Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Världscupöppningen kan sätta tonen på säsongen – systrarna Öberg kan duellera om seger i totalcupen i norskornas frånvaro

Uppdaterad 30.11.2022 13:58.
Damernas normaldistans (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

När damerna öppnar skidskyttesäsongen i Kontiolax med distansloppet på 15 kilometer är det systrarna Öberg som står som favoriter. De finska blickarna riktas mot Mari Eder.

Elvira och Hanna Öberg har i förhandsspekulationerna hört till de stora favoriterna i årets världscup. Deras favoritskap förstärktes ytterligare då det stod klart att de norska stjärnorna Tiril Eckhoff och Marte Olsbu Røiseland meddelade att de är borta från världscupen åtminstone under öppningsveckan.

I och med den nya poängräkningen så betyder det att norskorna har svårt att ta in poängförsprånget svenskorna kan dra upp under öppningsveckan.

Svenskarna har tidigare i säsongsöppningen i Kontiolax haft stor framgång och herrarnas insatser igår bäddar väg för succé även idag.

OM svenskorna är i den grymma form som det ryktas om, så kan kan det mycket väl bli en duell mellan systrarna Öberg om segern i totalcupen. Båda har dessutom meddelat att totalcupen ligger högt i prioritet.

Överraskningar möjliga

Tisdagens herrdistans visade att det finns utrymme för överraskningar i distanslopp. Med prickfritt skytte kan en pallplacering plötsligt vara inom räckhåll för idrottare som inte funnits med i förhandsspekulationerna.

Så är säkert också fallet i dagens damtävling. I prickfritt skytte ligger också finländarnas chanser.

Mari Eder har bevisat att skidfarten räcker till framskjutna placeringar, Nastassia Kinnunen tog medalj i sommarens rull-VM och kan med 20 träffar finnas långt uppe i resultatlistorna.

Suvi Minkkinen visade upp säkert och snabbt skytte i flertalet lopp i fjol. Har hon lyckats höja farten i spåret kan även hon ta en bra placering. De två övriga finländarna i loppet, Erika Jänkä och Venla Lehtonen, går för att få till stabila prestationer efter senaste säsongernas hälsoproblem.

Damers distans sänds klockan 14.00 i TV 2 och på Arenan.

Damernas normaldistans (svenskt referat) - Spela upp på Arenan