Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Personalen på Fyrsjukhuset om övergången till välfärdsområdet: ”Vi har ju inte fått någon information alls, så det fortsätter som vanligt”

sjukskötare flyttar på maskin i fyrsjukhuset
Bildtext Bland personalen på fyrsjukhuset finns en del frågetecken inför övergången till välfärdsområdet, men tron på branschen är stark.
Bild: Arash Matin / Yle

Det har snart gått ett år som verksamheten har varit igång vid ÅUCS nya Fyrsjukhus. Snart övergår sjukhuset också till välfärdsområdets sköte. Yle Åboland talade med personalen om det som varit och det som komma skall.

Sebastian Abrahamsson är specialläkare vid avdelningen för öron-, näs- och halssjukdomar. Hans intryck av det nya Fyrsjukhuset har varit långt positivt. Nu löper vården mycket smidigare än vad den gjorde innan flytten.

– Tidigare hade vi vår verksamhet i tre olika sjukhus. Då måste vi springa fram och tillbaka mycket. Nu är vi koncentrerade till Fyrsjukhuset och det betyder inte bara en lättnad för oss i personalen, men också för patienterna. Ibland uppstår oväntade problem, men sådant kommer med nya lokaler, säger Abrahamsson.

Lotta Haavisto är biträdande överläkare vid samma avdelning som Abrahamsson. Hon säger att övergångsperioden till Fyrsjukhuset nu är över.

– Vi har nu vant oss vid våra nya utrymmen. Till en början var det lite knepigt, men nu när vi lärt oss att vara här är vi mycket nöjda med det, säger Haavisto.

Sebastian Abrahamsson och Lotta Haavisto står i en korridor. Har läkarrockar på.
Bildtext Sebastian Abrahamsson och Lotta Haavisto jobbar båda med öron-, näs- och halssjukdomar.
Bild: David Fagerudd / Yle

Efter årsskiftet övergår också Fyrsjukhusets verksamhet till välfärdsområdets sköte. Men Haavisto tror inte för sin del att övergången kommer att ha någon större påverkan på den faktiska vården. Ett litet frågetecken verkar ändå finnas.

– Det är inte helt lätt att säga vad som kommer att hända. Jag tror inte att vår egna specialvård kommer att påverkas speciellt mycket, men vi får se.

Abrahamsson anser själv att de på avdelningarna kommer att fortsätta så som vanligt till en början. Efter att tiden går så hittar saker sin plats.

– Det viktiga nu är att hålla vår basverksamhet fungerande till en början, säger Abrahamsson.

Abrahamsson tycker att den största utmaningen som personalbristen inom vården fört med sig har varit att hitta fortsättningsvård för patienterna.

– I utsträckning påverkar det hur många patienter vi kan operera, säger Abrahamsson.

– Vi har också sett längre köer för hörapparater, tillägger Haavisto.

Ännu är det oklart hur situationen kommer att se ut efter årsskiftet, men grunderna inom vården kommer att fungera, menar Abrahamsson.

– Jag tror vi kommer klara oss fint.

Personalen har inte fått information om läget efter årsskiftet

Johanna Jahnsson är barnmorska vid Fyrsjukhuset. Hon tänkte till en början att hon skulle sakna det gamla U-sjukhuset.

– Men samma dag som vi flyttade så märkte jag hur lämpliga utrymmen det finns här. Det har varit mycket roligt att jobba här, säger Jahnsson.

Inför övergången till välfärdsområdet är Jahnsson relativt lugn, trots väldigt lite information från arbetsgivarens sida.

– En del frågetecken har jag såklart eftersom att vi inte har fått någon information alls. Men jag antar att vi inte fått det för att övergången inte kommer att påverka vårt praktiska arbete. Någon ny e-post adress får man nu kanske, säger Jahnsson.

Johnanna Jahnsson framför sjukhussäng.
Bildtext Johanna Jahnsson är barnmorska vid Fyrsjukhuset.
Bild: David Fagerudd / Yle

Över lag tycker Jahnsson väldigt mycket om sin arbetsplats.

– Jag skulle säga att jag har världens bästa jobb. Vad gäller den fysiska platsen så är utrymmena bra planerade också från föderskans synvinkel. Kollegorna är mycket trevliga och samarbetet fungerar utmärkt mellan avdelningar också. Det enda negativa är arbetskraftsbristen och där ser det inte ut att bli någon förändring inom den närmaste tiden.

Jahnsson hoppas att resurserna skulle ändra då arbetsuppgifterna för personalen bara ökar hela tiden, men trots det är hennes utsikter på branschens framtid positiva.

Diskussion om artikeln