Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Polisen: Botbyfallet kopplas ihop med utpressning och organiserad brottslighet

Polisbil med blåljusen påslagna i Botby gård i Helsingfors den 23 november 2022.
Bildtext Den mordmisstänkta mannen är född 1968 och offret är född 1988.
Bild: Lehtikuva

Polisen har delat upp själva brottet och bakgrunden som ledde till dådet i två separata utredningar.

I Polisens utredningar av dådet i Botby i Helsingfors förra veckan har det kommit fram kopplingar till organiserad brottslighet och misstankar om utpressning, skriver Yle Uutiset.

– Händelseförloppet under själva brottet verkar tämligen klart, och vi förväntar oss att utredningen framskrider i snabb takt, säger förundersökningsledaren kriminalkommissarie Mikko Minkkinen vid Polisinrättningen i Östra Nyland i ett pressmeddelande (på finska).

Däremot verkar bakgrunden, den misstänka utpressningen och kopplingen till organiserad brottslighet, mera komplicerad.

– Just nu verkar det som att personen som misstänks för dådet har utpressats. Vi kan inte ännu ta ställning till antalet misstänkta eller målsägande i den här helheten, säger kriminalkommissarie Jussi Luoto för Centralkriminalpolisen i pressmeddelandet.

Polisbilar på Sjöåkersvägen i Botby gård i Helsingfors onsdagen 23.11.2022.

Dödsskjutningen i Botby gård utreds som mord – polisen undersöker om skotten avfyrades från bil eller på gatan

Den skottlossning som skedde på onsdag eftermiddag utreds nu under brottsrubriceringen mord.

Den misstänkta har erkänt dådet

Det var onsdagen förra veckan (23.11) som det misstänka mordet inträffade mitt på blanka eftermiddagen i småbåtshamnen i Botby. En person född 1968 är mordmisstänkt. Offret var född 1988.

Under utredningen har Polisen förhört den misstänkta, som under förhören har erkänt händelseförloppet och att det var han som sköt offret.

I fortsättningen är det Polisinrättningen i Östra Nyland som ansvarar för kommunikationen kring det misstänka mordet, medan Centralkriminalpolisen har kommunikationsansvaret i brottshelheten gällande utpressning och organiserad brottslighet.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel: Puotilan murhaepäilyyn liittyy kiristystä ja yhteys järjestäytyneeseen rikollisuuteen – epäilty tunnusti ampumisen, mutta taustavyyhti on sekava av Vesa Marttinen. Översättningen är gjord av Christoffer Kaski.