Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Upplagt för dramatik då Spanien vill säkra avancemang och Tyskland jagar plats i åttondelen

Uppdaterad 01.12.2022 22:19.
Japan - Spanien (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Japan och Spanien är ute efter varsin plats i åttondelen medan Tyskland har en måstematch mot Costa Rica. Men räcker en seger för att Tyskland ska gå vidare från gruppen?

21.00 Japan–Spanien, TV2 och Yle Arenan

Grupp E
Khalifa International Stadium, Ar-Rayyan
Kommentator: Christoffer Herberts och Minea Lassas

Japan - Spanien (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Läget i Spanien: Oklar uppställning, oklart idealresultat

Spanien är fem-före-klart för åttondelen. En poäng säkrar definitivt avancemang, men också en förlust räcker om inte Costa Rica slår Tyskland eller tyskarna ställer till med ett massivt målkalas.

Det har fått många i Spanien att spekulera i om inte en förlust mot Japan faktiskt vore att föredra. Gruppettan stöter nämligen på Brasilien redan i kvarten, medan grupptvåan hamnar på den enklare halvan. Dessutom skulle en japansk seger spela bort Spaniens medaljrival Tyskland från fortsättningen.

Visst finns fördelar med förlust, så inte oväntat att tränaren Luis Enrique inför matchen mest betonat att hans lag helhjärtat går för seger.

Hur Spanien resonerar när det gäller laguppställningen är ändå sällsynt svårt att förutspå. Vem vilas, vilka nya namn ges möjlighet att imponera från start?

Talande är att de två stora spanska sporttidningarna Marca och As bara har sex namn gemensamma när de ritar upp den spanska startelvan i dagens tidningar. Att supertalangen Gavi sparas på mittfältet och att tidigare inhopparen Alvaro Morata den här gången får chansen från start längst fram är de båda överens om.

Läget i Japan: Missat drömläge, tillgjord optimism

Tränaren Hajime Moriyasu håller god min och förklarar hur mycket han ser fram emot Spanienmötet och hur han är helt övertygad om att Japan kan slå också spanjorerna.

Innerst inne vet han nog att hans lag bränt en chans som inte kommer igen i första taget. Efter segern mot Tyskland skulle det ha räckt med tre poäng mot Costa Rica för att fullborda alla tiders japanska fotbollsskräll. Vi vet hur det gick. Trots 14–3 i avslut blev det japansk förlust med 0–1.

Nu räcker troligen inte ens kryss mot Spanien för att greja avancemang, det krävs seger. Att lyfta truppen mentalt blir inte det enklaste. Att chocka ett intet ont anande Tyskland? Osannolikt, men uppenbarligen möjligt. Att åtta dagar senare upprepa bragden mot Spanien? Knappast va?

Uppgiften blir inte enklare av skadeläget i truppen. Stuttgarts mittfältare Wataru Endo, Arsenalbacken Takehiro Tomiyasu och rutinerade Hiroki Sakai är knappast i skick för spel. De skulle behövas här.

Ritsu Doan jublar.
Bildtext Japan överraskade alla då man besegrade Tyskland. Kan man göra nåt liknande mot Spanien?
Bild: Lehtikuva

Håll koll på: Spaniens bredd, kvalitet överallt

Vad har Barcelonalöftena Ansu Fati och Eric Garcia, Atlético Madrids mångsidiga Marcos Llorente och Villarreals backklippa Pau Torres gemensamt?

Ingen av dem har spelat en minut hittills i VM.

Spelare som PSG:s sevärda Carlos Soler, Barcas högintressanta tonåring Alejandro Balde och Bilbaos sprakande forward Nico Williams har i sin tur fått nöja sig med mindre inhopp.

Bredden är rent brutal, och det kan vara dåliga nyheter för Japan att Luis Enrique säkert vill jämna ut speltiden i truppen under den sista gruppspelsmatchen. De som hittills fått mindre ansvar vill visa framfötterna.

