanar kvinnor att sälja sex till män för att hela deras trauman?

– Nå det är säkert inte helt etiskt men det här faller under konsumentskyddslagen som reglerar privata tjänsteleverantörer. Det här är inte på något sätt hälsovård så det hör inte till vårt ministerium.

Halinen säger att om legitimerad vårdpersonal utför alternativ vård kan de inte göra det i sin yrkesroll. Alternativ vård hör inte till hälsovården.

Svenska Yle har upprepade gånger försökt nå ansvariga ministern Krista Kiuru (C) som valt att inte kommentera ärendet.