Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Haavisto: Ungern lovar att ratificera Finlands Natomedlemskap i februari – Turkiets tidtabell fortfarande oklar

Uppdaterad 30.11.2022 15:17.
Haavisto: "Jag är säker på att Nato tar till försvar om något Natoland blir attackerat" - Spela upp på Arenan

Finland och Sverige har fört trepartssamtal med både Turkiet och Ungern under Natomötet i Bukarest. För Ungerns del kom utrikesminister Pekka Haavisto med vad han betecknade som positiva nyheter.

På en presskonferens efter mötet sa Haavisto att Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó lovade att Ungern ratificerar Finlands och Sveriges Natomedlemskap i början av februari, och att det inte finns några problem med det. Ungern har inga förhandskrav, försäkrar Haavisto.

– Ungerns utrikesminister bekräftade att det här är premiärminister Viktor Orbáns meddelande som kan framföras till Finlands riksdag, sa Haavisto.

Orsaken till att Ungern inte har ratificerat ansökningarna ännu är helt enkelt att parlamentet varit så upptaget, sa Haavisto.

Också diskussionerna med Turkiet har fortsatt. Turkiet har inget fastslaget datum för när de tänker ratificera Finlands och Sveriges medlemskap. Finland och Sverige har framfört förhoppningar om att Turkiet ska godkänna medlemskapen innan valrörelsen inför parlamentsvalet i landet kör igång i vår.

Enligt Haavisto vädjade alla de 28 länder som redan gett grönt ljus till Sverige och Finland också till Turkiet och Ungern. Också Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg upprepade budskapet på sin presskonferens efter Natomötet.

– Det är dags att välkomna Finland och Sverige som Natomedlemmar, sa han.

Stoltenberg varnade också för att underskatta Ryssland trots att Ukraina haft framgång i kriget den senaste tiden. Han försäkrade att Nato fortsätter att stödja Ukraina både militärt och ekonomiskt.

”Vi står i farstun, men den andra dörren är låst”

Pekka Haavisto säger också han att det under mötet blev klart att försvarsalliansens stöd till Ukraina inte vacklar.

Enligt Haavisto kan Finland bidra med insikter inom Nato bland annat vad gäller Ukraina. Han sade också att Natos skydd inte behöver ifrågasättas: Nato är berett att försvara alla sina medlemmar, försäkrade han, och sade att Finland känner sig som en del av Natofamiljen.

Faktum är ändå att Finland ännu inte är Natomedlem, och det kan ställa till med problem om säkerhetssituationen i Europa skulle försämras. Frågan blev aktuell då en robot landade på den polska sidan om gränsen till Ukraina för ett par veckor sedan.

Om Natoländerna skulle sammanträda i en krissituation för att överväga militära motåtgärder skulle Finland och Sverige vara med – men som observatörer, förklarade Haavisto. Finland fick löften om skydd av flera länder i våras då Natoansökan lämnades in, och Finland skulle då söka bekräftelse för de löftena.

– Vi står i farstun, den ena dörren är öppen men den andra är ännu låst, sa Haavisto och ryckte med handen i luften, som om han ryckte i en dörr.

– Den här mellanperioden blir förhoppningsvis kort, för den orsakar ett grått ögonblick i beslutsfattandet om Europa råkar ut för en djupare kris, fortsatte han.

”Finland har uppfyllt Turkiets krav”

Pekka Haavisto betecknade tidigare på onsdagen gårdagens samtal med Turkiet om ratificeringen av Natomedlemskapet som mycket viktiga. Utrikesministrarna möttes och diskuterade det avtal som länderna ingick i somras angående terrorbekämpning.

För Finlands del har man uppfyllt det som krävs i avtalet, konstaterade Haavisto då och påpekade att också den nya svenska regeringen har åstadkommit mycket av vad avtalet föreskriver.

Haavisto om Natodiskussion - Spela upp på Arenan

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (Moderaterna) höll med om att det hade skett framsteg i processen.

– Vi hade ett mycket bra möte i går mellan Sverige, Finland och Turkiet och jag kände efter mötet att vi gör framsteg, sa Billström på väg in till den andra dagen av Natomötet i Bukarest.

Billström kommer själv inom kort att åka till Turkiet för nya överläggningar med sin turkiska kollega Mevlüt Çavuşoğlu.

Çavuşoğlu säger enligt nyhetsbyrån Reuters att Finland och Sverige har gjort framsteg, men att Turkiet kräver mer för att övertygas.

Fyra män i kostym diskuterar. I förgrunden Finlands flagga.
Bildtext Billström och Haavisto ska i dag också överlägga med Ungerns utrikesminister, Ungern är det andra Natolandet förutom Turkiet som ännu inte har godkänt Finlands och Sveriges Natomedlemskap.
Bild: ROBERT GHEMENT/EPA-EFE

Lång turkisk kravlista

Turkiet ställer fortfarande en rad krav innan landet är berett att godkänna Sveriges och Finlands Natomedlemskap.

Kraven gäller främst hur länderna ska förhålla sig till de kurdiska styrkorna i norra Syrien. Enligt Turkiet är kurdstyrkorna terrororganisationer.

Samtidigt spelade de kurdiska styrkorna en central roll i kriget mot terrorgruppen IS och är fortfarande allierade med USA.

Turkiet har under de senaste veckorna bombat mål i norra Syrien och kurderna varnar för att attackerna utgör ett hot mot den fortsatta kampen mot IS.

SVT kommer i dag med uppgifter som kan bli en ny fnurra på den svensk-turkiska Natotråden. Enligt SVT gömmer sig ett tiotal personer som Sverige efterlyst i Turkiet. Turkiet saknar nämligen utlämningsavtal med Sverige.

Ett av Turkiets krav för att godkänna Sveriges Natomedlemskap har varit att Sverige lämnar ut personer som Turkiet anklagar för terrorism.

Se hela presskonferensen här (mestadels på finska). - Spela upp på Arenan