Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Valmet Automotive i Nystad börjar tillverka bilar som drivs med solenergi – 150 exemplar av Lightyear 0-modellen har beställts

Uppdaterad 01.12.2022 06:19.
Lightyear 0-bilen som använder solcellsenergi.
Bildtext Lightyear 0-bilen tillverkas i Nystadsfabriken.
Bild: Minna Rosvall / Yle

Serieproduktion av Lightyear 0-bilen, som använder solel, har startat vid Valmet Automotives fabrik i Nystad.

Holländska Lightyear är ett högteknologiskt företag, vars nya bilmodell är känd för att vara världens första solcellsdrivna fordon som har avancerat till serieproduktionsstadiet.

Till en början kommer man att tillverka 150 exemplar av modellen, det vill säga det antal det redan finns en beställning på.

Pasi Rannus, affärschef för Valmet Automotive, bekräftar att tillverkningen av dessa 150 bilar startar nästa år i Nystad. Enligt Rannus arbetar ett 50-tal personer med tillverkningen av den nya modellen.

– Det här är den så kallade exklusiva serien, med vilken de vill ta ut sitt eget kunnande och producentvarumärke på marknaden. Vi är verkligen stolta över att vara en del av detta, säger Pasi Rannus.

Inga fossila bränslen

Rannus beskriver bilen som en helt eldriven bil som laddar sig själv i solen, och dess räckvidd när den är fulladdad är mer än 700 kilometer. Bilen använder inte fossila bränslen.

– Det finns ingen bensin! Det här är en helt elektrisk bil, men den körs inte enbart på solenergi. Precis som andra helelektriska bilar på marknaden laddas den här från elnätet, men med hjälp av solcellsteknik får bilen större räckvidd, säger Rannus.

Lightyears representant säger att priset på bilen för närvarande är 250 000 euro, men målet är att sänka priset till 50 000 euro till 2025. Enligt Lightyears representant skulle fem bilar i veckan kunna tillverkas i Nystad i framtiden.

Personalen har utbildats i Nederländerna

Den första förproduktionsbilen av modellen Lightyear 0 färdigställdes vid fabriken i Nystad i slutet av september. De anställda på Valmet Automotive åkte till Helmond, Nederländerna, för att lära sig hur man gör det.

Monteringslinjen för den nya bilmodellen finns i den nyaste delen av fabriken. Linjen har den senaste tekniken, såsom kollaborativa robotar som arbetar med människor inom lasersvetsning. Under hösten har personalen utbildats för att tillverka en ny bilmodell.

Artikeln uppdaterad 1.12.2022 klockan 6.18: Syftningsfel i rubriken korrigerades

Artikeln är en bearbetning av artikeln ”Lightyear 0 -aurinkosähköauton sarjavalmistus alkoi Valmet Automotiven Uudenkaupungin tehtaalla – katso video” av Minna Rosvall och Jouni Koutonen.

Diskussion om artikeln