Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Samlingspartiets skuggbudget är 76 sidor lång: ”Nu måste skuldsättningen få ett slut”

Samlingspartiets Timo Heinonen, Petteri Orpo, Sari Sarkomaa, Sanni Grahn-Laasonen och Kai Mykkänen presenterade en skuggbudget med inkomstskattelättnader för en miljard.
Bildtext Samlingspartiets Timo Heinonen, Petteri Orpo, Sari Sarkomaa, Sanni Grahn-Laasonen och Kai Mykkänen presenterade en skuggbudget med inkomstskattelättnader för en miljard.
Bild: Silja Viitala / Yle

Opinionsfavoriten Samlingspartiet håller fast vid skattelättnader för en hel miljard på arbete och pension.

Nästan två miljarder vill Samlingspartiet spara i statsbudgeten, och partiet går hårt åt regeringens skuldsättning.

Men huvudbudskapet från partiet är inte alls en sparåtgärd utan en utgift: partiet håller fast vid den arbetsmiljard det fört fram allt kraftigare de senaste åren, alltså att sänka skatten på arbete och pension för en hel miljard.

– Det viktigaste målet för nästa valperiod är att säkra finansieringen av välfärdssamhällets tjänster också för kommande generationer. Det måste bli ett slut på skuldsättningen och det måste skapas ny tillväxt, säger Petteri Orpo, ordförande för opinionsmätningarnas klara favorit Samlingspartiet.

Många av sidorna i Samlingspartiets alternativa budget går åt till att statsekonomin måste sättas i skick de två kommande valperioderna. De två kommande valperioderna måste tillväxten öka och skuldsättningen minska så att statsskuldens andel av BNP är högst 60 procent. Dessutom ska sysselsättningsgraden höjas till 78 procent så att 100 000 fler finländare arbetar.

Plock ur Samlingspartiets skuggbudget

NYA UTGIFTER: Skatten på arbete och pension ska lättas med en miljard. Det här ska ske genom skattelättnader i alla inkomstklasser för totalt 800 miljoner och en höjning av arbetsinkomstavdraget för drygt 250 miljoner.

SPARÅTGÄRDER: Sysselsättningsåtgärder ska spara drygt 500 miljoner, spar i företagsstöden drygt 400 miljoner, förnyelser inom bostadsbidraget drygt 400 miljoner och skärpningar av punktskatter på till exempel tobak och alkohol för omkring 900 miljoner.

MINDRE STATSSKULD TOTALT: Totalt vill Samlingspartiet skära 1,3 miljarder i utgifterna och minska på inkomsterna med omkring 200 miljoner. Samlingspartiets budget har då ett underskott på omkring en miljard mindre än regeringens budget.

Samlingspartiet hittar möjliga nedskärningar för omkring 1,9 miljarder i regeringens budgetförslag. Samtidigt vill partiet göra tilläggssatsningar på tillväxt, kunnande och säkerhet för 600 miljoner euro. Totalt minskar utgifterna alltså med 1,3 miljarder euro i Samlingspartiets förslag.

– Vi vill inte spara en euro på utbildning, forskning, försvar, inre säkerhet eller rättsstatens grundpelare. Det handlar om att prioritera bland utgifterna. Det borde varje parti vara redo att göra, säger riksdagsledamot Timo Heinonen som lett arbetsgruppen för skuggbudgeten.

Vi tycker att arbete beskattas för strängt i Finland

― Kai Mykkänen, riksdagsgruppsordförande

På inkomstsidan vill Samlingspartiet ändra på en hel del: skattelättnader ska göras för 1,6 miljarder euro, medan nya inkomster ska hittas för 1,4 miljarder. Totalt minskar alltså inkomsterna med 200 miljoner.

– Vi tycker att arbete beskattas för strängt i Finland. Därför vill vi lätta på inkomstskatten, men det ska inte göras med ökad skuld, säger riksdagsgruppsordförande Kai Mykkänen.

Höjningar av punktskatter ska ge totalt 900 miljoner mer i inkomst, varav 400 miljoner kommer från en höjning av tobaksskatten och 200 miljoner från en höjning av alkoholskatten. 300 miljoner euro ska fås in på en ”hälsogrundad skatt”, socker nämns inte enskilt.

Sanna Marin.

Sänkta dagvårdsavgifter, skatteavdrag på elräkningen – det här är budgeten i ett nötskal

Budgetförslaget för 2023 går lös på 80,5 miljarder, med ett underskott som vuxit till 8,1 miljarder. Regeringen är överens om ett omfattande stödpaket för att hjälpa medborgarna med de stigande elräkningarna.

Så ser regeringens budget ut

  • Det slutliga beloppet i regeringens budgetförslag för 2023 är 80,5 miljarder euro vilket är en rekordstor budget. Underskottet är 8,1 miljarder.

  • Av oppositionspartierna har också Kristdemokraterna och Sannfinländarna presenterat alternativa budgetförslag.

Så här bestämmer riksdagen om miljoner och miljarder i statsbudgeten - Spela upp på Arenan