Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Så här ser de nya lokaltågen ut – kostade 250 miljoner euro

Så här ser VR:s nya närtåg ut – insidan - Spela upp på Arenan

VR köper 20 nya lokaltåg av det schweiziska företaget Stadler Rail, som nu har presenterat bilder på hur de nya tågen kommer att se ut. De splitternya tågen tas i bruk på våren 2026.

Då kan du kan enligt planerna åka från till exempel Helsingfors till Lahtis i ett av de nya tågen.

Om man mäter tågens bekvämlighet så ligger de någonstans mellan lokal- och fjärrtåg, men i synnerhet möjligheterna för passagerare att jobba på tåget förbättras. Det här genom att lägga till fler arbetsytor vid sittplatserna.

VR tåg
Bildtext De nya tågen ska vara bättre anpassade för passagerare som vill arbeta på tåget.
Bild: VR-Group

Platserna är enligt bilderna numrerade, tågen är låga och det finns inga mellandörrar. Glasväggar intill dörrarna ut skyddar bänkarna från kylan.

VR
Bildtext De nya VR-tågen liknar tågen som åker mellan Järnvägsstationen i Helsingfors och Helsingfors-Vanda flygplats.
Bild: VR-Group

De nya tågen påminner till utseendet om de tåg som åker mellan Helsingfors-Vanda flygplats, vilka också har tillverkats av samma företag. Sittplatserna är ändå aningen bredare än i de nuvarande tågen.

Enligt tillverkaren Stadler har tågens delar tillverkats i Schweiz men monterats i Polen.

VR
Bildtext Tågen kostar 250 miljoner euro, men i summan ingår även underhåll.
Bild: VR-Group

Det finns en möjlighet att i framtiden beställa ytterligare 50 tåg. Enligt Elisa Markula, som är vd för VR, så kunde det här svara på den ökade efterfrågan på regional tågtrafik.

Nya rutter kan etableras i områden där det är lönsamt, och där man vill skapa möjligheter att använda miljövänlig kollektivtrafik. Till exempel i Åbo och Uleåborg samt mellan Helsingfors och Hangö kunde man utöka spårtrafiken, säger Markula i ett pressmeddelande.

Artikeln är en bearbetning och översättning, skriven av Dominique Pashley, av Yle Uutisets artikel Tältä näyttävät VR:n uudet lähijunat, jotka maksavat 250 miljoonaa euroa som är skriven av Jarmo Koponen.