Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finlands första matbutik med nollutsläpp öppnar i Backas i Vanda

Uppdaterad 01.12.2022 23:10.
Jarkko Niemi som är sakkunnig i energifrågor presenterar de unika energilösningarna i butikens maskinrum.
Bildtext Jarkko Niemi som är teknisk expert vid HOK-Elanto är nöjd då han visar upp de moderna lösningarna i maskinrummet.
Bild: Yle/ Carmela Walder

Andelslaget HOK-Elanto öppnar en mataffär med nollutsläpp. Den drivs med vindkraft och bergvärme och värmen från kylanläggningarna tas till sparas för senare bruk.

Hela fastigheten värms med bergvärme och elektriciteten produceras med vindkraft. Butiken byggs i trä och har stora ytor av glas för att ta till vara solvärmen utifrån.

Det som gör den här butiken unik är att värmen från kylanläggningarna tas till vara under sommaren och lagras i bergvärmebrunnarna för att sedan kunna användas under vintern.

Jarkko Niemi från HOK-Elanto visar upp den moderna tekniken i butiken i Backas i Vanda.
Bildtext Tack vare den nya tekniken är maskinrummet relativt tyst.
Bild: Yle/ Carmela Walder

Kondensatorn på taket ska användas så lite som möjligt. Det får följder för grannarna. Det kommer ytterst lite buller från butiken.

Andelslaget HOK-Elanto har över 200 butiker i huvudstadsregionen, men ingen är så modern som den här.

Infografik över matbutikens uppvärmningssystem.
Bildtext Matbutiken i Backas i Vanda är unik eftersom den tar till vara värmen från frysar och andra kylanläggningar och lagrar värmen över sommaren i bergvärmebrunnarna under butiken.
Bild: Henna Tyrväinen / Yle

De flesta butikerna finns i bottenvåningen av ett flervåningshus eller i ett köpcentrum. I Backas har HOK-Elanto byggt en helt ny butikslokal.

– Då jag parkerade bilen utanför konstaterade jag att det här är den snyggaste butik vi någonsin har byggt, säger HOK-Elantos vd Veli-Matti Liimatainen.

Andelslaget har i över tjugo år haft som mål att minska på klimatavtrycket. Bolaget har en egen vindkraftspark och har i allt flera butiker gått in för att kyla ner frysar och kylskåp med koldioxid. Traditionella lampor har bytts ut mot ledbelysning.

Gruppchefen Marko Lamppio, butikschefen Miia Lindfors, teknisk specialisten Jarkko Niemi, informatören och vd:n Veli-Matti Liimatainen presenterar den nya butiken i Backas i Vanda.
Bildtext Gruppchefen Marko Lamppio, butikschefen Miia Lindfors, tekniska experten Jarkko Niemi, informationsdirektör Anniina Korpela och bolagets vd Veli-Matti Liimatainen visade upp den nya butiken i Backas i Vanda.
Bild: Carmela Walder / Yle

Målet är att att minimera utsläppen har i sin tur lett till minskad elförbrukning och klara besparingar.

– Det som är riktigt glädjande med att sköta om utsläppspolitiken är att det också är ekonomiskt lönsamt, säger Jarkko Niemi som är tekniskt expert vid HOK-Elanto.

Bolagets vd Veli-Matti Liimatainen litar på att butiken når målet med klimatneutralitet. Det tar en tid att maximera justeringarna, men sedan borde allt fungera enligt planerna.

Butiken passar dessutom utmärkt i miljön kring Backas gård tycker vd:n.

– Vi får öppna en ultramodern butik här där vi har våra rötter. Det här är ett fint ögonblick, säger Liimatainen.

Gamla bilder från Backas gård i Vanda.
Bildtext Backas gård har i tiderna producerat mycket mat för Elanto.
Bild: Carmela Walder / Yle

Andelslaget Elanto köpte Backas gård år 1916. Gården fungerade sedan som produktionsgård under 1900-talet med växthus enda in på 2000-talet.

Andelslaget renoverade huvudbyggnaden år 2015 för 2,5 miljoner euro och området runt omkring är idag ett modernt bostadsområde med en stor andel barnfamiljer.