Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Generalerna stärker sitt grepp om Pakistan medan expremiärminister Imran Khan uppmanar sina anhängare att ta det lugnt – än så länge

En man i Karachi ser på en tv-skärm med en bild av Pakistans nya arméchef, generallöjtnant Syed Asim Munir.
Bildtext En man i huvudstaden Islamabad ser på ett nyhetsinlag i tv om Pakistans nya generalstabschef Syed Amir Munir.
Bild: EPA-EFE

Den allsmäktiga armén i Pakistan fick den här veckan en ny kommendör som kommer att styra och ställa i likhet med alla sina föregångare som har dominerat pakistansk politik.

Generallöjtnant Syed Asim Munir är Pakistans sjuttonde generalstabschef sedan Pakistan blev självständigt för 75 år sedan. Under den tiden har armén utfört tre militärkupper och styrt Pakistan direkt i över 30 år.

Militärledarna har styrt världens femte folkrikaste nation i skuggorna även när civila har haft den nominella makten. Denna dominans väntas fortsätta även med Syed Asim Munir som ny generalstabschef.

För omvärlden spelar det en stor roll vem som de facto har nycklarna till Pakistans kärnvapen.

Militären är inte neutral, den har aldrig varit neutral

För expremiärminister Imran Khan innebär den nya försvarschefen dåliga nyheter eftersom Khan sparkade Asim Munir från en ledande position år 2019 – och nu är det denna general som har sista ordet både vad gäller säkerhets- och utrikespolitik.

Syed Asim Munir försäkrade själv vid sitt tillträde att han håller sig utanför politiken, men de flesta – även inom armén – betvivlar om det är möjligt.

– Det blir en stor utmaning för den nye kommendören, eftersom armén har så mycket inflytande över ekonomin och regeringens angelägenheter. Armén är så insyltad i systemet att det är svårt att göra slut på det, säger den förre premiärministern Shahid Khaqan.

Våldsamma sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och Imran Khans anhängare i Islamabad
Bildtext Myndigheternas beslut att utesluta den före detta premiärministern Imran Khan från kommande val utlöste våldsamma protester i i huvudstaden Islamabad.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Generalernas ”blåögda pojke”

19 av Pakistans 30 premiärministrar har varit folkvalda, men inte en enda av dem har suttit på posten hela den fem år långa mandatperioden. Inte heller Imran Khan, som i åratal beskrevs som generalernas ”blåögda pojke”.

Till och med hans egna medarbetare medger att Imran Khan kan tacka armén för att han utsågs till premiärminister år 2018.

– Militären är listig. Den lyfte upp honom till makten på ett sådant sätt att det var lätt att avsätta honom eftersom vi inte hade en majoritet, säger en anonym ledare för Khans parti Pakistans rörelse för rättvisa PTI (Pakistan Tehreek-e-Insaf).

Militären blandade sig ständigt i dagspolitiken under Khans premiärministerskap från år 2017 fram till i år, det har han också själv medgett.

– Vår politik styrdes utifrån av militärens underrättelsetjänst ISI, medger Imran Khans partikamrat som vill hålla sig anonym av rädsla för repressalier.

Militärens inblandning upphörde omedelbart när Khan avsattes i en förtroendeomröstning i april, säger den anonyma källan som tillägger att den omfattande korruptionen under Khan ledde till att många av hans partikamrater övergav honom.

Pakistans förre generalstabschef Qamar Javed Bajwa skakade hand med USA:s försvarsminister Lloyd Austin under sin avskedsturné i oktober år 2022.
Bildtext Den förra generalstabschefen Qamar Javed Bajwa gick i pension i höst. Han träffade USA:s försvarsminister Lloyd Austin under sin avskedsturné i oktober år 2022.
Bild: Operation 2022 / Alamy/All Over Press

Gammal politisk dynasti tar över

Khan upphöjdes framför allt av den förre generalstabschefen Qamar Javed Bajwa som gick i pension tidigare i höst. De goda relationerna mellan Khan och Bajwa urartade i takt med de ekonomiska problem som hopade sig över Pakistan.

Generalerna oroade sig över den bottenkörda ekonomin, den stegrande inflationen och regeringens beslut om fortsatta el- och bränslesubventioner.

Problemen förvärrades av Imran Khans nära band till radikala islamister och hans ombytliga utrikespolitik.

Khans beslut att möblera om i arméledningen och i underrättelsetjänsten var sista droppen för militären och ISI.

Motorcyklister köar vid en bensinstation i staden Peshawar i nordöstra Pakistan.
Bildtext Pakistan lider av en ekonomisk kris som har lett till höjda bränslepriser och drygt 26 procents inflation i år. Bilden är från en bensinstation i Peshawar.
Bild: EPA-EFE

Parlamentsledamoten Noor Alam Khan som hoppade av Imran Khans parti PTI är också ytterst kritisk mot sin forna partiledare.

– Imran Khan har två ansikten. Han är inte ren, han är inte uppriktig inför nationen och han tror inte på demokrati, säger Noor Alam Khan.

Imran Khan avsattes i våras och ersattes av industrimagnaten och exguvernören Shehbaz Sharif.

Cirkeln sluter sig, för den nya premiärministern kommer från en politisk dynasti som länge leddes av hans storebror, expremiärminister Nawaz Sharif som tampades med generalerna i åratal.

Sharif som var premiärminister i tre omgångar avsattes slutligen efter militärens manipulationer år 2017.

Imran Khan som nyligen klarade sig undan ett mordförsök, sitter bakom ett skottsäkert glas under ett möte i Rawalpindi den 26 november.
Bildtext Imran Khan som nyligen klarade sig undan ett mordförsök, satt bakom ett skottsäkert glas under ett möte i Rawalpindi den 26 november.
Bild: EPA-EFE

Khan ger inte upp

Den förra cricketstjärnan och nationalhjälten Imran Khan lämnade ingalunda scenen utan protester. Han har under sommaren och hösten utmanat generalerna genom att ordna massiva protester och demonstrationståg med hundratusentals deltagare.

Khans ytterst häftiga retorik mot den förra arméchefen Qamar Javed Bajwa överraskade både militärledningen och vanligt folk.

Både Khan själv och militären är medvetna om att han fortfarande hör till landets mest populära politiker och att han kan mobilisera en armé av anhängare som är beredda att gå mycket långt på hans order.

– Imran Khan är oerhört populär medan arméns ställning har försvagats. Armén är på defensiven och det är möjligt att den ger efter och talar med honom. Militären är inte neutral, den har aldrig varit neutral, säger den kända pakistanska journalisten Zahid Hussain.

Tiotusentals demonstranter uttryckte förra veckan sitt stöd för den avsatte premiärministern Imran Khan i Rawalpindi där den pakistanska armén har sitt högkvarter.
Bildtext Tiotusentals demonstranter uttryckte förra veckan sitt stöd för Imran Khan i Rawalpindi där den pakistanska armén har sitt högkvarter.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Khan har under de senaste veckorna tonat ner sin retorik mot militären och uppmanat sina anhängare att ta det lugnt tills vidare.

Han har samtidigt trappat upp kritiken mot USA som han nu främst anklagar för sitt fall från makten, och inte längre generalerna.

– Armén vill i sista hand ta hand om den förfärliga oredan i landet. Så den stora frågan är om det innebär något slag av försoning med Imran Khan, säger forskaren Michael Kugelman vid den amerikanska tankesmedjan Wilson Center.

Källor: Daily Times, Dawn, Reuters, AP, NYT