Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Elpriset stiger ytterligare när nedisade vindkraftverk stör Finlands elproduktion

Tuulimylly Simon Sarvisuossa valmistumaisillaan olevassa tuulipuistossa maaliskuussa 2022
Bildtext Moln på låg höjd har bidragit till nedisningen.
Bild: Antti Ullakko / Yle

Elpriset har redan i ett par veckor varit högt på grund av dåliga vindförhållanden. Dessutom lider kraftproduktionen av isbildning på vindkraftverken. Problemen väntas fortsätta över veckoslutet.

De kraftiga vindarna i början av november mojnade till den 16 november, och efter det har det varit mer eller mindre vindstilla.

Den lilla vindkraftsproduktionen har dessutom lidit av isbildning på vindkraftverkens rotorblad.

Piia Heikkinen som sitter i Vindkraftföreningens styrelse säger att förhållandena är extra krävande den här tiden på året.

– Det bildas is på vindkraftverkens blad när det samtidigt är minusgrader och blött i luften. Nu är det just sådana förhållanden. Det är ett par minusgrader och havet är fortfarande öppet och avger fukt till luften.

Problem längs kusten

Meteorologiska institutet uppger att väderförhållandena har lett till nedisning ända sedan den 20 november. På många håll har molnen rört sig på samma höjd över markytan som vindkraftverkens rotorblad.

De här väderförhållandena väntas hålla i sig åtminstone över veckoslutet.

– I Finland är vindkraftverken samlade vid kusten. Det skulle hjälpa om vi också skulle ha vindkraftverk i Östra Finland. Där har vi andra förhållanden. Då skulle inte alla vindkraftverk drabbas av nedisning samtidigt så som det kan gå nu, säger Piia Heikkinen.

Maarit Uusitalo som är chef för stamnätsbolaget Fingrids kontrollrum säger ändå att det inte finns något sätt att bedöma hur mycket nedisningen minskar vår elproduktion för tillfället.

– Men vi har fått flera anmälningar från vindkraftsproducenter som har problem med is på sina kraftverk.

Piia Heikkinen säger att det i Finland är ganska vanligt att ett kraftverk förlorar en till fem procent av sin årliga kraftproduktion på grund av nedisning.

Att undvika is kostar pengar

Problemet med nedisning kunde undvikas, men det är inte gratis. Piia Heikkinen säger att det finns system för att undvika is.

– Antingen kan man värma upp bladen så att det inte sker någon isbildning. Ett annat alternativ är att ta bort isen från bladen när den väl har uppkommit. Det sker också genom uppvärmning. Sådana system finns ändå inte i alla vindkraftverk.

Det är ägarna till vindkraftverken som måste räkna om det lönar sig eller inte. På vissa ställen är nedisningen så liten att ägarna har bestämt sig för att inte ha några avisningssystem. Läget varierar från vindpark till vindpark, säger Piia Heikkinen.

Vanligen är nedisningen värst i november och december. Efter det brukar vädret själv se till att de frusna kraftverken kan tas i bruk igen.

– Vindkraftverken har sensorer som känner av hur allvarligt läget är. Om ett kraftverk har stoppats på grund av isbildningen kan man vänta tills det blir varmt och isen smälter eller tills det blir så kallt att den lossnar från bladet, säger Piia Heikkinen.