Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

”Jag hade verkligen, verkligen inte räknat med det här” – Ellen Strömberg glad och omtumlad över Augustpriset för bästa svenska barn- och ungdomsbok

Författaren Ellen Strömberg på AUgustprisgalan i Stockholm  28 november 2022.
Bildtext Ellen Strömberg på Augustprisgalan i Stockholms konserthus där hon tilldelades Augustpriset för Årets bästa svenska barn- och ungdomsbok år 2022.
Bild: Svenska förläggareföreningen

Ellen Strömberg blev första finlandssvenska författare att ta hem priset i kategorin Årets bästa svenska barn- och ungdomsbok.

I går kväll blev Ellen Strömberg historisk när hon som första finlandssvenska barn- och ungdomsboksförfattare kammade hem Augustpriset för bästa svenska barn- och ungdomsbok med ungdomsromanen Vi ska ju bara cykla förbi.

Vi ska ju bara cykla förbi en roman som enligt Augustprisjuryn skildrar tonårens brytningstid på ett lyhört och träffsäkert sätt ”då fantasierna om vem man vill vara plötsligt ska omsättas i praktik, då kompisrelationer sätts på prov och då den första kärleken känns både lockande och skrämmande. Med största respekt för både sina läsare och sina karaktärer ger Ellen Strömberg nytt liv åt ungdomslitteraturens mest ikoniska motiv.”

När jag når en själaglad Ellen Strömberg på telefon dagen efter den festliga prisgalan på Stockholms konserthus har fotoblixtrarna slocknat och glittret lagt sig och det känns som om Ellen äntligen börjar kunna ta in att hon verkligen tagit hem priset och Auguststatyetten:

– Det känns ganska mycket som dagen efter på alla sätt och vis, och det börjar så småningom sjunka in vilken effekt det här priset har och kommer att ha. Igår kväll kändes det mest som ett enda stort kaos med allting. Nu efter en natts sömn, börjar jag landa i det även om det fortsättningsvis är rätt så ofattbart.

Vad menar du med att du börjar ana konsekvenserna av priset?

– Jag menar att min mejlinkorg är full av meddelanden, förfrågningar och inbjudningar till höger och vänster, och det är väl bara början. Eller kanske det här är både början och slutet, man vet ju aldrig … Men det känns som om folk som aldrig annars skulle ha fått upp ögonen för mig nu plötsligt har fått det.

Är det en positiv känsla, eller känns det mer betungande och krävande?

– Det är klart att det är mestadels positivt, men jag ska inte ljuga och säga att det är enbart positivt. Jag kommer ju inte att kunna tacka ja till allting, och det känns jobbigt att tvingas säga nej. Det är någonting jag kommer att få lära mig, antar jag. Dessutom är jag lite obekväm med att stå i centrum, vilket kan vara svårt att tro eftersom jag har en tendens att poppa upp här och där. Jag tycker nog mest om att flyga där strax under radarn.

Du har ju skrivit finlandssvensk barnbokshistoria genom att vara den första finlandssvenska barnboksförfattaren som kammat hem Augustpriset för bästa svenska barn och ungdomsbok - Linda Bondestam har varit nominerad flera gånger både som illustratör och som författare och Malin Kivelä har också varit nominerad i denna kategori en gång. Hur känns det?

– Ja, det handlar kanske inte så mycket om mig. Vi borde väl ha tagit hem vinsten redan tidigare – vi är ju jättebra på barn- och ungdomslitteratur i Svenskfinland!

Bokpärm till ungdomsboken Vi ska ju bara cykla förbi. Bilden är ritad uppifrån så att man ser hur två ben trampar på en cykel.
Bild: Schildts & Söderströms

I ditt tacktal på prisgalan i går kväll sa du att det inte fanns på kartan att du skulle kamma hem priset – chansen var större att du skulle vinna Jakobstads maraton än tilldelas Augustpriset …

– Jag hade verkligen, verkligen inte räknat med det här. Det är klart att jag som en av de nominerade har en logisk chans att vinna, men det är inte falsk ödmjukhet när jag säger att jag aldrig trodde på vinst för egen del. Jag var säker på att Nora Khalil skulle vinna med romanen Yani. Det är ju roligt bara att bli nominerad. Jag har läst alla mina mednominerades verk och jag trodde inte för mitt liv att jag skulle ha en chans.

Prissumman är 100 000 svenska kronor, dvs. strax under 10 000 euro, men det är kanske inte enbart pengarna som värmer hjärtat, utan uppmärksamheten som blir enorm på ett aldrig tidigare skådat sätt. Hur ska du tackla allt detta?

– Sådana här gånger är det ganska skönt att bo i Jakobstad. Det känns som att man kan retirera dit och då faller man lite i glömska bara av det … Det är min första och främsta strategi just nu. Sedan blir det jul rätt snart, och jag hoppas kunna få vila en hel del under helgen.

Har du redan öronmärkt penningsumman för något speciellt?

– Inte egentligen. Den krassa verkligheten är väl att pengarna kommer att gå åt till levnadskostnader av olika slag. Jag är extremt dålig på att hålla i pengar, min man är desto bättre på det. Jag tror att vi kommer att sätta in pengarna på buffertkontot. Jag lever ju från stipendieperiod till stipendieperiod, så man vet aldrig när det kommer att behövas lite extra pengar. Även om min känsla säger att jag ska gå ut och köpa något vansinnigt fint och dyrt, så får jag besinna mig och lägga undan för sämre tider.

Priset betyder ju något oerhört för boken, men vad betyder priset för dig på ett personligt plan?

– Man har inte världens bästa självförtroende alla dagar, och jag hoppas att jag kommer att kunna se tillbaka på detta och känna att jag gjorde någonting rätt någon gång. Och att jag inte låter mig skrämmas av det utan vågar fortsätta skriva, för det är ju rätt hög fallhöjd om man säger så. Men i mitt yrke är detta något av det största som kan hända en, så jag känner mig väldigt ödmjuk inför det.

Priset kan ju bli en hämsko samtidigt som det är en erkänsla och en uppmuntran för vidare författarskap.

Jag vill inte klaga. Det finns så många otroligt begåvade författare som inte får den uppmärksamhet som de förtjänar, och speciellt inom smalare och mindre genrer. Jag vill inte kokettera med hur jobbigt det är med uppmärksamhet – det känns minst sagt tondövt. Den grundläggande känslan är att jag är jättejätteglad, men det är lite omtumlande ...

Lyssna på hela intervjun med Ellen Strömberg:

"Jag trodde aldrig i livet att jag skulle få Augustpriset!" Ellen Strömberg om den historiska vinsten

7:13