Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Insatserna blev för höga för darrigt Danmark – föll pladask då Australien nappade oväntad slutspelsplats: ”Är för dåligt”

Uppdaterad 30.11.2022 19:38.
Programmet är inte längre tillgängligt

Danmark gick in i VM med potential för stordåd. I stället blev det respass sällsynt tidigt, då Australien tog åttondelsbiljetten framför danskarnas näsa. För Tunisien räckte inte en prestigeseger över Frankrike för att gå vidare.

I Australien sågs det som en överraskning att landslaget överhuvudtaget lyckades krångla sig till VM via playoff mot Peru.

Danmark kom till Qatar som en svart häst i mångas ögon. Men det mållösa bottennappet mot Tunisien i premiären skickade i väg den danska VM-insatsen på fel spår.

Och till slut kan den rödvita VM-insatsen summeras som en visit. Danmark behövde slå Australien för att ta sig upp till andra plats – men fick åter inte in en enda boll när det behövdes.

Bottentippade ”Soccerroos” kontrade in en boll och täppte till bakåt – vilket räckte för den första australiensiska slutspelsplatsen sedan 2006.

– En fantastisk prestation både sett till taktik och fysik. De är hungrigare än Danmark, konstaterar Yle Sportens expert Kasper Hämäläinen.

– Det spelade ingen roll vad de försökte göra på planen. Vi vägrade att släppa in bollen, säger matchhjälten Mathew Leckie.

Blekt danskt uttåg

Det var tydligt att Danmark ville styra spelet och komma framåt på planen då ödesmatchen hade sparkats igång.

Ambitionerna resulterade i en rad halvchanser. Samtidigt började Australien läsa det danska spelet bättre och fick ett större mod att ge press.

Det var precis vad ett nervigt Danmark inte behövde. Efter paus syntes nämligen inte några botemedel i den apatiska danska offensiven.

Desperata Danmark tryckte sig uppåt i banan med alla utespelare, vilket kostade sig i den 60:e minuten då Mathew Leckie placerade in bollen vid bortre stolproten efter en kontring som kom från ingenstans.

– Jag ville skära in, men backen var i vägen så jag gick tillbaka utåt. Det är svårt för målvakten att rädda ett sånt där skott, menar Leckie.

Målet satte oljud på morgonnatten i Melbourne.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Det är för dåligt, det får aldrig hända, säger danska backen Joachim Andersen till DR.

Det danska spelet förblev skakigt och oharmoniskt, och toppchanserna uteblev.

– Jag är bara så otroligt besviken. Igen så når vi inte upp till den potential vi har, fortsätter Andersen.

Slutspelsmissen är sällsynt för dansk fotboll – i de fem tidigare VM-turneringarna man deltagit i hade man bara missat slutspel i Sydafrika 2010.

Tunisien imponerade

Den tidigare franska kolonin Tunisien var taggade till tänderna mot Frankrike. Det som gjorde matchen än mer upphaussad var faktumet att Tunisien hade en åttondelsfinal på spel mot de redan åttondelsklara fransmännen.

De regerande världsmästarna gjorde hela nio ändringar i startelvan – och fick utstå ett hårt tunisiskt tryck.

Frankrike blev utan skott på mål i en VM-halvlek för första gången sedan 2006. Tunisien fick däremot in bollen under den första halvleken, men Nader Ghandri var offside.

Tunisien slog Frankrike - Spela upp på Arenan

Ett viljolöst Frankrike överlistades på nytt då knappa timmen var spelad. Efter att Wahbi Khazri fintat in ettan var tunisierna i åttondelsfinal för ett litet tag – tills Australien gjorde det man gjorde i den andra matchen.

Det franska bollinnehavet på slutet räckte inte för att ändra på saker och ting. Antoine Griezmann såg ut att ha kvitterat med en sen volley, men fick se sitt mål bli underkänt för offside.

Tunisien tog en tung seger, den första över Frankrike sedan 1972 och den tredje under de sex VM man spelat, som dessvärre blev betydelselös. Frankrike vann gruppen med lika många poäng (6) som Australien.

Diskussion om artikeln