Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Senaten slog fast: Rätten till samkönade äktenskap ska tryggas på nationell nivå i USA

Den amerikanska flaggan med kongresshusets kupol i bakgrunden.
Bildtext Åtgärden att säkerställa samkönade, eller könsneutrala äktenskap, på nationell nivå är en direkt följd av Högsta domstolens beslut att upphäva den federala aborträtten i somras.
Bild: Mike Theiler / AOP

Den amerikanska senaten har genom ett ovanligt partiöverskridande samarbete godkänt en lag som tryggar rätten till samkönade äktenskap på federal nivå.

Washington DC

Lagförslaget om att skydda samkönade äktenskap, eller könsneutrala äktenskap, godkändes i senaten genom ett partiöverskridande samarbete med rösterna 61-36.

Det krävdes 60 röster för att klubba igenom lagen i senaten. I det djupt polariserade USA stödde 12 republikaner förslaget, de övriga republikanerna röstade emot.

49 demokrater ställde sig bakom lagen. En demokratisk senator, Raphael Warnock från Georgia, var frånvarande.

 Republikanska senatorn från Maine, Susan Collins var en av flera republikaner som ställde sig bakom lagen.
Bildtext Republikanska senatorn från Maine, Susan Collins, var en av flera republikaner som ställde sig bakom lagen.
Bild: EPA-EFE

Oro efter yttrande från domare

Åtgärden att säkerställa samkönade, eller könsneutrala äktenskap, på nationell nivå är en direkt följd av Högsta domstolens beslut att upphäva den federala aborträtten i somras.

Efter Högsta domstolens beslut har det funnits en oro över att rätten till samkönat äktenskap står näst i tur, vilket kunde betyda att samkönade äktenskap förbjudas på delstatsnivå.

Clarence Thomas, en konservativ domare i USA:s högsta domstol, yttrade i samband med upphävandet av aborträtten i juni, att även domar som ger rätten till samkönade äktenskap bör ses över.

Han hänvisade bland annat till en dom från 2015 som ger alla amerikaner oavsett könstillhörighet rätt att gifta sig i samtliga av USA:s delstater.

Med sin bokstavstrogna syn anser domaren Thomas att eftersom rätten till samkönade äktenskap inte uttryckligen nämns i konstitutionen är den heller inte garanterad.

Senatens majoritetsledare Chuch Schumer efter att han ringt sin dotter som lever i ett samkönat äktenskap.
Bildtext Senatens majoritetsledare Chuch Schumer efter att han ringt sin dotter som lever i ett samkönat äktenskap.
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Lagens ska förstärka skyddet ytterligare

Med den nya lagen ”Respect for marriage act”, som nu godkändes i senaten, vill Demokraterna stärka skyddet till den rättigheten för alla amerikaner.

Lagen kan ändå inte stoppa delstater från att förhindra samkönade äktenskap ifall den konservativa Högsta domstolen ger delstaten i fråga rätt att göra det.

Det är oklart om Högsta domstolen med sin konservativa majoritet kommer att behandla frågan om samkönade äktenskap.

Däremot kräver den nya lagen att personer ska betraktas som gifta på nationell nivå så länge deras äktenskap är i kraft i den delstat där det ingicks.

Lagförslaget ska ännu godkännas i kongressens andra kammare, representanthuset. Mycket tyder på att det blir ett ja i omröstningen som förmodligen hålls kommande vecka. Efter det ska president Joe Biden underteckna lagen.

Det finns omkring 568 000 samkönade eller könsneutrala gifta par i USA.

Källor: Reuters, Washington Post, CNN