Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

President Zelenskyjs trovärdighet är fortfarande stark: ”Vi förstår i Europa att hans budskap ofta är riktade mot folk med en annan kultur”

Från 2022
Volodymyr Zelenskyj sjunger nationalsången i Cherson.
Bildtext Volodymyr Zelenskyj på besök i Cherson kort efter att staden återerövrades av ryska ockupanter. Presidenten har blivit en ikonisk ledare och en symbol för Ukrainas försvarskrig.
Bild: AFP

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs trovärdighet internationellt har inte tagit skada av att han vägrar godta att den robot som dödade två personer i Polen för ett par veckor sedan var ukrainsk.

– President Volodymyr Zelenskyj insisterade inte att roboten som slog ner i Polen var rysk för att dölja sin egen skuld, utan för att ukrainarna faktiskt trodde att Ryssland var skyldigt.

Det säger Rainer Saks, cybersäkerhetsexpert med mångårig bakgrund som chef för Estlands underrättelsetjänst (2011–2015) och kanslichef för president Toomas Hendrik Ilves (2006–2011).

I många medier dök det snabbt upp spekulationer om Zelenskyj skadar sin egen trovärdighet med den här sortens uttalanden, som uppenbarligen är felaktiga.

Zelenskyj och hans närmaste krets har under hösten väckt uppmärksamhet också för andra offentliga uttalanden. Ett av dem var när hans rådgivare Mychajlo Podoljak kritiserade Norska nobelkommittén för att årets fredspris gick till pristagare i Ryssland och Belarus.

Enligt honom var det helt fel, trots att det i Rysslands fall handlade om mänskorättsorganisationen Memorial och i Belarus fall om medborgarrättskämpen Ales Bjaljatski.

– Nobelkommittén har en intressant tolkning av ordet fred om representanter från två länder som attackerade ett tredje delar på Nobelpriset, sa Podoljak med klassisk ukrainsk ironi.

De ovannämnda delade priset med den ukrainska människorättsorganisationen Center for Civil Liberties.

Rainer Saks framför en cybersäkerhetsövning.
Bildtext Rainer Saks är chef för internationella relationer på cybersäkerhetsföretaget Cybexer. I bakgrunden pågår en cyberförsvarsövning.
Bild: Gustaf Antell / Yle

– Det finns en triangel - Ryssland, Belarus, Ukraina - där viss kommunikation fungerar på ett sätt som vi i vår kultur inte förstår, säger Rainer Saks. Mycket av det Zelenskyj och hans närmaste säger är riktat till folk som bor i de här länderna.

Det finns alltså likheter i ton och spelad attityd mellan Rysslands president Vladimir Putin, Belarus president Aleksandr Lukasjenko och Zelenskyj.

– Retoriken kan bygga på ett slags tuff humor och hänvisar ofta till historiska händelser. Det leder ibland till att vi upplever den som underlig eller aggressiv.

EU-länderna i öst tolkar Zelenskyj för de andra

Här går det en skiljelinje rakt genom EU, där medier i de baltiska länderna, Polen och andra östeuropeiska länder inte uppmärksammar de av Zelenskyjs kommentarer som i Västeuropa uppfattas som kontroversiella eller provokativa.

Allt det här låter som argument för att människor i västra Europa redan skulle ha kunnat tappa förtroendet för Zelenskyj.

– Det finns ändå ingenting som tyder på att folk i väst har tappat förtroende eller beundran för Zelenskyj, säger Rainer Saks.

Det här tror han beror dels på att länder som Baltikum och Polen jobbar hårt med att förklara och förstärka kärnan av Ukrainas budskap.

Och dels på ett naturligt behov hos människor att ha ledare att se upp till. Volodymyr Zelenskyj har förtjänat enorm respekt för sitt sätt att leda sitt land.

För att vara mer exakt är det hans förmåga att sköta rollen som Ukrainas ansikte utåt, och inåt, som väcker beundran.

– Historien visar att vi behöver starka ledare att samla oss runt och att vi förlåter dem lättare än vi tror.

Det finns ingenting som tyder på att folk i väst har tappat förtroende eller beundran för Zelenskyj

Rainer Saks

– Vi tenderar att tröttna på alla ansikten, men nu talar vi om en person som på många sätt har nått en ikonisk status. Zelenskyj gör förstås misstag, som alla andra, men å andra sidan jobbade drottning Elizabeth med strategisk kommunikation i 70 år – inte helt felfritt.

I synnerhet i kristider och krig blir ledaren en viktig symbol.

– När dagen för fred kommer är det troligt att folk vill ha någon annan än Zelenskyj att leda landet, säger Saks, men tills dess har han våra sympatier.

Om vi tröttnar på kriget i Ukraina kommer det inte att bero på Zelenskyj.

– I så fall kommer det att handla om att vi inte orkar hantera den sorg kriget får oss att känna, säger estniska säkerhetsexperten Rainer Saks.

Volodymyr Zelenskyi kävelee satamassa.
Bildtext Volodymyr Zelenskyj har blivit folkkär både i och utanför Ukraina. Enligt Rainer Saks har Zelenskyj den perfekta bakgrunden för jobbet som Ukrainas ansikte i kriget eftersom han som skådespelare har övat sig på rollen som president.
Bild: EPA