Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Senatens majoritetsledare Chuch Schumer efter att han ringt sin dotter som lever i ett samkönat äktenskap.
Bildtext Senatens majoritetsledare Chuck Schumer firade efter att ha ringt sin dotter som lever i ett samkönat äktenskap.
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Senaten i USA tryggade samkönade äktenskap

Den amerikanska senaten har genom ett ovanligt partiöverskridande samarbete godkänt en lag som tryggar rätten till samkönade äktenskap på nationell nivå i USA.

I praktiken betyder det att äktenskap som ingåtts i en delstat också måste erkännas i en annan, oavsett av delstatens egna regler och lagar.

Åtgärden är en direkt följd av Högsta domstolens beslut att upphäva den federala aborträtten i somras. Efter beslutet har det funnits en oro över att rätten till samkönat äktenskap står näst i tur.

President Zelenskyjs trovärdighet fortfarande stark trots kritiserade uttalanden

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs trovärdighet internationellt har inte tagit skada av att han vägrar godta att den robot som dödade två personer i Polen för ett par veckor sedan var ukrainsk.

Tidigare i höst väckte Zelenskyjs rådgivare uppmärksamhet genom sin kritik av Norska nobelkommitténs beslut att ge årets fredspris till aktivister i Ryssland och Belarus.

– Det finns ändå ingenting som tyder på att folk i väst har tappat förtroende eller beundran för Zelenskyj, säger estniska säkerhetsexperten Rainer Saks.

– Zelenskyj gör förstås misstag, som alla andra, men å andra sidan jobbade drottning Elizabeth med strategisk kommunikation i 70 år – inte helt felfritt.

Ingå är bäst på hemvård i västra Nyland

De nöjdaste hemvårdskunderna inom hela Västra Nylands välfärdsområde finns i Ingå, visar resultatet av en kundenkät som Institutet för hälsa och välfärd THL låtit göra.

Ett gott arbetsklimat i kombination med fungerande kommunikation mellan hemvårdare och klienter verkar vara saker som bidrar till det goda enkätresultatet.

– Vi har haft bra med personal och bra med vikarier som är vana. Det märker man ju för de kommer gärna hit och känner förstås också att vi har ett bra arbetsklimat, säger den mångåriga hemvårdaren Margita Björklöf.

Det råder stor efterfrågan på skog

Efterfrågan på skogsfastigheter är stor just nu och den som vill köpa ett skifte får vara beredd att betala ett högt pris.

– Det råder lite av säljarens marknad. På den öppna marknaden kan ett objekt få tio–tolv stycken bud. Det är inte ovanligt att man får ett pris som ligger 10 till 30 procent över det värderade, berättar näringslivschef Mårten Lövdahl på Skogscentralen.

På Skogscentralen hoppas man att de som redan äger skog ska skaffa sig mera för att man ska kunna dra nytta av synergieffekter.

Cykelagenter som kritiserade Helsingfors snöröjning får inte fortsätta

Helsingfors stad har avslutat samarbetet med de vintercyklister som rapporterat om brister i vinterunderhållet.

Förra vintern hade staden 130 vintercyklister som dokumenterade och betygsatte snöröjningen av cykelvägarna. I år finns det inga.

Cyklisterna upplevde att ingen reagerade på deras respons medan entreprenörerna som skötte snöröjningen upplevde att kritiken kom för sent.

Väder

Det är mulet och ostadigt i en stor del av landet. Till en början förekommer snöfall eller underkylt duggregn på många håll.

Temperaturen är mest -1 till -5 grader, i norr några grader lägre.

Väglaget är dåligt i en stor del av landet på grund av snöfall.

En mobiltelefon visar startvyn för Yle-appen med en bild på Finlands lucia och texten "Vem vill du se som Finlands lucia 2022? Kandidatnomineringen pågår!"

Få nattens och morgonens nyheter direkt i mobilen med Yle-appen

Morgonkollen skickas ut varje vardagsmorgon.