Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsministern om regeringsbråket: ”Centerns agerande väcker inte förtroende just nu”

Uppdaterad 01.12.2022 11:30.
Sanna Marin om Centerns agerande - Spela upp på Arenan

De övriga regeringspartiernas förtroende för Centern är nära noll efter att partiet ställde sig emot förslaget om naturvårdlagen. Om regeringen går att rädda klarnar nästa vecka.

Kvintetten samlas till krismöte när Sanna Marin har återvänt till Finland.

– Det är inte första gången som vi har fört samtal om spelreglerna inom regeringen.

På onsdagskvällens pressträff konstaterar statsminister Sanna Marin (SDP) att de övriga regeringspartiernas förtroende för Centern har fått sig ett antal allvarliga törnar under den gångna hösten.

Den senaste kom då Centern röstade emot regeringens förslag till naturvårdslag. Marin säger sig upprepade gånger ha frågat efter Centerordförande Annika Saarikkos åsikt om lagen, och allt borde ha varit i sin ordning.

Saarikko sa för sin del i Yles program A-studio att de övriga regeringspartierna måste besvara frågan om inbördes förtroende, men att hon hoppas på att saker sätts i rätt proportion.

– Min egen bedömning är att åtgärden inte är sådan att den drar mattan under regeringsarbetet, sa Saarikko.

Centern högerprasslar när statsministern är bortrest

14:36

Det blir krismöte för regeringen

Det är morgon i Nya Zeeland när statsministern på distans svarar på finländska journalisters frågor om regeringsbråket.

– Hittills har vi hittat det gemensamma lim som har gjort att regeringen har hållits funktionsduglig och intakt, säger hon.

I nuläget är det svårt att lita på att det vi kommer överens om i dag fortfarande håller i morgon

― Sanna Marin

Men regeringen fungerar inte om partierna inte kan lita på varandra.

– Jag hoppas att vi kan hitta en gemensam syn och att vi kan stärka förtroendet, men jag måste ärligt säga att Centerns agerande inte väcker förtroende just nu. I nuläget är det svårt att lita på att det vi kommer överens om i dag fortfarande håller i morgon, säger Sanna Marin.

Marin kom också med ett litet hot inför framtida förhandlingar: det kanske inte blir så enkelt framöver att enas om frågor som är viktiga för Centern.

– Det är klart att regeringskollegerna inte har lust att fortsätta förhandla om de frågor som är viktiga för Centern när partiet självt inte har förbundit sig vid regeringens gemensamma spelregler.

Regeringspartiernas ledare, den så kallade kvintetten, ska samlas till det krismöte som bland annat De Gröna har krävt på grund av Centerns sätt att agera kring naturvårdslagen.

”Knivig situation”

Kvintetten ska samlas nästa vecka, efter att statsministern har återvänt från sin resa till Nya Zeeland och Australien.

– Om man inte kan lita på vad en regeringspartner säger så är det en knivig situation, konstaterar Marin.

Marin säger att Centerns agerande orsakar frustration bland regeringskollegerna och försvårar kommande förhandlingar om bland annat tilläggsbudgeten.

Hon lyfter också fram den exceptionella säkerhetspolitiska situationen.

– Om situationen i Europa inte var så dyster så skulle jag känna att jag som statsminister hade mer spelrum. Nu är vi mellan släggan och städet, för vi behöver en funktionsduglig regering.

Sanna Marin säger att hon har sett det som väldigt viktigt att Finland har en majoritetsregering så att frågor kan drivas igenom i riksdagen.

– Men regeringspartnern Centerns agerande får förstås oss alla att fundera över hur det går att arbeta inom regeringen.

Det som ska redas ut vid nästa veckas kvintettmöte är om Centern vill fortsätta som regeringsparti eller om partiet hellre har en fot i opposition.