Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Så de har vuxit: Se Högholmens amurtigerungar leka i snön – en enda person bestämmer i vilken djurpark de kommer att placeras

Se Högholmens tigerungar leka i snön - Spela upp på Arenan

Amurtigern är starkt hotad. Högholmens tigerungar Oboi, Ohana och Odeya är en del av ett avelsprogram för att stärka den vilda stammens genetiska mångfald. Var de ska placeras i framtiden är ännu oklart.

Det ser våldsamt ut när den massiva hontigern greppar tag i en stor säck som hänger mitt i amurtigrarnas bur. Hon river upp ett hål och plockar sedan lugnt ut en saftig köttbit.

Ungarna syns inte till och tigermammans lockläten hjälper inte. Hon är tvungen att traska tillbaka till lyan för att väcka sina ungar. Det är matdags.

En efter en tittar ungarna ut och tvekar lite grann. Sedan springer Oboi, Ohana och Odeya ner för backen, undersöker snön, jagar efter en kråka och klättrar på sin mamma.

Amurgtigerunge i snön vid en trasig säck.
Bildtext Tigerungarna har börjat äta kött. Det är tigrarnas mamma som har rivit sönder säcken för att komma åt köttbitarna inuti.
Bild: Erik Sandström / Yle

Växer snabbt och har börjat äta kött

De tre amurtigerungarna är lite på tre månader gamla och börjar vara alltmer aktiva, om än fortfarande lite försiktiga.

– Deras dagar ser ganska likadan ut som för djurungar överlag. De sover väldigt mycket, leker och hänger efter sin mamma, berättar Aliisa Peters som är djurskötare på Högholmen.

Tigerungarna är alla vid god hälsa och Peters uppskattar att de nu väger omkring 12 kilogram. Kosten består huvudsakligen av mjölk, men de har också börjat äta kött.

Två amurtigerungar ligger i snön.
Bildtext Tigrerungarnas dagar går ut på att sova, äta, leka och hänga efter sin mamma.
Bild: Erik Sandström / Yle

Brukar du få avundsjuka kommentarer eftersom du får jobba med tigerungar?

– Ja jag får höra vilket underbart jobb jag har, särskilt om någon har sett en söt tigerbild. Men det finns också ett riktigt arbete att göra och handlar inte bara om att ta gulliga bilder. Men lyckligtvis finns det också av det, säger Peters.

Aliisa Peters, framför en tigerbur under vintern.
Bildtext Aliisa Peters säger att de som vill se tigrarna medan de fortfarande är ungar måste passa på nu, de växer snabbt.
Bild: Erik Sandström / Yle

Brobygge över ön – tigrarna vana vid oljud

En stor del av Högholmen är nu en byggarbetsplats, eftersom Kronbroarna byggs via ön. Det handlar om ett omfattande byggprojekt för att skapa en ny rutt för spårvagnar och cyklister mellan Degerö och Hagnäs.

Enligt Aliisa Peters är det möjligt att en del djur störs av allt oljud.

– Vi har placerat ut ljudmätare för att mäta nivån på byggljudet. Om oljudet blir för högt så kan djuren flyttas och det har vi också gjort. Samtidigt är största delen av djuren vana vid stadens olika ljud, till exempel har byggandet på Sumparn pågått länge.

Även tigrarna?

– Tigrarna är vana vid olika ljud. Särskilt de vuxna tigrarna, men ungarna har också vant sig bra.

Amurtiger ligger bakom glas och ser in i kameran.
Bildtext Tigerpappan är placerad i en separat bur, eftersom man inte vet hur han skulle reagera på ungarna.
Bild: Erik Sandström / Yle

Hotad art – en koordinator bestämmer var ungarna ska placeras

Tigerungarna verkar inte ha några som helst problem med det kyliga vädret. Det är tack vare den tjocka pälsen, berättar Aliisa Peters.

– Amurtigrarna härstammar från östra Ryssland. Det är frågan om den nordligaste av alla tigerarter.

Arten klassas som starkt hotad. Det finns uppskattningsvis omkring 500 amurtigrar, eller sibiriska tigrar som de också heter, i naturen. Det är en ökning sedan mitten av 1900-talet, då det endast lär ha funnits 40 tigrar kvar. Ökningen har skett genom aktiva skyddsåtgärder.

Amurtigerunge har klättrat upp på sin mammas rygg.
Bildtext Grr... Jag är lika farlig som mamma.
Bild: Erik Sandström / Yle

Tigerungarna Oboi, Ohana och Odeya är också en del av ett avelsprogram för att stärka artens genetiska mångfald. Tigrarna paras ihop i djurparker och sedan är det möjligt att plantera ut tigrar i det vilda för att stärka artens livskraft.

Det är fortfarande oklart var de tre tigerungarna kommer att placeras när de växer upp. De bor kvar hos sin mamma i högst två år.

– Alla hotade arter som är med i det europeiska skyddsprogrammet har en egen koordinator i någon djurpark i Europa och det är artkoordinatorn som bestämmer vart de ska flyttas, säger Peters.

Diskussion om artikeln