Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stora satsningar på skolorna i Pedersöre nästa år – Axåkers skola ska färdigställas och Sandsund skolas första skede startar

I förgrunden pennor i burkar. I bakgrunden två elever som ritar.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Wavebreakmedia Ltd UC1 / Alamy / All Over Press

Pedersöre bygger och investerar som aldrig förr det under 2023.

Budgetförslaget för 2023 innehåller investeringar för 14,1 miljoner euro, främst i två skolbyggen. Men det innebär också att skuldsättningen ökar.

Kommundirektören Stefan Svenfors beskriver kommunstyrelsens budgetförslag till fullmäktige som tufft men fyllt av tillförsikt.

– Vi bygger främst skolor – Axåkers skola ska färdigställas och Sandsund skolas första skede startar. Vi satsar också en miljon euro i kommunalteknik, säger kommundirektören Stefan Svenfors i ett pressmeddelande.

Småbarnspedagogiken växer och det syns i form av satsningar på personal och utrymme, säger Svenfors.

I nuläget finns bara några enstaka lediga platser i kommunens daghem. Staden reserverar också pengar för en form av klädpeng för daghemspersonalen.

Ny skola och gammal skola blir daghem

När det gäller byggnadsprogrammet fortsätter renoveringen och tillbyggnaden av köket i Sursik skola (1,9 miljoner euro) nästa år.

Östensö skola, som upphör när Axåkers skola är klar, planeras om och renoveras för att bli daghem (totalt 0,7 miljoner euro).

Ett helt nytt objekt är ett nybygge för Miljöhälsan Kallan i Bennäs. Det handlar om ett samprojekt med Pedersöre bostäder som ska förverkligas på den så kallade verkstadstomten i centrum av Bennäs.

Veterinärmottagningen och hälsoinspektionen placeras på den första och andra våningen, medan Pedersöre bostäder bygger åtta hyreslägenheter på den tredje våningen.

Kommunens andel i planering och byggande blir 2,75 miljoner euro, medan Pedersöre bostäder står för en dryg miljon. Byggstarten sker preliminärt om ett år, med målsättningen att verksamheten flyttar in i slutet på 2024.

Välfärdfärdsområdet får en större del av kakan

När det gäller driften är den stora förändringen att välfärdsområdet tar över finansieringsansvaret för social- och hälsovården. Det innebär att både verksamhetskostnaderna och intäkterna sjunker med cirka 37 miljoner euro.

Också skatteinkomsterna påverkas eftersom välfärdfärdsområdet får en större del av kakan. Det här året räknar Pedersöre med att skatteinkomsterna blir cirka 41 miljoner. Nästa år, med en skatteprocent på 8,36 och oförändrade fastighetsskattesatser, uppgår kommunens skatteinkomsterna till 21 miljoner.

Nästa år budgeterar kommunen för att räntekostnaderna sexdubblas till 600 000 euro, både på grund av högrestyrränta och att kommunen ökar sin skuldbörda för att kunna finansiera alla investeringar.

År 2024 kommer kommunen att ha 52,5 miljoner euro i lånade pengar.