Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Senegal tappade och tog tillbaka åttondelsbiljetten inom ett par minuter – efter ecuadoriansk markeringslapsus: ”Hur kan han vara så fri?”

Uppdaterad 30.11.2022 06:57.
Programmet är inte längre tillgängligt

Holland grejade en väntad gruppseger – Senegal reste sig förbi Ecuador i slutomgången. Historiskt dåliga värdlandet Qatar lyckades inte ta ett enda poäng under sin korta debutturnering.

Ett kryss skulle räcka för Ecuador för att ta sig vidare från grupp A.

Det ecuadorianska laget hade gjort ett charmerande gruppspel, där Enner Valencia svarat för målen. Valencia hade lämnat båda matcherna med skada – men kunde åter starta i tisdagens match mot Senegal.

Men Valencia blev för första gången i turneringen mållös då hans Ecuador åkte ut. Senegal tog ledningen i dubbla repriser och säkrade andraplatsen i gruppen med en 2–1-seger.

– Ecuador förtjänar inte mer än det här med dagens prestation, konstaterar experten Toni Koskela i Yles studio.

Gick mellan hopp och förtvivlan under galna minuter

Det var precis före paus som Senegal gavs en straff efter en dumdristig ecuadoriansk försvarsräd.

Piero Hincapié rammade Ismaïla Sarr, som flög ned av kroppsvärmaren. Sarr tog själv hand om straffen, där han iskallt grundlurade målvakten Hernan Galindez åt fel håll.

– Han kollade på ett väldigt kyligt sätt vad målvakten skulle göra. Det var nog inte första gången han gjorde det där, säger experten Markku Kanerva.

Ecuador grabbade tag om avancemang i den 68:e minuten, när Moises Caicedo förvaltade matchens första hörna. Men glädjen varade bara i två minuter och 21 sekunder.

Enner Valencia var den som misslyckades med att rensa en frispark. Bollen gick i stället till en helt fri Kalidou Koulibaly, och Senegals kapten gjorde sitt första landslagsmål i sin 67:e landskamp.

– Koulibaly är fruktansvärt bra i luften, vilket Ecuador givetvis borde ha koll på. Hur kan han vara så där omarkerad? En lapsus av Ecuador, slog kommentatorn Chriso Vuojärvi fast i direktsändningen.

Målet tog Senegal till VM-slutspel för andra gången. År 2002 nådde man kvartsfinal. I VM i Ryssland för fyra år sedan spelade inte ett enda afrikanskt lag i slutspelet – den gången blev Senegal utslaget på grund av att man hade tagit fler gula kort än Colombia.

Gakpo briljerade – Qatar sämsta värdlandet någonsin

Han stod för ett nickmål i premiären mot Senegal och nätade med vänsterfoten mot Ecuador. I gruppspelsavslutningen mot Qatar var det givetvis dags för holländska genombrottsspelaren Cody Gakpo att göra mål med sin bättre fot, högern.

23-åringen är därmed den första holländaren som nätat i sina tre första VM-matcher.

– Vi är vidare, och det var det som den här dagen handlade om. Jag tycker att vi var bättre med bollen i dag än vad vi varit i tidigare matcher, vi hade lite bättre kontroll, säger Gakpo enligt Reuters.

Efter Gakpos distansmål i första halvlek dubblade Frenkie de Jong den holländska ledningen efter paus.

Programmet är inte längre tillgängligt

Den bekväma holländska segern var ett av VM:s mest väntade resultat hittills.

Qatar satte i sin tur punkt för ett historiskt dåligt VM. Ett värdland har aldrig stannat på noll poäng.

Diskussion om artikeln