Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Covidprotesterna fortsätter i Kina – en del regioner lättar nu på restriktionerna

Uppdaterad 30.11.2022 16:59.
Programmet är inte längre tillgängligt

I staden Guangzhou drabbade polis och demonstranter samman under natten till torsdag under nya protester över landets strikta coronaregler. Samtidigt kommer uppgifter om att en del regioner faktiskt lättar på restriktionerna.

Videomaterial från onsdagen visar hur polis i vita skyddsdräkter skyddar sig själv med sköldar för att komma undan skräp och glas som demonstranter kastade mot dem.

En annan video visar hur demonstranter förs bort i handklovar. Polisen ska också ha använt tårgas för att skingra demonstranter.

Det är våldsamma och ovanliga bilder från Kina som visats i medier värden över.

Under onsdagseftermiddagen kom uppgifter om att myndigheterna i flera distrikt plötsligt beslutat att lätta på coronarestriktionerna, trots att det rapporteras om rekordmånga nya covidfall i Kina under de senaste dagarna.

En kvinna skuffar en man i rullstol. De bär båda munskydd. Bakom dem ett staket i röd plast.
Bildtext På många håll i Kina har bostadshus helt gärdats in som en del i noll covid-politiken.
Bild: STELLA Pictures / Splash News

Staden Guangzhou är en av städerna där man nu lättar något på restriktionerna.

Bland annat mataffärer, gym och restauranger ska i fortsättningen inte beröras av restriktioner. En del områden i staden skulle framöver betecknas som så kallade lågriskområden och myndigheterna lovade också sluta med masstest för att hitta coronafall.

Livet blir ändå inte som innan coronapandemin. Myndigheterna publicerade nämligen också en lång lista över byggnader som ännu står under lockdown.

Myndigheter kollar igenom Pekingbors telefoner

De senaste veckornas demonstrationer har spridit sig till flera städer, bland andra Peking och Shanghai. De här är de största demonstrationerna i Kina under Xi Jinpings tid vid makten.

Enligt den amerikanska organisationen Freedom House ska åtminstone 27 demonstrationer ha ägt rum på olika håll i Kina under lördag till måndag. Den australiska tankesmedjen ASPI skriver i sin tur om 43 demonstrationer i 22 olika städer.

Samtidigt som protesterna fortsätter lovar Kinas styrande kommunistparti att man kommer att slå ner infiltratörer och sabotage från fientliga makter.

En människa klädd i skyddsdräkt tar ett coronatest på en man.
Bildtext Invånare i Gaungzhou ska inte längre masstestas för covid-19 enligt myndigheterna.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

I Peking stod hundratals skåpbilar och bepansrade bilar längs med gatorna under onsdagen, medan polis och paramilitära trupper utförde slumpmässiga ID-kontroller och sökte genom Pekingbors telefoner i hopp om att hitta foton, förbjudna appar eller andra bevis för att människorna deltagit i demonstrationer.

Det är oklart hur många människor som har gripits i samband med och efter demonstrationerna.

Rapporter och bilder från demonstrationer har snabbt spridits på webben, men lika snabbt har de putsats bort av myndigheterna. I statligt kontrollerade medier har demonstrationerna helt ignorerats.

Källa: AP, BBC, Reuters, The Guardian.

Man håller en handen vid sidan av munnen samtidigt som han skriker. Han är iklädd svart jacka, keps och har ett munskydd under hakan.

Protesterna i Kina skapar oro på de asiatiska börserna

De asiatiska börserna reagerar oroligt på de utbredda protesterna mot Kinas strikta covidpolicy. Värdet på den kinesiska valutan har sjunkit, och Honkongbörsen sjönk tidvis med mer än 4 procent.