Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Varg dödade jakthund i Replot – jaktprov för drevrar ställs in

Uppdaterad 30.11.2022 13:26.
Två vargar går genom skogen. Marken är täckt av snö.
Bild: Premium Stock Photography GmbH / Alamy/All Over Press

På tisdagen blev en drever tagen av en varg på Vistan. Jaktchefen Pellas säger att ägaren kan ansöka om ersättning, men att det inte leder till någon jaktlicens på varg.

Stig-Ole Nabb var ute på vitsvanshjortsjakt tillsammans med sin hund. Jakten inleddes i Replot, men när hunden kom till byn Vistan tystnade den. Nabb kunde ändå se på hundens sändare att den rörde sig.

Senare hittades spår av två vargar som släpat med sig hunden över isen till Börsskäret. På Börsskär hittades även kvarlevor av hunden nergrävt i mossan. Det var möjligt att lokalisera hunden tack vare sändare.

– Det var tydliga spår av två vargar på isen, berättar Stig-Ole Nabb.

Inställt jaktprov

Västkustens Dreverklubb skulle ordna jaktprov i Malax inkommande helg, men på grund av oro för vargar i området flyttades provet till Vallgrund. Men när det kom fram att en varg på tisdagen dödade en jakthund i Vistan beslöt föreningen att helt ställa in jaktprovet.

Stefan Pellas, jaktchef på Finlands viltcentral i Kust-Österbotten, har hört om tisdagens händelse när Yle Österbotten ringer upp på onsdag förmiddag.

– En drever blev tagen av en varg. Rovdjurskontaktpersoner har varit och kontrollerat spår.

Det har tidigare rapporterats om en varg som river får på Björkö, som ligger i närheten. Man fick undantagslov för att fälla den, men lyckades inte innan lovet gick ut.

Kan det röra sig om samma varg nu?

– Det kan hända. Det har varit en enskild varg där, men situationen kan ändras. Men det är för tidigt att säga, säger Pellas.

Dödad hund inte skäl nog för att få fälla vargen

Att en varg dödar en jakthund är inte skäl nog för att få undantagslov för att fälla vargen, enligt nuvarande lagstiftning.

Däremot kan ägaren söka om ersättning till landsbygdsnäringsmyndigheten på orten. Hur stor ersättning det blir varierar från fall till fall, och beror bland annat på hundens ålder och om den är skolad, berättar Pellas.

Årligen orsakar vargar mellan 30 och 50 hundskador, ungefär hälften av dem i jaktsituationer. Under jaktåret 2021-2022 betalades ersättningar ut för 36 hundar, men fler hundar skadades, enligt Finlands jägarförbund.

Artikeln korrigerad 30.11 kl 13:05 med att platsen är Vistan, Replot.

13.23 uppdaterad med kommentar av Stig-Ole Nabb.