Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Den ekonomiska krisen märks på loppmarknader i Borgå: “En del kunder säljer nog varor på grund av att energipriserna stiger“

Uppdaterad 30.11.2022 08:30.
Marina Eskman
Bildtext Marina Eskman är rätt nöjd med sin loppisförsäljning.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

De svårare ekonomiska tiderna ser ut att ha aktiverat både loppiskunder och -försäljare. Yle Östnyland besökte loppmarknader i Östermalm i Borgå.

Kön till kassan är överraskande lång. Loppisbesökarna har samlat på sig en hel del saker som ska betalas. En barnfamilj har hittat en hel del leksaker och kläder.

Antalet kunder och försäljare har stadigt ökat under hösten, bedömer Therese som tar betalt.

– Vi har ofta kö till kassan, speciellt på kvällarna och under veckoslut, så har det varit hela hösten, säger hon.

Orsaken är given.

– Säkert för att alla energipriser, matpriser och precis allt har stigit i pris. Folk köper nu begagnat. Med tanke på världssituationen är det bättre att köpa begagnat än nytt och priset är ju också bättre.

Therese har själv börjat handla allt mer på loppis. Varor som nu går bra åt är barnkläder, speciellt vinterkläder och varma saker som ylletröjor och -sockor.

Loppmarknad med många prylar.
Bildtext Försäljningsbord finns att få men inte lika lätt som förr.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

På en annan loppis har Ulla Blomqvist och Christina Pulkkanen haft försäljningsbord i flera månader. De har blivit goda bekanta tack vare loppisintresset.

Att ekonomin dyker märks av på loppmarknaden tycker de.

– Utan vidare märks det av. Det ska vara billiga priser. Har man ett för högt pris måste man börja sänka det efter en vecka, säger Ulla Blomqvist.

Ökad prismedvetenhet

– Vi har ganska vanliga saker till salu så priset får inte vara för högt. Men har man bättre saker försöker man förstås få ett lite bättre pris. Det är självklart, säger Christina Pulkkanen.

De två tar dagligen hand om sina försäljningsbord, vanligtvis på kvällarna. De väntar nu lite lugnare tider i december och januari. En kundgrupp har helt fallit bort.

– Före kriget kom det mera kunder där österifrån. De köpte vissa varor, främst samlarföremål som porslin och kannor. Inte så mycket kläder, säger de två loppisvännerna.

Christian Tallberg.
Bildtext Christian Tallberg har ett långt perspektiv på loppmarknadsförsäljning.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Christian Tallberg har drivit sin loppmarknad i 16 år. Senaste veckoslut var det trångt mellan borden och kö till kassan.

– Vi har nu fått mera reservationer på försäljningsborden. Vi sänkte lite på priserna på de bord som är längst bort i gångarna, berättar han.

Tiderna har blivit kärva för en del av hans kunder.

- En del kunder säljer nog varor på grund av att energipriserna och sådant stiger. Att nya varor blir dyrare i andra butiker är ju konkurrensfördel för dem som säljer begagnat, säger Christian Tallberg.

Produkter som nu har stor efterfråga har med vintern och vintersport att göra, som skidor.

– Det mesta går nog åt bara priset är rätt.

Bord i mängder på en loppmarknad.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Marina Eskman är rätt nöjd med sin försäljning. Hon säljer mest kläder och lite verktyg efter storstädning i ett garage.

– Man tycker ju att människor skulle köpa begagnat nu och komma lite billigare undan, men kanske man inte nu sätter pengar på onödigt, funderar hon.

Hon tycker att det nu är säsong för julgrejer och lite äldre prylar.

Loppmarknaderna drar nu både kunder och försäljare i Borgå

7:07

Diskussion om artikeln