Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Soc & koms styrelse bordlade rektorsvalet – vill ha mer information om jävsanklagelser

Uppdaterad 29.11.2022 21:59.
Ordföranden för studentföreningen vid Soc & kom om rektorsvalet - Spela upp på Arenan

Svenska social- och kommunalhögskolans styrelse har beslutat att bordlägga valet av ny rektor. Orsaken är anklagelserna om jäv, som ska utredas vidare.

Mötesordföranden Marjaana Seppänen säger till Svenska Yle att styrelsen valde att bordlägga ärendet för att samla mera information. Det betyder att ingen ny rektor för högskolan väljs i dag.

– I mötet diskuterade vi om någon i beredningsgruppen har varit jävig, och där bestämde vi att vi ännu bordlägger ärendet för att sammanfatta all information som vi fått. Vi har fört långa diskussioner och det har kommit mycket information, så styrelsemedlemmarna tyckte att för att fatta ett informerat beslut behövs en klar sammanfattning av vad som har kommit fram.

Seppänen beskriver stämningen på mötet som bra.

– Vi kunde diskutera. Det fanns olika åsikter, det fanns olika synpunkter och det fanns mycket information. Men jag tycker att alla fick uttrycka sig. Det var en livlig diskussion och alla deltog i den.

Hon säger att man så fort som möjligt försöker samlas igen med styrelsen för att föra processen vidare.

Inför mötet sa styrelsemedlemmen Jens Berg att han föreslår att frågan bordläggs.

– Frågan om det misstänkta jävet måste redas ut först innan vi kan gå vidare. Det är ju styrelsen som avgör om det föreligger jäv i det här ärendet eller inte, sa Berg.

Rektorn för Soc & kom väljs för en femårsperiod.

Rektorn skickade mejl till studerandena och berättade om dispyt

Soc & koms nuvarande rektor Johan Bärlund var en av kandidaterna i rektorsvalet. Beredningsgruppen leds av Helena Blomberg-Kroll, professor i socialt arbete och socialpolitik.

Johan Bärlund.
Bildtext Johan Bärlund är Soc & koms nuvarande rektor.
Bild: Helsingfors universitet/Linda Tammisto

Efter att Bärlund fick veta att beredningsgruppen föreslår en annan person till posten, skrev han ett e-postmeddelande till Soc & koms studenter och lyfte fram en långvarig dispyt mellan honom och Blomberg-Kroll. Under ett möte i fjol ska Blomberg-Kroll, enligt Bärlund, ha låtit förstå att hon ska få honom avskedad.

Blomberg-Kroll har valt att inte kommentera fallet för Svenska Yle.

För studerandena kom mejlet från Bärlund som en överraskning. Studenterna har inte haft en så stor och aktiv roll i beredningen av rektrosvalet, säger Selja Taipale som leder studentorganisationen vid Soc & kom.

– Vissa har kanske inte vetat om att det är rektorsval på gång och när det plötsligt kommer sådant här har det förstås varit en stor chock.

Studerande har mycket frågor och skulle vilja veta mer om vad som händer, säger Taipale. Hon tycker ändå det är bra att jävsanklagelserna utreds ordentligt.