Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Endast en seger duger för Argentina – och lyckas Saudiarabien förvalta sin matchboll mot Mexiko?

Uppdaterad 30.11.2022 19:34.
Polen - Argentina (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Argentina står inför en ny måstematch samtidigt som Polen har ett gyllene läge till historiskt avancemang. Mexiko vill i sin tur undvika ett jättefiasko mot Saudiarabien.

21.00 Polen–Argentina, TV2 och Arenan

Grupp C
Stadium 974, Doha
Kommentator: Chriso Vuojärvi och Kasper Hämäläinen

Polen - Argentina (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Grupp C, tabellmatematik

Allt är fortfarande öppet i grupp C. Både Argentina och Polen måste tackla kvällens match som en VM-final. Annars kan turneringen vara över. Stadium 974 kommer att vara en tryckkokare.

Polens läge: Målvaktsstjärnan har glänst

Polen toppar gruppen efter oavgjort mot Mexiko och seger över Saudiarabien. Detta är Polens bästa VM-start sedan VM 1982 då man tog brons.

Robert Lewandowskis VM har varit en emotionell bergochdalbana. Han missade en straff mot Mexiko men tog revansch genom att göra karriärens första VM-mål mot saudierna.

Den polska målspottaren må ha varit rubrikernas man, men den viktigaste enskilda spelaren för Polen tillsvidare är Wojciech Szczęsny. Juventus-målvakten är den enda målvakten jämte Brasiliens Alisson som hållit nollan i de två första gruppspelsomgångarna. Detta trots 27 avslut mot sig i de två första matcherna.

Mot Saudiarabien räddade Szczęsny inte bara en straff utan stod för en turneringens parader då han också motade den påföljande returen.

Polen har ofta vikit ner sig i storturneringar. Nu har den stolta fotbollsnationen en gyllene chans att ta sig vidare från ett VM-gruppspel för första gången sedan 1986.

Argentinas läge: Ny måstematch

Argentina hade kniven mot strupen mot Mexiko efter skrällförlusten mot Saudiarabien. Under första timmen mot Mexiko såg Argentina ut som ett lag som var redo att packa trunken. Passningarna hittade inte rätt och spelarna agerade stirrigt.

Då klev Lionel Messi fram. Messis distansskott som betydde 1–0 sprängde alla emotionella fördämningar. Assisterande tränaren Pablo Aimar till och med grät av lycka på bänken. Argentina vann matchen med 2–0 och höll VM-drömmen vid liv.

– Ett nytt VM startade för oss i dag. Vi kan inte ge upp nu. Det är fortsättningsvis idel finaler för oss och vi har inte råd att göra misstag, sa Messi efter segern.

Messi har rätt. Endast en seger duger för den regerande sydamerikanska mästaren. Blir det oavgjort är Argentinas öde i händerna på Saudiarabien och Mexiko. Ett scenario som en av VM-favoriterna vill undvika till varje pris.

Lionel Messi håller för munnen.
Bildtext Lionel Messi höll Argentina kvar i VM tack vare ett mål och en framspelning mot Mexiko.
Bild: ullstein bild/ All Over Press

Håll koll på: Argentinas mittfältstalang

Enzo Fernandez har fått nöja sig med två inhopp tillsvidare. Men frågan är om Argentinas förbundskapten Lionel Scaloni har råd att ha Benfica-mittfältaren på bänken då kvällens match sparkar i gång?

Fernandez gjorde ett starkt inhopp mot Mexiko och skottet som betydde 2–0 var pricken över i:et. Mycket talar för att den 21-årige talangen tar Guido Rodriguez plats i Argentina startelva.

Kommentatorns tips: Argentina är på gång

Argentina har fått ordning på torpet. Fördelen i rå talang är stor i sydamerikanernas favör och det fäller avgörandet. Argentina vinner gruppen efter en ny 2–0-seger.

