Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Snart är det riksdagsval – och det kan bli riktigt spännande i Vasa valkrets

Uppdaterad 01.12.2022 13:56.
Eduskuntatalo iltapäivällä 10. joulukuuta.
Bildtext Tvåhundra lediga platser fördelas den andra april.
Bild: Silja Viitala / Yle

De flesta partierna börjar vara så gott som klara med sin kandidatnominering inför riksdagsvalet den andra april. Det blir det tredje valet på mindre än två år men någon större valtrötthet verkar inte råda.

Vasa valkrets har 16 platser i riksdagen. Svenska folkpartiet och Centern har fyra platser var, Sannfinländarna har tre, Samlingspartiet och Socialdemokraterna två var och Kristdemokraterna har ett mandat. På sikt finns det risk att valkretsen krymper till 15 mandat, men åtminstone ännu i nästa riksdagsval är antalet mandat alltså 16.

Juha Mäenpää (Sannf), Mikko Ollikainen (SFP), Anders Norrback (SFP), Paula Risikko (Saml), Pasi Kivisaari (C), Mikko Savola (C), Antti Kurvinen (C) och Janne Sankelo (Saml).
Bildtext Glada riksdagsledamöter år 2019: Juha Mäenpää (Sannf), Mikko Ollikainen (SFP), Anders Norrback (SFP), Paula Risikko (Saml), Pasi Kivisaari (C), Mikko Savola (C), Antti Kurvinen (C) och Janne Sankelo (Saml).
Bild: Yle/Markus Bergfors

Vi har pejlat stämningen bland riksdagspartiernas representanter i Vasa valkrets. Tongångarna är överlag positiva och framåtblickande - men det enda som är klart är att allas förhoppningar inte kommer att slå in. För det skulle valkretsen behöva minst 20 mandat!

Opinionsundersökningarna inför valet antyder åtminstone nu att vi kan vänta oss ett regeringsskifte. I den här genomgången börjar vi med oppositionen.

Samlingspartiet: Koski satsar på comeback

Samlingspartiet hoppas också på att öka antalet invalda. Just nu finns 13 kandidater på listan.

– Vi har riktigt bra läge, och går in för att få tre invalda från Vasa valkrets, alltså en mer än i senaste val, säger Samlingspartiets verksamhetsledare Riikka Varila.

Varila nämner Vasanamnen Susanna Koski, Tommi Mäki och Kai Luoma. Luoma är ny medan Koski och Mäki var med förra valet. Då föll Koski ur riksdagen, men enligt Varila är hon på allvar med igen.

Susanna Koski valtiosalissa eduskunnassa.
Bildtext Susanna Koski var riksdagsledamot 2015-2019.
Bild: Jussi Koivunoro / YLE

– Hon gör ordentlig kampanj, hon tar det på allvar. Hon meddelade genast efter förra valet att hon finns till hands i det här valet, säger Varila

Övriga kandidater som Varila nämner är Henrik Huhta från Kronoby och Janne Jukkola från Karleby. Nuvarande riksdagsledamöterna Paula Risikko och Janne Sankelo ställer båda upp för omval.

Sannfinländarna: starka kandidater ska ge tilläggsmandat

Sannfinländarnas mål är att ta ett fjärde mandat i valkretsen, uppger distriktsordförande Timo Sillanpää i Mellersta Österbotten.

– Det har varit enkelt att hitta kandidater, vi offentliggjorde våra redan i augusti och visste redan i april vem som skulle ställa upp, säger Sillanpää om de fem kandidater som kommer från Mellersta Österbottens distrikt.

Ytterligare elva kandidater ställs upp från Södra Österbottens distrikt så att listan blir full.

Sillanpää säger att paritet försökt hitta många olika slags kandidater. Mest kända av kandidaterna från Mellersta Österbotten är sittande riksdagsledamot Mauri Peltokangas.

Enligt Sillanpää är listan stark och därför kommer målet på fyra invalda att nås.

– Det är ett mycket realistiskt mål.

Sillanpää nämner att av fem kandidater i norra kretsen är två tvåspråkiga. Det är Pia Sillanpää från Karleby och Jorma Malinen från Nykarleby.

