Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kolumn: Vilken oerhörd besvikelse Danmark var i VM – förra EM-sommarens rödvita kramdjur åker hem med fiaskorubriker som sällskap

Kasper Schmeichel ser besviken ut efter insläppt mål.
Bildtext Kasper Schmeichels Danmark var ett utropstecken i EM förra året, men nu blev danskarna ett stort minustecken.
Bild: All Over Press

Kasper Hjulmand har limmat ihop Danmark på ett par år. Nu är VM-drömmen sliten i tusen bitar. Vilken oerhörd besvikelse detta Danmark var i VM.

Det behövdes inte ens på plats-rapporter för att uppfatta den nakna sanningen. När Danmark kraschade i Qatar ryckte det till på fotbollens egen richterskala.

Det var ingen match som går in i VM-historien för sitt vackra spel. Det var en knäpptyst arena och mager mästerskapsfotboll, men det blev mitt-i-natten-eufori i hela Australien då deras uträknade hjältar brottade ner Danmark med 1–0.

Danmark kom till fotbolls-VM som en utmanare till de allra största drakarna. De åker hem efter tre matcher, noll segrar, ett fjuttigt mål framåt och stämpeln ”VM-fiasko” i pannan.

Danmark har sprungit i skuggorna av sitt normala jag genom hela gruppspelet. Tunisien och Australien är två av turneringens allra svagaste lag, men de stod på tå och bröstade upp sig mot tama, torftiga danskar.

Danmark letade efter ett vettigt alternativ längst fram, och de får fortsätta leta där hemma – fram till starten i EM-kvalet mot Finland i slutet av mars.

Eller som danska medier rättmätigt konstataterar: Danmark är utslaget efter en fruktansvärd insats.

Underläge mot löpmaskin

Danmarks prestationer i Qatar står i så oerhört bjärt kontrast till det senaste dryga året. De blev Europas kramdjur under 2021-EM, de har löpt över allt motstånd i ett VM-kval och spelat ut världsmästaren Frankrike.

På köpet har de blivit folkkära. Oavsett motstånd, turnering eller insatser fyller Danmark sin hemmaarena i Köpenhamn numera.

Kasper Hjulmand applåderar.
Bildtext Kasper Hjulmand fick inte till någon fullträff i Qatar.
Bild: IMAGO/Matthias Koch/ All Over Press

Förbundskaptenen Kasper Hjulmand har berättat om sina idéer och samtal med näringsliv, politiker, kulturpersoner och idrottsfolk för att förstås sig på sitt eget hemland.

Hjulmand letade efter trådarna för att binda ihop läktare och landslag. Han har pratat om vägen, ringat in landslagets identitet och berättat öppet om vägvalen.

Hjulmand blev vald till årets ledare i hela Danmark efter hanteringen av landslaget då Christian Eriksens hjärta stannade och startade på Parken i EM, det danska landslaget nådde sin största framgång på årtionden och Nordens riktmärke i fotboll har klivit upp i rang i landslagssammanhang.

Men i VM stod Danmark pressat mot ytterdörren med en halvtimme kvar av VM-gruppspelet. Det var underläge mot kollektiva löpmaskinen Australien, och Danmark hämtade inga stora sympatier för det sista försöket.

Behövdes ingen tabellmatte

Hjulmands Danmark har varit ett av Europas flexiblaste landslag rent taktiskt, men när de verkligen behövde mål i Qatar skickade man bara in fler kroppar i offensivt straffområde. Det fanns varken tyngd, tålamod eller tanke i det danska laget – och framför allt hittade man inga öppna lägen för att vrida upp det australiska försvaret.

Tunisien besegrade ett roterat Frankrike, Australien trotsade alla odds och när grupp D summeras har ett gulgrönt gäng spelat sig till en sensationell fortsättning i VM.

Det behövdes ingen tabellmatte, Danmark åker hem som gruppjumbo och de gör det med fiaskorubriker som sällskap.

När Kasper Hjulmand valde att fortsätta sin tränarkarriär för ett antal år sedan frågade han sig varför han ska fortsätta. Han hittade gnistan i Nordsjælland, och de två senaste åren har han skapat ett danskt dunderlandslag.

Den här gången fick han aldrig fyr på stubinen. Den här gången gör hans Danmark i stället sällskap med Qatar som de plattaste i hela VM-turneringen.

Diskussion om artikeln