Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-kommissionen vill att EU-pengar till Ungern fryses eftersom landet inte följer rättsstatsprincipen

Demonstranter håller i en banderoll med EU-flaggan med texten "Hjälp" under en demonstration för oberoende nyheter i Ungern.
Bildtext Demonstranter håller i en banderoll med EU-flaggan med texten "Hjälp" under en demonstration för en oberoende nyhetstjänst mot den statliga mediebevakningen. Budapest, Ungern, den 4 november 2022.
Bild: Lehtikuva

Ungern har inte korrigerat sina brister i frågor som gäller korruption och regler för offentlig upphandling.

EU-kommissionen rekommenderar att 13 miljarder euro för Ungern fryses på grund av brister i rättsstatsfrågor.

Ungern uppfyller inte sina förpliktelser gällande den europeiska rättsstatsprincipen och har inte gjort tillräckligt med korrigeringar i frågor som gäller korruption och regler för offentlig upphandling.

Ungern har bland annat fortsatt med att blockera en rad avgörande EU-beslut och ett globalt skatteavtal.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán har också retat upp EU genom att upprepade gånger ha kritiserat EU:s sanktioner mot Ryssland för dess krigande i Ukraina.

EU-kommissionen tar ställning till Ungern som inte följer rättsstatsprincipen.
Bildtext EU-kommissionens presskonferens om Ungerns plan för återhämtning och motståndskraft och om tillämpningen av förordningen om rättsstatsvillkor. EU:s högkvarter i Bryssel den 30 november 2022. Kommissionen rekommenderade att 13 miljarder euro i EU-medel till Ungern skulle frysas.
Bild: Lehtikuva

EU:s medlemsländer har nu tid till den 19 december att rösta om de ska stödja, förkasta eller ändra på kommissionens rekommendation.

Pengarna kan frysas under en nyligen införd villkorsmekanism som gör att EU kan vidta åtgärder för att skydda sin budget.

Kommissionen godkände samtidigt Ungerns pandemiåterhämtningsplan värd 5,8 miljarder euro, men bara under förutsättning att landet genomför en rad viktiga reformer.

Ungern och Viktor Orbán har länge utgjort ett problem för EU

Ungern, som är en stor mottagare av EU-pengar, har fått allt större kritik för att ha avvikit från demokratiska normer.

Viktor Orbán vinkar.
Bildtext Premiärminister Viktor Orbán vinkar.
Bild: Lehtikuva

Kommissionen har i nästan ett decennium anklagat premiärministern och nationalisten Viktor Orbán för att avveckla demokratiska institutioner, ta kontroll över media och kränka minoriteters rättigheter.

Andra problematiska frågor är migration och hbtq-rättigheter.

Orbán, som har lett Ungern sedan 2010, nekar till anklagelserna.

Källor: Reuters, AP