Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Terveystalo sade upp avtalet för läkarjouren vid Raseborgs sjukhus – upplever att de tvingades sköta uppgifter de inte kommit överens om

Coronapatient med händerna knäppta.
Bildtext Många är tvungna att vänta länge för att komma vidare från jouren eftersom det råder brist på avdelningsplatser. Det beror i sin tur, i alla fall delvis, på personalbrist inom vården. Då patienter stannar längre på jouren, ökar jourläkarens arbetsbörda.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Vårdbolaget Terveystalo, som Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt köper läkartjänster av för jouren på Raseborgs sjukhus, har sagt upp sitt avtal med sjukhuset. Orsaken är att läkarna varit tvungna att sköta uppgifter utanför arbetsbilden.

Det innebär att HUS är tvungen att hitta ett nytt bolag från och med mars nästa år.

– Det kom nog som en överraskning, konstaterar chefsläkare Fredrik Forsström vid Raseborgs sjukhus.

Inom HUS är det akuten som ansvarar för rekryteringen av läkare till jouren i Raseborg.

Maaret Castren som är verksamhetschef för akuten på HUS säger att hon inte är förvånad att bolaget sade upp kontraktet.

Maaret Castrén framför Haartmanska sjukhuset.
Bildtext Maaret Castrén vid akuten i HUS är inte förvånad över att bolaget sade upp kontraktet.
Bild: Ronnie Holmberg / Yle

”Arbetet motsvarade inte avtalet eftersom läkarna har varit tvungna att också sköta patienter på avdelningen och dem som väntar länge på en avdelningsplats på jouren. Det är inte överraskande eftersom vi nog känner till Raseborgs utmanande situation”, skriver hon i ett e-postmeddelande till Yle Västnyland.

Castrén berättar att HUS redan förhandlar med andra aktörer. Hon tror att HUS kommer att hitta någon som tar över efter Terveystalo.

En följd av personalbrist

Raseborgs sjukhus övergick för två år sedan från att ha samjour, i praktiken specialistjour, till jour med endast en allmänläkare dygnet runt. För det behövdes ett undantagslov av Social- och hälsovårdsministeriet. Enligt Castrén påverkas undantagslovet inte av att läkarbolaget sade upp avtalet.

Fredrik Forsström säger att det som sysselsatt läkarna är bristen på platser på såväl vårdcentralens som sjukhusets vårdavdelning.

– Det beror delvis på personalbrist och har lett till att patienterna inte lika snabbt får en plats på rätt avdelning. Då blir de kvar på jouren en längre tid. Men vi har fått en del hjälp under hösten av att en av avdelningsläkarna gått ronder och skött patienter på jouren, berättar Forsström.

Läkaren från avdelningen har med andra ord rondat och skött patienter på jouren som väntar på avdelningsplats.

Avdelningsläkarna är anställda av HUS och hör alltså inte till köptjänsterna.

Det har lättat en del på bördan, men det har funnits väldigt många patienter och många att undersöka, konstaterar han.

Chefsläkaren Fredrik Forsström står i vit läkarrock och tittar in i kameran.
Bildtext Fredrik Forsström säger att problemet ligger i att många är tvungna att vänta länge innan de får en plats på avdelningen.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Forsström menar ändå att jourläkarna inte varit tvungna att delta i någon avdelningsvård dagtid. Under kvällar och nätter är det däremot överenskommet att jourläkaren tar ställning till mer brådskande fall på avdelningen.

– Den delen borde inte påverka Terveystalo överhuvudtaget eftersom de har hand om dagverksamheten.

Det är estniska Medimatkat som har hand om de nattliga läkartjänsterna på sjukhuset och deras avtal är ännu i kraft.

Diskussion om artikeln