Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

Samu Haber är programledare för Yles Tävling för ny musik UMK och uppträder i finalen i februari

Kuvassa on muusikko ja laulaja Samu Haber ja UMK-logo
Bild: Yle/Nelli Kenttä

Som programledare för Finlands största musikshow UMK står i år Samu Haber som blivit känd från bandet Sunrise Avenue. Artisten gläder sig över UMK-jobbet och väntar med iver på Eurovisionsyran. Haber uppträder också i finalen i Logomo i Åbo 25.2.2023.

Efter en framgångsrik 20-årig karriär i Sunrise Avenue gick Samu Haber över till en solokarriär och gör nu musik på finska. Haber har gjort många avsteg inom sin musikkarriär och har fungerat till exempel som domare i tävlingen Voice of Germany. Nu dyker han ivrigt in i UMK-världen. Han vill säkerställa att UMK-finalisterna uppnår ett så bra slutresultat som möjligt.

”Jag jobbar för UMK som en del av maskineriet som betjänar artisterna. Artisterna kan vara nervösa och största delen av jobbet går ut på att tillsammans med bland annat regissörerna, ljusteknikerna och kostymarbetarna hjälpa dem att ge sitt allt”, berättar Haber.

För Haber själv kom jobbet som programledare som en överraskning, men det utgör på ett naturligt sätt en fortsättning på hans framgångsrika solokarriär.

”UMK-jobbet är höjdpunkten på ett otroligt fint år som inkluderat bland annat Sunrise Avenues avskedsturné, ett nytt finskspråkigt album och en slutsåld soloturné”, beskriver Haber.

Habers framgångsrika solokarriär kom igång med debutalbumet Pelastetaan Maailma som gavs ut i september 2022. Albumet med hitsinglarna Enkelten kaupunki, Täältä tullaan och har överskridit gränsen för en guldskiva, dvs. 10 miljoner streamningar.

”Det finns aldrig för många karnevaler”

Som ett livslångt eurovisionsfan väntar Haber ivrigt på starten på eurovisionsfesten, programledarskapet och också på sitt eget uppträdande på UMK23-scenen. Även om de egentliga programledaruppgifterna är en ny erfarenhet för Haber är Eurovision Song Contest och uttagningarna bekanta. Han har varit på plats bland annat i Globen och Tel Aviv. Förra året deltog Haber i UMK:s bakgrundstrupper som en del av managerteamet för Cyan Kicks som blev tvåa.

”Det finns aldrig för många karnevaler i världen, därför har jag alltid följt Eurovisionen och uttagningarna. Finland har skickat fina låtar till Eurovisionen och satsar alltid hårt på showen. Särskilt under de senaste åren har UMK växt till en verkligt fin helhet – den är modigt kaxig och sprudlande. Vi har verkligen kommit över eurovisionstrauman från de tidigare åren”, säger Haber.

Planeringen av Habers eget UMK23-uppträdande har redan inletts och målet är att också det ska vara storslaget.

”En man i vit T-shirt som spelar gitarr är för vardagligt för scenen i Logomo. I UMK kan man absolut använda lite större solglasögon och mer glitter än normalt”, avslöjar Haber.

Ditt bästa eurovisionsminne någonsin?

Av Habers eurovisionsminnen utmärker sig ett mer än något annat. År 2006, samma år som Sunrise Avenue slog igenom ordentligt, korsades bandets vägar i Europa flera gånger med monsterbandet.

”Det första jag tänker på när det gäller Eurovisionen är förstås Lordi! Det var helt crazy, jag väntade hoppfull på finalen men var samtidigt lite rädd och färdig att skämmas. Det var fantastiskt att fira den unika vinsten på torget”, säger Haber.

UMK23-programledaren har en tydlig dröm för den närmaste framtiden: ”Min dröm är att jag i februari kan utlysa vinnaren av UMK som också kammar hem vinsten bland de övriga bidragen i Liverpool i maj.”

På andra språk