Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Saros storspelade och ledde Nashville till seger – lagkamraten kunde lugnt se på då finländaren stoppade flera frilägen: ”Blir inte ens mål på träning”

Uppdaterad 30.11.2022 08:13.
Juuse Saros räddar Trevor Zegras friläge.
Bild: Christopher Hanewinckel-USA TODA

Juuse Saros tog den ena pucken efter den andra då Nashville besegrade Anaheim med 2–1 efter förlängning. Bland annat räddade han flera frilägen i matchen. Han läser spelet väldigt bra och är snabb, säger Matt Duchene.

Nattens match mellan Nashville Predators och Anaheim Ducks blev en tajt tillställning där målvakterna briljerade. Juuse Saros plockade 34 puckar för Nashville medan Anaheim-målvakten John Gibson stod för 39 räddningar.

Saros gjorde den ena viktiga räddningen efter den andra i matchen och då lagkamraterna slarvade var han rätt man på rätt plats.

Men ett litet misstag av Saros höll på att bli kostsamt. I mitten av sista perioden var han inte helt på tårna då Tory Terry satte in 1–1-kvitteringen.

Nashville drog ändå det längre strået då Roman Josi avgjorde i förlängningen på passning av Matt Duchene och Mikael Granlund.

Mikael Granlund spelade fram till det avgörande målet. - Spela upp på Arenan

Saros stoppade flera frilägen i matchen. Bland annat i andra perioden vid ställningen 0–0 då Tory Terry och Trevor Zegras kom ensamma mot mål.

– Det krävdes att Juuse gjorde några stora räddningar. Om vi inte hade en bra målvakt kunde matchen ha sett annorlunda ut. Han tar två frilägen och ett där de kommer med två mot noll, säger tränaren John Haynes på presskonferensen efter matchen.

Duchene lugn på bänken

Saros räddningar kom inte som någon överraskning för Matt Duchene.

– Han är den bästa målvakten på frilägen. Det blir inte ens mål på träning då vi kommer med två spelare mot honom, det är galet. Han läser spelet väldigt bra och är snabb.

– När de passade mellan varandra var jag mer lugn än då en ensam spelare rann igenom. Jag satt på bänken och visste att han tar dessa lägen varje gång, säger han.

Trots segern var tränaren John Haynes inte helt nöjd med lagets insats.

– Om vi vill vinna matcher och bli bättre så kan vi inte dela ut målchanser om vi gör nu. Juuse var otrolig i målet men vi måste också spela bättre. Vi kan inte tillåta så många chanser, säger han.

Saros var inte den enda finländska målvakten som hade en finfin kväll. Kaapo Kähkönen höll sin första nolla i San Jose då laget besegrade Montreal med 4–0. Kähkönen räddade 28 skott i matchen.

– Han börjar nå den nivå som alla förväntar att han ska hålla. Jag tycker att det var hans bästa match i år och han såg bekväm ut i målet, säger tränaren David Quinn.

Det här var tredje gången som Kähkönen höll nollan i NHL. Han hade två nollor för Minnesota Wild säsongen 2020–21.

Kapanen tillbaka i truppen

Kasperi Kapanen har haft en motig höst i Pittsburgh Penguins och den senaste tiden har han varit petad. I natt fick han ändå chansen då Pittsburgh ställdes mot Carolina Hurricanes.

Kapanen tog plats i lagets tredje kedja och spelade knappa tretton minuter men noterades inte för några poäng.

Pittsburgh förlorade matchen med 2–3 efter förlängning. Brett Pesce blev segerskytt för Carolina. Sebastian Aho spelade fram till lagets två första mål i matchen.

Sebastian Aho spelade fram till två mål. - Spela upp på Arenan

Resultat:

Pittsburgh–Carolina 2–3 efter förlängning
PIT: Kasperi Kapanen 0+0, +/-0, 12.55
CAR: Sebastian Aho 0+2, +1, 21.50
CAR: Jesperi Kotkaniemi 0+0, +/-0, 13.56

Boston–Tampa Bay 3–1

Montreal–San Jose 0–4
MTL: Joel Armia 0+0, +/-0, 15.39
SJS: Kaapo Kähkönen 28/28 räddningar

Philadelphia–NY Islanders 3–1
PHI: Rasmus Ristolainen 0+0, +2, 20.22

Nashville–Anaheim 2–1 efter förlängning
NSH: Mikael Granlund 0+1, +1, 19.40
NSH: Juuso Pärssinen 0+0, +/-0, 19.45
NSH: Juuse Saros 34/35 räddningar
ANA: Urho Vaakanainen 0+0, -1, 14.52

Winnipeg–Colorado 5–0
WPG: Saku Mäenalanen 0+0, +/-0, 14.33
COL: Artturi Lehkonen 0+0, -1, 20.55
COL: Mikko Rantanen 0+0, -2, 20.01

Calgary–Florida 6–2
FLA: Anton Lundell 0+1, +1, 16.42
FLA: Aleksi Heponiemi 0+0, -1, 8.0
FLA: Eetu Luostarinen 0+0, -2, 15.17

Vancouver–Washington 1–5

Los Angeles–Seattle 8–9 efter förlängning
LAK: Rasmus Kupari 0+0, -1, 10.52

Bildkälla: Viaplay

Diskussion om artikeln