Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oath Keepers-ledaren fälld för konspirationsbrott – det här är milisen som spår inbördeskrig och tror att Kinas kommunistparti styr USA

Uppdaterad 01.12.2022 10:29.
Milisledaren Stewart Rhodes står framför en byggnaden. I bakgrunden syns beväpnade medlemmar från hans milis.
Bildtext Stewart Rhodes har varit en av de kändaste profilerna inom den amerikanska milisrörelsen.
Bild: Alex Kent/Shutterstock/All Over Press

Ledaren för den amerikanska ytterhögermilisen Oath Keepers Steward Rhodes har dömts för sammansvärjning för att begå uppror för sin roll i stormningen av Kapitolium.

Brottet är det grövsta någon dömts för hittills på grund av det våldsamma upploppet på Capitol Hill.

Enligt juryn hade Rhodes planerat ett väpnat uppror för att hindra att Joe Biden tillträder som president. Rhodes fälldes också på två andra punkter och hotas nu av ett årtionden långt fängelsestraff. Straffets längd ska slås fast senare.

Ytterligare en medlem av Oath Keepers fälldes för samma brott. Tre andra friades från det åtalet men fälldes på andra punkter.

Ovaligt åtal

Det är första gången sedan 1995 som någon fälls för sammansvärjning för att begå uppror. Den gången gällde det tio personer som deltog i bombattentatet mot World Trade Center i New York.

En grupp demonstranter på en trappa. Ett moln av tårgas hänger i luften.
Bildtext Rhodes dömdes för att ha lett sina anhängare under kravallerna den 6 januari 2021.
Bild: lev radin / Alamy/All Over Press

Rhodes är en tidigare fallskärmsjägare med juristutbildning från toppuniversitetet Yale. Under den åtta veckor långa rättegången lyckades åklagaren påvisa att Rhodes ingått i en konspiration som hade som mål att hindra att Joe Biden blev president.

Rhodes advokater har meddelat att de kommer att överklaga domen.

Känd enögd milisledare

Steward Rhodes är en av de kändaste profilerna inom de amerikanska väpnade miliskretsarna. Rhodes är också lätt att känna igen tack vare den svarta ögonlappen som han bär efter en olycka med ett skjutvapen.

Han grundade Oath Keepers 2009 för att likt flera liknande styrkor försvara den amerikanska konstitutionen och amerikanernas rättigheter.

Enligt Rhodes konspiratoriska världsbild planerar den federala staten att utlösa krigstillstånd, beslagta medborgarnas vapen och till slut tillsätta en socialistisk världsregering som ska gå under namnet ”New World Order” ‒ det vill säga den nya världsordningen.

Trumpanhängare inne i kongressbyggnaden den 6 januari 2021.
Bildtext Anghängare av olika konspirationsteorier var ett synligt inslag under stormningen.
Bild: Jim Lo Scalzo / EPA

Oath Keepers har främst rekryterat tidigare militärer och poliser. Organisationen namn hänvisar till den ed som amerikanska soldater svär där de förbinder sig att försvara landet mot yttre och inre fiender. De inre fienderna tolkas här som den federala staten.

Rhodes har själv uppgett att Oath Keepers har över 30 000 medlemmar, men siffran går inte att verifiera och kan inte heller anses vara trovärdig.

Beväpnad närvaro under demonstrationer

Beväpnade medlemmar från Oath Keepers deltog ofta i demonstrationer. Enligt milisen var deras uppgift att skydda högerdemonstranter mot angrepp.

Under 2016 gav Rhodes sitt stöd till Donald Trump och han stod på presidentens sida fram till stormningen av Kapitolium.

‒ Om Biden vinner så tror jag att ett inbördeskrig är sannolikt eftersom det är det du gör om det finns miljontals människor som förkastar vår författning och strävar efter att införa marxism i vårt land, sa han under sommaren 2020 enligt The Times.

Beskydd och besvikelse

Under 2020 agerade Oath Keepers som livvakter åt en rad kända profiler som spred de falska uppgifterna om att Trump förlorade på grund av valfusk. Den kända provokatören Roger Stone var en av dem som hade livvakter från Oath Keepers.

Roger Stone omgiven av maskerade medlemmar från Oath Keepers
Bildtext Lobbyisten och provokatören Roger Stone använde livvakter från Oath Keepers.
Bild: EPA-EFE

Rhodes verkar ha varit övertygad om att Joe Biden vann presidentvalet 2020 genom fusk. Han har också flera gånger presenterat en konspirationsteori som går ut på att Biden och hela det demokratiska partiet kontrolleras av Kinas kommunistparti.

I januari 2021 verkar Rhodes ha blivit allt mer besviken över Trumps ovilja att stoppa det som han trodde var en statskupp. Rhodes hade bland annat hoppats att Trump skulle utnyttja en gammal lag som ger presidenten rätt att mobilisera frivilliga milisstyrkor till nationens försvar.

I stället uppmanade han själv till en sådan mobilisering.

‒ Ni borde rekrytera lokala milisstyrkor i städerna och byarna så som USA:s grundare gjorde, ni måste vägra att att lyda och när de kommer för att ta er måste ni försvara er, sa Rhodes till konspirationssajten Infowars i januari 2021.

Inbördeskriget uteblev

Efter upploppet den 6 januari 2021 rapporteras Rhodes ha firat stormningen tillsammans med en rad medlemmar ur hans milisstyrka. Efter att gruppen ätit middag skrev Rhodes in ett meddelande på Oath Keepers chat.

‒ Att patrioter tog sig in i Kapitolium för att sända ett meddelande till förrädarna är inget jämfört med vad som kommer att komma.

Men hittills har det inte brutit något inbördeskrig i USA. Rhodes och flera av hans anhängare hotas i stället av långa fängelsestraff.

Källor: New York Times, BBC, Southern Poverty Law Center, Reuters, Guardian, Sky News