Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Närpes budgeterar igen för nytt överskott men investeringstrycket oroar: ”Måste prioritera väldigt noggrant”

Två män står utomhus.
Bildtext Stadsstyrelsens ordförande Hans-Erik Lindqvist (till höger) har fått vara med på många invigningar av nybyggen i Närpes. Här är han tillsammans med tekniska direktören Edd Grahn vid bygget av den nya högstadieskolan tidigare i år.
Bild: Juho Teir / Yle

I Närpes kan man glädjas åt en positiv budget för nästa år. Ett överskott på över tre miljoner euro ger trygghet för framtiden, men samtidigt ökar lånebördan.

I oroliga tider med energikriser och masspermitteringar i Närpes budgeterar staden ändå för ett överskott på 3,1 miljoner euro.

– I dessa tider är det bra. Det är en trygg budget vi gör i Närpes. Den kommunala ekonomin är väldigt bra fortsättningsvis, konstaterar stadsstyrelsens ordförande Hans-Erik Lindqvist (SFP).

Men samtidigt som drift- och verksamhetssidan ser bra ut, så medger Lindqvist att staden har problem med ett stort investeringstryck.

Det har byggts en hel del i staden under de senaste åren, med Mosebacke skolområde i spetsen och Närpes vård- och servicecenter.

– Nu är det lite efterdyningar av det, flera andra projekt har blivit liggande och nu kommer de upp igen.

– Vi måste prioritera väldigt noggrant då vi sätter tidtabellen för investeringarna framåt. 2023 är fast, men vi har kommit överens om att 2024 och 2025 måste vi fundera på hur det blir.

Investeringarna nästa år uppgår till tio miljoner euro, med bland annat färdigställandet av hälsovårdscentralen och Skogsdungens daghems utvidgning som de största investeringarna.

Lånebördan ska stabiliseras

Lånebördan ökar en aning och en utmaning är att stabilisera den så att staden i framtiden endast investerar med egen finansiering i enlighet med vad årsbidraget medger.

– Vi vill inte komma över 6 000 euro i lån per invånare och det ska vi kämpa för att det inte blir så. Men risken finns, säger Lindqvist.

Lånebördan beräknas uppgå till dryga 5 500 euro nästa år och vid utgången av år 2025 förväntas den vara nästan 5 700 euro per invånare.

– Vi kan inte hålla på på samma sätt som vi hållit på nu i många år. Vi måste fortsätta investera positivt, men vi måste ha lite längre tid på oss och nettoinvesteringarna måste minska en del.