Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Välfärdsområdet ser över investeringarna – just nu vill styrelsen inte binda sig till att göra Åbolands sjukhus till tvåspråkig hälsocentral

Uppdaterad 30.11.2022 11:46.
åbolands sjukhus
Bildtext Åbolands sjukhus planeras bli en tvåspråkig hälsocentral.
Bild: Arash Matin / Yle

Det är viktigare att få igång välfärdsområdet och göra noggrannare utredningar om investeringarna i ett senare skede. Så lyder styrelsens budskap då investeringsplanen skickas vidare till fullmäktige.

Då Egentliga Finlands välfärdsområdets styrelse möttes på tisdagen behandlades investeringsplanen för det kommande välfärdsområdet.

I investeringsplanen ingår bland annat vad som ska hända med Åbolands sjukhus på Kaskisgatan i Åbo.

bild på fasaden av åbolands sjukhus

SFP:s representant i välfärdsområdets styrelse tror på tvåspråkig hälsocentral vid Åbolands sjukhus: ”Vi har ett ljusgrönt ljus”

Ombyggnaden av Åbolands sjukhus för social- och hälsovårdens behov nämns i beredningen av investeringsplanen för de kommande åren i Egentliga Finlands välfärdsområde.

Under mötet konstaterades att man i nuläget inte kan garantera att sjukhuset byggs om till en tvåspråkig hälsocentral.

– Vi konstaterade enhälligt att det inte finns förutsättningar att binda sig vid sådana investeringar just nu, säger Nina Söderlund från Vänsterförbundet.

Orsaken är att investeringsplanen ännu är preliminär och att man först måste utreda saken i större detalj.

Tiden är knapp

Enligt Nina Söderlund är själva planen om en tvåspråkig hälsocentral ändå värd att gå vidare med, men då måste också Pargas och Kimitoön beaktas.

Nina Söderlund (Vf) (Vas.).
Bildtext Nina Söderlund (Vänsterförbundet) är medlem i Egentliga Finlands välfärdsområdes styrelse.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Det finns skäl att behandla ärendena som en helhet, bland annat för att planera vilken typ av vård man eventuellt kunde erbjuda i den tvåspråkiga hälsocentralen, säger Söderlund.

– Man kan inte förverkliga vissa saker skilt från annat. Vi ska göra hela servicestrategin och hela planen på hur servicen ska fungera nästa år, som en helhet.

Investeringsplanen godkändes av styrelsen och den går vidare till välfärdsområdets fullmäktige för beslut. Tiden är knapp innan sjukvårdsdistriktet övergår till välfärdsområdet i januari.

– Budskapet från styrelsen var att det inte är någon idé att nu börja käbbla om investeringar utan att helt enkelt vänta tills vi har mera kött på benen.

Många stora ärenden i välfärdsområdets investeringsplan

6:43

Diskussion om artikeln