Hoppa till huvudinnehåll

Sport

CNN: Iranska spelarfamiljer hotade med tortyr – udda frågan till amerikanska tränaren före laddade matchen: ”Varför ber du inte din regering att kalla bort krigsfartyg?”

Mehdi Taremi mellan lagkamrater.
Bild: EPA-EFE

De iranska VM-spelarna uppges gå in i den laddade gruppspelsavslutningen med grymma hot från hemlandet. På den amerikanska presskonferensen inför hatmötet var både krigsfartyg och uttalsregler på tapeten.

Det var under nationalsången inför premiärmatchen mot England som de iranska spelarna valde att inte sjunga med – något som tolkades som en markering mot styret i hemlandet.

Men i den andra matchen mot Wales sågs inte samma signalering. Enligt CNN hade spelarna blivit lovade gåvor som bilar inför Englandsmatchen – men efter protesten har tonen blivit hotfull.

Den amerikanska tv-kanalen uppger att påtryckningarna nådde obehagliga nivåer efter premiären. CNN:s källor uppger att den iranska militärorganisationen Islamiska revolutionsgardet, IRGC, hotade landslagsspelarna och deras familjer med fängelse, våld och tortyr om man inte skulle sjunga nationalsången eller protestera på annat sätt.

Då Iran hade presskonferens på måndagen gick alla frågor till iranska journalister.

– Jag hoppas att mina killar lyckas slå ihop sina huvuden, själar, förmågor och viljor och ta hem segern, kommenterade förbundskaptenen Carlos Queiroz.

USA-spelaren läxades upp – för fel uttal av Iran

Iran möter USA i en riktigt laddad match på tisdagskvällen. Politiska relationen mellan länderna har varit spänd i åratal – och anspänningarna har ökat efter att USA fördömt det iranska styret.

I Iran har stora protester pågått sedan 22-åriga Mahsa Amini arresterades och avled efter att inte ha följt den islamiska klädkoden.

Dagens möte är blott den tredje matchen länderna emellan och den första sedan 1998. Dessutom står en slutspelsplats på spel för båda lagen.

Gregg Berhalter och Tyler Adams på presskonferens.
Bildtext Gregg Berhalter och Tyler Adams mötte media före USA:s möte med Iran.
Bild: EPA-EFE

På USA:s presskonferens passade iranska journalister på att hugga till mot förbundskapten Gregg Berhalter och spelaren Tyler Adams.

Den sistnämnde läxades upp för att ha uttalat Iran felaktigt och frågades varför han ville representera ett land där det pågår diskriminering av mörkhyade.

– Diskriminering går att hitta överallt. Men under mina år utomlands har jag kunnat se att USA gör framsteg hela tiden, svarade mittfältaren Adams, som bad om ursäkt för uttalet.

Berhalter grillades både med det ena och det andra. Bland annat ombads förbundskaptenen ta ställning till invandringsfrågor och varför han inte bett den amerikanska regeringen att kalla hem ett amerikanskt krigsfartyg som är i Persiska viken.

– Jag har inte tillräcklig kunskap om politik. Jag är en fotbollstränare, slog Berhalter fast vid ett skede.

Matchen mellan Iran och USA börjar klockan 21 och sänds på Sub.

Källa: AFP

Diskussion om artikeln