Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringsbråket: De Gröna tar timeout och kräver att kvintetten samlas – "Onödigt att komma överens om någonting”

Uppdaterad 29.11.2022 23:00.
De Grönas Harjanne: Regeringen måste diskutera frågan tillsammans - Spela upp på Arenan

Centern ställde sig mot regeringens förslag om naturvårdslagen. Nu ifrågasätts regeringens funktionsduglighet av de övriga regeringspartierna.

Miljöutskottets ordförande Hanna Kosonen (C) säger att Centern, Samlingspartiet och Sannfinländarna röstar för att ändra regeringens förslag om naturvårdslagstiftningen.

Centerns ledamöter kräver bland annat att två paragrafer tas bort ur lagen, trots att Centerns riksdagsgrupp och ministergrupp godkände dem i våras. Det rör sig om paragraf 64 och 65 om hotade naturtyper och beaktning av hotade naturtyper.

Atte Harjanne, ordförande för De Grönas riksdagsgrupp, menar att Centern praktiskt taget har frigjort sig från regeringssamarbetet.

”Centerns riksdagsgrupps agerande betyder i praktiken att Centern ensidigt har frigjort sig från regeringssamarbetet”, säger Atte Harjanne, ordförande för De Grönas riksdagsgrupp i ett pressmeddelande.

Harjanne hoppas att Centern ändå ”återvänder till regeringssamarbetet” och enhälligt röstar för naturvårdslagen i plenum.

De Gröna: Kvintetten måste samlas

De Gröna höll ett extrainsatt gruppmöte på grund av situationen. Svenska folkpartiet (SFP) och Centern träffas också. Det är inte klart om Vänsterförbundet och Socialdemokratiska partiet ska hålla extrainsatta gruppmöten eller inte.

Efter De Grönas möte sa Harjanne att ingenting kommer att gå framåt inom regeringen förrän partiordförandena har samlats för att diskutera om regeringen kan fortsätta med sitt arbete.

Han säger att den gröna riksdagsgruppen anser att Centerns sätt att agera är helt ofattbart.

De Gröna kräver därför att partiledarna inom regeringen samlas för att reda ut vad det är som händer.

– Vi anser att det behövs en timeout. Det här är en så stor fråga att regeringspartiernas ledning måste gå igenom den.

Han säger att det nu finns fyra funktionsdugliga partier i regeringen och ett som i dag har gjort trick som inte kan accepteras. Det här är en för stor fråga för riksdagsgrupperna, det är en fråga som partierna måste reda ut, sa han. Därför står regeringsarbetet stilla tillsvidare.

– Tyvärr har Centern försatt oss i en situation där vi inte kan lita på att det vi kommer överens om håller, och då är det onödigt att komma överens om någonting.

Han säger att det som gör Centerns agerande ännu mera ofattbart är att det sammanfaller med en vecka då statsministern är på en lång arbetsresa.

Kommer De Gröna att lämna regeringen?

– Vi ser vartåt det här barkar men vi har förbundit oss till regeringsarbete som regeringsparti.

Ryms De Gröna och Centern ännu i samma regering?

– Det beror på hurdan helheten blir, om vi kan skapa en sådan situation där den här fempartiregeringen kan fungera, komma överens om saker och hålla det vi kommit överens om.

Handlar om paragrafer i naturvårdslagen

Det senaste bråket inom regeringen handlade om att Centern röstade med oppositionen i miljöutskottet om utskottets betänkande om den nya naturvårdslagstiftningen. Partiet röstade mot ett förslag som Centerministrarna Annika Saarikko och Jari Leppä och Centerns riksdagsgrupp tidigare hade godkänt.

Centern och oppositionspartierna ville plocka bort paragraferna 64 och 65 ur lagförslaget, och förklarade det med att de vill stärka skyddet av egendom. Centern har varit mot att markägare kan åläggas att skydda nya naturtyper utan möjlighet att överklaga eller få ersättning för det.

Då Centern röstade för förändringarna vann oppositionens förslag till betänkande med rösterna 9-8.

Då Centern gick emot regeringsöveresnkommelsen om naturvårdslagstiftningen, betyder det samtidigt att ett av Centerns skötebarn, ett stödpaket på 100 miljoner euro till lantbruket, inte går framåt.

Enligt Yles uppgifter har förhandlingarna om stödpaketet som var inplanerade till i övermorgon ställts in av den övriga regeringen.

Centerns Kalli: Hela riksdagsgruppen ville ändra betänkandet

Ordföranden för Centerns riksdagsgrupp Eeva Kalli säger till nyhetsbyrån STT att hela riksdagsgruppen var för att ändra betänkandet i miljöutskottet.