21.00 Saudiarabien–Mexiko, Arenan

Grupp C
Lusail Stadium, Al Daayen
Kommentator: Christoffer Herberts

Saudiarabien - Mexiko (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Läget i Saudiarabien: Behövs mer efter skrällen

Ecuador och Iran försvann i går och påminde Saudiarabien om realiteterna: En bejublad seger räcker inte i VM, det krävs mer för att gå vidare.

Superskrällen med 2–1 mot Argentina gav ändå saudierna två ”matchbollar” för att greja avancemang. Den första brändes genom 0–2 mot Polen när Saudiarabien också bommade en straffspark. Nu kommer nästa chans, men det krävs troligen en trepoängare mot Mexiko för att fixa en plats i åttondelen.

Till den sista gruppspelsmatchen saknas dessutom ordinarie mittfältaren Abdulelah Al-Malki som är avstängd. Ytterligare två startspelare (backen Al-Shahrani och forwarden Al-Faraj) är också skadade.

Blickarna vänds mot mittfältaren Salem Al-Dawsari. Hans segermål mot Argentina är fortfarande ett av VM:s snyggaste, men hans straffmiss mot Polen svider. Har revansch i sikte.

Läget i Mexiko: Sämsta någonsin ska undvikas

0–0 mot Polen och 0–2 mot Argentina är faktiskt en VM-öppning som är unikt dålig för den stolta fotbollsnationen Mexiko. Inte sedan 70-talet har landet misslyckats med att vinna minst en av sina två första matcher, och Mexiko har hittills precis alltid gjort minst ett mål i sina VM-framträdanden. Nu är laget, tillsammans med Tunisien och Uruguay, de enda som inte gjort mål efter två omgångar i årets VM.

Den knackiga starten har satt Mexiko i en knepig sits. Nationen har gått vidare från gruppen sju turneringar i rad, men för att vara helt säkra på att fortsätta till åttondelen också nu krävs en fyramålsseger mot Saudiarabien (om Polen och Argentina samtidigt kryssar). Det är mycket möjligt att det räcker med en seger med mindre marginal, men för Mexiko handlar det först och främst om att komma hem med äran i behåll.

I förlusten mot Argentina experimenterade Mexiko med formationen, men svagt resultat. Nu återgår mexikanerna till sin bekanta 4–3–3-uppställning. Startelvan är nästan identisk med laget mot Polen i premiären, med Henry Martin som center i en anfallskedja med Hirving Lozano och Alexis Vega. Ett helt nytt namn kommer in i elvan, mittfältaren Oberlin Pineda (utlånad från spanska Celta till AEK Aten) ska göra laget mer energiskt.

Det utsatta läget kan passa Mexiko, ett lag som det känns att alltför ofta går med handbromsen på. Trycka på gasen i stället kan vara ett bra koncept.

Hirving Lozano gestikulerar.
Bildtext Hirving Lozanos Mexiko behöver mål mot Saudiarabien.
Bild: Marcio Machado/SPP/Shutterstock/All Over Press

Håll koll på: Gruppens andra match

Lita på att två rutinerade landslagstränare (Herve Renard och Tata Martino) tillsammans med sina medhjälpare kommer att ha blykoll på gruppens andra match. Ställningen mellan Polen och Argentina lär synas i matchbilden också här. Allt annat vore tjänstefel.

Föreställ er att Argentina börjar smälla in mål mot Polen i hyfsad takt. Plötsligt behöver Mexiko inte längre gå på som allmänna åklagaren och öppna sig bakåt i hopp om att göra många mål, utan också en uddamålsseger räcker då för mexikanerna.

Eller, tvärtom, tänk om Polen överraskar, kopplar greppet och håller en stabil ledning mot Argentina. I så fall behöver Saudiarabien inte längre tre poäng utan det räcker med en.

Kommentatorns tips: Mexiko fixar det

Ett desperat Mexiko är ett bra Mexiko. Laget växer när det satsar framåt och vinner med 2–0.