Kristdemokraterna sätter hoppet till Östman, men fler starka namn finns

Inom KD är känslan positiv, enligt Leo Byskata som är ordförande för partiets svenska organisation. KD har 12 klara kandidater i det här skedet.

– Känslan är riktigt bra, vi kommer absolut att få full lista, säger Byskata.

En man med grått hår och mörka bågar på glasögonen står i en urban miljö med vinterjacka.
Bildtext Peter Östman är KD:s röstmagnet i Österbotten.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Byskata säger att partiet har flera bra namn och nämner bland annat partiets långvariga riksdagsman Peter Östman men också nyare namn som Rami Lehtola i Jakobstad och Hanna-Lea Ahlskog från Karleby.

Han nämner också David Pettersson som är lokalpolitiker i Pedersöre och också sitter i fullmäktige för Österbottens välfärdsområde.

Upplägget för KD har enligt Byskata varit liknande i flera val, det vill säga att partiets starka namn Peter Östman kommer in. Enligt Byskata är förhoppningen nu att partiet kan närma sig två mandat från valkretsen.

– Vi har flera erfarna och starka politiker.

KD fick omkring 17 000 röster i senaste riksdagsval. Byskata räknar med att det skulle behövas kring 25 000 för att få in två kandidater.

Centern dyker i gallupen men vill plocka tilläggsmandat

Centern satsar på att öka de invalda från nuvarande fyra till fem eller sex, säger verksamhetsledare Pilvi Kärkelä i Södra Österbottens distrikt.

– Vi behöver inte stirra på gallupar för hela landet utan vi kommer att göra vårt eget resultat här (i Vasa valkrets reds anm.) med tanke på hur det gick totalt sett för centern i välfärdsområdesvalet, säger Kärkelä.

Enligt verksamhetsledare i Mellersta Österbotten, Janne Isopahkala, har det varit enkelt att hitta kandidater den här gången.

– För första gången på länge hade vi ett läge där vi röstade om vilka som ska bli våra kandidater. Och det finns fler som vi har i lager för kommande år.

Isopahkala nämner sittande riksdagsledamot Mika Lintilä som ett starkt namn. Också stadsstyrelsens ordförande i Karleby, Sari Innanen och lokalpolitikern Oliver Pietilä i Karleby ställer upp liksom Tuija Leivo-Rintakorpi.

Alla nuvarande riksdagsledamöter från valkretsen ställer upp för omval: Pasi Kivisaari, Mika Lintilä, Mikko Savola och Antti Kurvinen.

Kan de gröna plocka sitt första mandat i valkretsen?

De gröna hoppas göra ett historiskt val. Enligt verksamhetsledare Mikko Jokipii finns nämligen ett första mandat från Vasa valkrets inom räckhåll.

– I förra riksdagsvalet saknades 2000 röster för att vi skulle få in en ledamot i riksdagen.

Samtidigt säger Jokipii att tiden efter corona är en utmaning och man ser också en valtrötthet.

– Det har varit ett rally i några år, för många val. Och tiden efter corona syns i allt, inte bara politiken. Folk är trötta men stämningen är bra. Att vi för första gången har en realistisk chans att få en invald motiverar folk, mitt i tröttheten, säger Jokipii.

Laura Ala-Kokko (Gröna).
Bildtext Laura Ala-Kokko är ett av de grönas mer kända namn i valkretsen.
Bild: Yle/Jonas Mastosalo

Enligt Jokipii är det inte lätt att öka understödet samtidigt som partiet bär regeringsansvar.

– Men målsnöret har varit så nära så vi gör vårt bästa för att få igång folk. Vi har två riktigt unga kandidater, vi vill ha en mångsidig lista och hoppas det är nyckeln till de röster som ännu fattas för att få in en historisk riksdagsledamot.

Just nu är 12 kandidater klara och listan kommer enligt Jokipii att bli full. Han nämner bland annat Jonathan Hemming från Korsholm, Anni Teerinkangas från Jakobstad och Laura Ala-Kokko från Seinäjoki som intressanta namn.