Kommentatorns tips: Motivation slår inte klass

Spanien har helt enkelt för hög kvalitet. Inte ens rödgula dubier kring poängens egentliga värde räddar Japan. 2–0 till Spanien och gruppseger. (Brasilien i kvarten blir förresten en riktig VM-godbit.)

21.00 Costa Rica–Tyskland, Yle Arenan

Grupp E
Al Bayt Stadium, Al Khor
Kommentator: Chriso Vuojärvi

Costa Rica - Tyskland (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Tysklands läge: Inte ens en seger garanterar avancemang

Tysklands rykte som storturneringarnas ångvält fick sig en törn i senaste VM då man strandade i gruppspelet. Nu riskerar den fyrfaldiga världsmästaren att gå samma öde till mötes igen. Om Costa Rica inte hade besegrat Japan skulle Tyskland i praktiken redan vara utslaget.

Inte ens en seger över Costa Rica garanterar avancemang. Tyskland behöver hjälp av Spanien. En tysk seger kombinerat med en spansk seger över Japan är Tysklands rätlinjigaste väg till åttondelsfinal. En tysk seger och en japansk trepoängare mot Spanien, alternativt oavgjort, innebär att målskillnaden avgör i kampen om andra platsen i gruppen.

Tysklands stora problem har varit den trubbiga offensiven. Doldisen Niclas Füllkrug räddade Tysklands ära och VM-drömmar genom att kvittera mot Spanien. I Tyskland är nu både experter och supportrar ense: Füllkrug bör starta mot Costa Rica i kväll.

Tysklands assisterande tränare, Marcus Sorg, tonade ner de förväntningarna då han konstaterade att Füllkrug är inte detaljen som löser alla Tysklands problem.

– Vi behöver en viss struktur och stabilitet. Vi når stabilitet genom att vara konsistenta, säger Sorg.

Niclas Füllkrug firar mål.
Bildtext Får vi se Niclas Füllkurg från start i kväll?
Bild: Lehtikuva

Costa Ricas läge: Hoppet lever

Det är häpnadsväckande att Costa Rica fortfarande har en hyfsad chans att avancera till åttondelsfinalskedet. På två matcher har man mäktat med ett avslut mot mål. Keyshon Fullers fullträff gav en 1–0-seger över Japan.

Om Costa Rica besegrar Tyskland och Spanien samtidigt vinner över Japan slutar Costa Rica tvåa i gruppen. Det skulle vara en fantastisk comeback efter brakförlusten med 0–7 mot Spanien.

Costa Rica måste klara sig utan backklippan Francisco Calvo som är avstängd på grund av gult kort mot både Spanien och Japan. Ett stort avbräck för centralamerikanerna som har en tunn trupp jämfört med de övriga lagen i grupp E.

Håll koll på: Den historiska domaren

Det tog till den 1 december 2022, men bättre sent än aldrig. Stephanie Frappart spränger glastaket genom att vara huvuddomare i kväll. Hon blir den första kvinnan att döma en match i herr-VM.

Värt att poängtera att Frappart får chansen för att hon har visat klass – inte för att Fifa vill markera jämställdhet. Hon har dömt matcher i franska herrligan sedan 2019 och året därpå var hon för första gången rättskipare i en Champions League-match för herrar.

Stephanie Frappart.
Bildtext Stephanie Frappart.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Costa Ricas förbundskapten Luis Fernando har inga problem med att kvinna dömer kvällens drabbning. Snarare kallar han det för ett stort steg framåt för fotbollen som enligt honom varit sexistisk.

– Det har varit oerhört svårt henne att nå den här punkten. Jag tycker det är positivt för fotbollen att vi visar att grenen håller på att öppna sig för precis alla, säger Fernando till nyhetsbyrån Reuters.

Kommentatorns tips: Klass slår hjärta

Tyskland har inte sett ut som en potentiell världsmästare tillsvidare, men fixar en seger över Costa Rica. Costa Rica överpresterade mot Japan men nu är motståndet snäppet vassare. Tyskland vinner med 3–0.

Diskussion om artikeln