Centerledamöterna gick emot det regeringen kommit överens om i våras efter att ha hört experter i utskotten, säger hon.

En kvinna i Marimekkoklänning står under en takkrona.
Bildtext Eeva Kalli tror att Centern kan fortsätta samarbeta med de övriga regeringspartierna.
Bild: Silja Viitala / Yle

Enligt Kalli kan Centern och de övriga regeringspartierna ”utan tvekan” fortsätta samarbeta om andra lagförslag. I det här fallet var det bara frågan om naturvårdslagstiftningen och skyddet av egendom, säger hon.

Kalli gav sin intervju till STT samtidigt som De Grönas ordförande Atte Harjanne på en pressträff krävde att regeringskvintetten samlas för att reda ut regeringsbråket, och sa att De Gröna tar en timeout från regeringsarbetet tills frågan är löst.

Orpo: Centern verkar ha avslutat sitt samarbete med regeringen

Petteri Orpo, som är ordförande för Samlingspartiet som är en del av oppositionen, säger att han tycker att det ser ut som om Centern avslutat sitt samarbete med regeringen.

– Regeringen ber nu stöd av Samlingspartiet för att få igenom det kontroversiella [lag]förslaget. Det är nog en mycket märklig situation som är väldigt dålig för vårt land, säger han till Iltalehti.

Enligt Kristdemokraternas ordförande Päivi Räsänen fungerar regeringen nu som en minoritetsregering som behöver söka oppositionens stöd för att få igenom stridiga förslag.

Statsminister Sanna Marin och finansminister Annika Saarikko i riksdagen 9.11.2022.
Bildtext Det krisar i regeringen, samtidigt som statsminister Sanna Marin (SDP) är på besök i Australien och Nya Zeeland. Arkivbild.
Bild: Pekka Tynell / Yle

”Mer än ett lagförslag”

De Grönas ordförande, miljöminister Maria Ohisalo skriver på Twitter att Centerns drag handlar om mer än en ett lagförslag: ”klarar Centern av att bära ansvar?” skriver Ohisalo.

SDP:s ledamöter i miljöutskottet är oroliga över Centerns instabilitet som parti.

”Vi är mycket bekymrade över Centerns funktionsförmåga just nu”, skriver ledamöterna i ett gemensamt pressmeddelande.

Johan Kvarnström (SDP) är en av miljöutskottets ledamöter. Han kallar utspelet för ett grovt svek: ”Att följa oppositionspartierna i ett utlåtande är illa nog, att nu göra detsamma i betänkandet är mer än allvarligt.”

Även Vänsterförbundets ordförande Li Andersson kritiserar Centern offentligt på Twitter. Andersson ifrågasätter regeringens funktionsduglighet och kritiserar Centern för att bryta ner det ömsesidiga förtroendet mellan regeringspartierna.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson säger att Centern sviker regeringen och hon hoppas att Centern själv skulle inse att man har gått för långt.

– Centern väljer att svika det som man har kommit överens om och går nu efter sina egna preferenser. Det här är förstås väldigt beklagligt och det försvårar regeringssamarbetet, säger Henriksson.

Faller regeringen den här gången?

Regeringen står igen ett steg närmare en regeringskris, den här gången handlar det om förslaget till naturskyddslag som är viktigt för De Gröna.

Under de senaste veckorna har Centern gång på gång försvårat regeringssamarbetet. Först gällde det EU:s förordning om restaurering av naturen, sedan sametingslagen, och nu naturskyddslagen.

Tidigare har det varit oppositionspartierna som ifrågasatt regeringens funktionsförmåga, men nu kommer kritiken inifrån regeringen.

Statsministerns ställföreträdare Tytti Tuppurainen (SDP) tror att regeringen kommer att ta sig ur situationen och fortsätta sitt samarbete.

– Vi kommer nog ta oss ur det här också, men det ser ju inte bra ut ändå, säger hon.

SDP:s gruppordförande Antti Lindtman är mera kritisk.

– Jag skulle önska att Centern tar en intern diskussion om huruvida de har förmågan att fungera som ett regeringsparti ska fungera.

I tv-programmet A-studio på tisdagskvällen försäkrade gruppordförandena för Centern, De Gröna och SDP ändå att de fortfarande är vill hålla ihop regeringen.

– Inte lönar det sig att fälla regeringen för den här frågan, sa Lindtman.

Riksdagsgruppernas ordförande om regeringsbråket - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln