Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sanna Marin och Jacinda Ardern sköt ned reporters fråga om ifall de träffas på grund av sin ålder: ”Vi träffas för att vi är statsministrar”

Programmet är inte längre tillgängligt
Sanna Marin och Jacinda Ardern sköt ned reporters fråga: "Vi träffas för att vi är statsministrar" - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Statsminister Sanna Marin träffade Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern i Auckland under onsdagsmorgonen. Statsledarna diskuterade allt från Ukraina till klimatpolitik.

På en gemensam pressträff ställde Newstalk ZB:s reporter en fråga om syftet med Marins första resa till Nya Zeeland och ifall hon och Ardern träffas på grund av att de är nästan lika gamla.

– Vi träffas för att vi är statsministrar, kontrade Marin kort.

Ardern undrade om Barack Obama och John Key fått samma fråga, och konstaterade att männen fortfarande dominerar inom politiken.

– Vi har förstås fler män inom politiken. Det är ett faktum. Men kvinnor träffas inte på grund av sitt kön.

Ardern sa också att Marin och hon, som kvinnliga statsledare, känner ett ansvar gentemot kvinnor i länder som lever under svåra omständigheter där deras grundläggande mänskliga rättigheter kränks. Hon lyfte specifikt fram Iran som ett exempel på ett sådant land.

Marin sa att de båda vill arbeta för att försäkra sig om att ”varje kvinna och flicka världen över har samma rättigheter och möjligheter som män”.

Marin och Ardern är två av världens yngsta – och relativt få kvinnliga – statsledare.

Lång rad bilaterala frågor diskuterades

Under mötet diskuterades en rad frågor utöver jämställdhet; som mänskliga rättigheter, klimatpolitik, demokrati, ursprungsbefolkningens rättigheter och ställning i samhället, Kinas och EU:s relation och Ukraina.

Marin och Ardern betonade att Ukraina måste stödas så länge det behövs, och Ardern lyfte också fram att konflikten utspelar sig mycket nära Finland.

– Jag uppskattar statsminister Marins insiktsfulla synpunkter på kriget och dess följder, som permanent kan påverka säkerheten i Europa och globalt, sa Ardern.

Relationen mellan Nya Zeeland och Finland är varm och ska fördjupas ytterligare, betonade båda statsledarna.

Det är första gången en finländsk statsminister besöker Nya Zeeland. Marin reser vidare mot Australien på torsdag.

Marin kommenterade inte regeringsbråket i Finland under presskonferensen.

Källor: Reuters, AFP, The Guardian