Från utlottning av brudkista till försäljning av Karisvyer – Karis Tysta Nöd har hjälpt utsatta och familjer i nästan 90 år
Familjer som har det ekonomiskt svårt kan få hjälp av ett kuvert med en engångssumma av föreningen Karis Tysta Nöd. Den har fungerat sedan medlet av 1930-talet och även om bidragen har ändrat form så finns nöden fortfarande.
– Det finns nog många behövande. Vi kan absolut inte hjälpa alla, men vi hjälper en del och andra hjälper andra, berättar ordföranden Carola Holmström som nämner Lions som ett exempel på en annan förening som stöder mindre bemedlade familjer.
Hon och hennes man Berndt Holmström har fått viljan att hjälpa via modersmjölken.
– Vi har båda föräldrar som varit aktiva i Lions. Jag hade en mor som var oerhört aktiv i Röda korset och det har smittat av sig, berättar Berndt Holmström.
Lottade ut brudkista
Det är tur att det finns eldsjälar som paret Holmström. För tio år sedan var det nämligen nära att föreningen lade ner sin verksamhet.
– De äldre medlemmarna ansåg att ingen riktigt orkade längre, men så kom en hel del yngre medlemmar med som tillsammans med sina äkta hälfter tyckte att man kan fortsätta 50-100 år till, berättar Berndt Holmström.
Tidvis har det även varit tal om att byta namn men det har ändå aldrig blivit aktuellt.
Varifrån namnet kommer är ett mysterium.
– Det får du fråga dem som startade föreningen 1936, konstaterar Bendt Holmström och skrattar.
På den tiden samlade föreningen in pengar genom att lotta ut en vitmålad brudkista som prytts med målade blommor.
– Det var en liten styrelse som tillverkade det som skulle i brudkistan, berättar Berndt Holmström.
Åbo fångbutik stod för tillverkningen av själva kistan som stod utställd i en handarbetsaffär på Köpmansgatan i Karis.
– Det kom in ganska bra med pengar via brudkistlotteriet, säger Carola Homström.
Kistan innehöll allt en ung brud kunde tänkas behöva
6 lakan med virkad spets
6 underlakan
6 dynvar med virkad spets
2 vita halvlinneborddukar
12 halvlinneservetter
12 halvlinnehanddukar
6 glashanddukar
6 porslinshanddukar
5 kökshanddukar
12 dammhanddukar
3 virkade tvättservisunderlag
– Det fungerade då långt som socialen och myndigheterna fungerar i dag. Man gav understöd som så småningom togs över av samhället. Under kriget skickade man matpaket och vedhjälp åt fattiga. Speciellt hjälpte man boendesituationen för pensionärer och mindre bemedlade, berättar Berndt Homström.
På 1960-talet fick föreningen ett stort bidrag av den lokala affärskvinnan Olga Bäckström som vid sin död testamenterade av sin förmögenhet till föreningen.
Tack vare pengarna kunde hyresbostadshuset Olgahemmet förverkligas tillsammans med Mjölbolsta patientförening.
I år har Karisbon Rita Pihl bidragit med sina konstverk med lokala motiv. Efter en lång paus har hon hittat tillbaka till tecknandet då coronan bröt ut.
– Jag visade en teckning åt en vän som tyckte den var bra och så satte jag ut en del på Facebook. Nu har jag fastnat i det, berättar Pihl roat.
Karis Tysta Nöd har tryckt upp Pihls teckningar och säljer dem nu i sin nätshop för att samla in medel till föreningen. Pihl har ännu inte vant sig vid tanken att hennes alster kommer att pryda väggen i någons hem.
– Det känns helt konstigt, konstaterar hon.
