Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sibbos stripteaseshow otänkbart för åboländska kommuner: ”Viktigt att arrangera julfestprogram som inte väcker anstöt”

Två bar höga klackar.
Bildtext Arkivbild. Burlesk kan vara många olika saker men i Sibbo blev det mer av en erotisk show.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Sibbo kommun ville överraska personalen och bjuda på burlesk men något gick fel och två unga tjejer strippade på julfesten i stället vilket väckt en del anstöt inom kommunen och utanför.

– Varken jag eller någon annan visste egentligen mer än att det var ett överraskningsprogram som inledde vår julfest där vi samtidigt avtackade vår personal som blir en del av välfärdsområdet, säger Sibbos kommundirektör Mikael Grannas. Den grupp som var tänkt att skulle uppträda fick förhinder och den show vi fick var en mer erotisk version av burlesk.

På julfesten deltog kring 350 personer och ingen hade enligt Grannas räknat med att se någon klä av sig naken.

En man som ser bekymrad ut.
Bildtext Sibbos kommundirektör Mikael Grannas är ledsen att julfestsprogrammet spårade ur och förstår att många sett det som opassande.
Bild: Yle/Hedvig Sandell

– Det väckte blandade reaktion bland deltagarna och jag insåg direkt att det är mycket osannolikt att det här inte skapar rubriker, säger Grannas som fått kommentera det skedda till många medier den senaste tiden. Jag kan inte göra så mycket annat än att be om ursäkt och lova bot och bättring i framtiden.

Hur går ni vidare?

– Det här har diskuterats en hel del i kommunens kafferum samt i ledningsgruppen eftersom det väckt anstöt bland många i personalen, säger Grannas. Jag har också skickat ett mejl till personalen där jag ber om ursäkt för överraskningsprogrammet och i framtiden måste vi vara noggrannare med vad för program vi väljer att bjuda på.

Osannolikt med burlesk i de åboländska kommunerna

En rundringning till Kimitoöns kommun och Pargas stad visar att Sibbos klavertramp nog har diskuterats inom kommunerna.

– Vi arrangerar vår egen julfest på fredag och visst har vi diskuterat det som skett i Sibbo men jag är nog inte oroad, säger Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén. Det mest vågade vi har bjudit vår personal på var en ståuppkomiker som drev med vår dåvarande nya strategi och gjorde lite humor av det hela.

Enligt Nygrén är det viktigt att fundera på hurudant program kommunerna bjuder sina anställda på. Offentligt finansierade tillställningar granskas dessutom noggrannare än privata företag och det är skäl att vara försiktig.

Äldre man med glasögon och kavaj föreläser för intresserade i Pargas.
Bildtext Stadsdirektör Patrik Nygrén betonar att det är viktigt att arrangera program som passar för alla.
Bild: Jesper Alm / Yle

– Utan att ta ställning till fallet i Sibbo men angående burlesk, så det som inte för tjugo år sedan uppfattades som en konstform kanske gör det idag och om fem år kommer det igen något nytt, säger Nygrén. Men med det sagt bör man ändå vara litet försiktig då man arrangerar program för en större grupp eftersom det kan väcka anstöt och de program vi arrangerar ska uppskattas av alla.

Burlesque-gruppen the Ravishing Byrds uppträder i Sverige
Bildtext Arkivbild. Burlesk har blivit vardag och är ganska populärt nuförtiden. Det kännetecknas av humor och glädje och härstammar från en historisk form av varietéunderhållning.
Bild: Susanne Johansson

Kimitoön satsar på mer traditionellt program

I Kimitoöns kommun brukar man noggrannt fundera på vad som kan vara passande program och hittills har man bjudit på mestadels konventionella överraskningar.

– Det kan handla om trubadurer, frågesporter eller något liknande som vi haft på våra personalfester, säger Kimitoöns kommundirektör Erika Strandberg.

Strandberg betonar dessutom att oavsett tillställning ska programinnehållet inte väcka anstöt och inte få deltagarna att känna sig obekväma.

Ung kvinna i vit kavaj.
Bildtext Kimitoöns kommundirektör Erika Strandberg tror inte det blir aktuellt med burlesk i Kimitoöns kommun i första taget.
Bild: Jesper Alm / Yle

– Absolut förstår jag att det har ansetts olämpligt och stötande och det är på sin plats med en ursäkt som också Sibbo nu har gjort, säger Strandberg. Alla gör vi ibland misstag men jag anser nog att de har skött det snyggt då kommunen snabbt gått ut och bett om ursäkt i offentligheten.

Tidningen Östnyland var först med nyheten om Sibbos stripteaseshow.

Diskussion om artikeln