Vänstern känner av valtröttheten

Vänsterförbundet har i dagsläget 8 klara kandidater och enligt verksamhetsledare Veera Kiretti målet är få en full lista, alltså 16 kandidater. Enligt Kiretti syns ändå en ordentlig valtrötthet i leden.

– Det märks tydligt, det är inte ens ett år sedan välfärdsområdesvalet och före det hade vi kommunalval. Folk börjar bli trötta och funderar länge på om de ska ställa upp. Det har inte varit lätt att hitta kandidater den här gången.

Av de klara kandidaterna för Vänsterförbundet är sju av åtta män. Kiretti nämner Virpi Karhu från Karleby och Harri Moisio som några intressanta namn. Karhu sitter i Karleby stadsstyrelse och också i fullmäktige för Mellersta Österbottens välfärdsområde. Moisio från Vasa beskrivs av Kiretti som en veteran i sammanhanget. Han har hållit paus från val men nu är han med igen.

Kiretti väntar sig att det mesta inför valet kommer att handla om priser och ekonomi.

- Inflationen eller hur mycket det kostar att leva i dag. Folk är väldigt oroliga över hur pengarna ska räcka, elpriset och levnadskostnaderna stiger. Framtiden känns minst sagt osäker och vi hoppas man skulle prata om sådant som berör folks vardag, och fundera på hur man kan stödja folk att orka.

Målet för vänstern är att få ett understöd på fyra procent i Vasa valkrets. Förra valet låg stödet på 3,3 procent.

– Att vi får en kandidat invald ligger mycket långt borta. Det är inte omöjligt men jag är realist och det skulle kräva 4000 röster mer än i senaste riksdagsval, säger Kiretti.

Kan SDP ta ett tredje mandat utan Urpilainen?

Socialdemokraterna är statsministerparti i den nuvarande regeringen och har två mandat från Vasa valkrets.

Invalda i valet 2019 blev Kim Berg från Vasa och Jutta Urpilainen från Karleby. Urpilainen åkte sedan vidare till EU-kommissionen och ersattes i riksdagen av Matias Mäkynen, även han från Vasa. Kandidatnomineringen är på god väg men det blir intressant att se hur Jutta Urpilainens röster fördelar sig.

Kuvassa on Jutta Urpilainen Ylen studiossa.
Bildtext Jutta Urpilainen drog över 11000 röster i valet 2019.
Bild: Silja Viitala / Yle

– Vissa av Juttas väljare kan säkert rösta på Kim Berg eller Matias Mäkynen, men hon hade också många svenskspråkiga väljare, och säkert finns det bland hennes väljare sådana som helst röstar på en kvinna. De kanske väljer Jasmin Granholm eller Anna Caldén, säger Nils-Johan Englund som är ombudsman för Finlands svenska socialdemokrater FSD.

Englund säger att SDP var det parti som var närmast att få in en till ledamot i valet 2019. Därför är tre invalda i valet 2023 inte helt orealistiskt.

– Men det är alltid svårt att öka sitt understöd efter att ha suttit i regeringen, och alldeles särskilt efter att ha varit statsministerparti, säger Englund.

SFP vill komma närmare ett femte mandat

Svenska folkpartiet återtog i valet 2019 det fjärde mandatet som man tappade 2015. De invalda Anna-Maja Henriksson, Anders Norrback, Mikko Ollikainen och Joakim Strand ställer alla upp för omval.

– Den uttalade målsättningen är att hålla våra fyra mandat och komma närmare ett femte, säger nomineringsgruppens ordförande Sven Jerkku.

Kandidatnomineringen är på god väg med 13 nominerade och de återstående tre, enligt Jerkku, så gott som klara.

Någon valtrötthet har man inte märkt av.

– Det har inte varit svårt att få kandidater. De vet att det här är ett jobb som behöver göras, säger Jerkku.

Jerkku nämner oron kring välfärdsområdet och energikrisen som viktiga teman inför valet.

Bland de nominerade kan nämnas bland andra Rainer Bystedt från Vörå som gjorde ett bra val i välfärdsområdesvalet och Frans Villanen i Vasa som gjort snabb karriär inom det kommunala beslutsfattandet i staden.

Uppdaterad 1.12.2022 kl 13:55: Anni Teerinkangas hemort korrigerad till Jakobstad.